1814

By ginbjo
  • kielfreden

    kielfreden
    Karl Johan og den svenske hæren var med på å beseire Napoleons soldater i byen Leipzig i Tyskland. Etter seieren dro Karl Johan og den svenske hæren nordover mot Danmark for å sikre seg Norge som krigsbytte. Fredrik 6. ga seg og skrev under på en avtale der Norge ble avslått til Sverige 14 januar 1814. Denne avståelsen ble kalldt Kielfreden siden danskekongen og Karl Johan inngikk avtalen i byen Kiel. dette har gjort at Norge er det landet som det er og det er pga Napoleon og soldatene hans.
  • 112 representanter starter arbeidet med å lage en grunnlov

    112 representanter starter arbeidet med å lage en grunnlov
    Den 10 april 1814 møttes 112 utsendinger på Eidsvoll for å lage en grunnlov for Norge.Prins Kristian Fredrik bedt nordmennene om å velge representanter til riksforsamlingen. Alle utsendingene kom dessverre ikke fram i tid. I løpet av en drøy måned var grunnloven ferdig. Folkesuverenighetsprinsippet og maktfordelingsprinsippet var to viktige prinsipper alle var enige om Det var mye de var uenige om. jeg mener det er bra at Norge fikk sin egen grunnlov å er det frie landet som det er idag.
  • grunnloven ble vedtatt

    grunnloven ble vedtatt
    17 mai ble grunnloven undertegnet. Ingen europeiske land hadde noen sinne latt borgerne få så mange friheter og rettigheter. Nå kunne alle menn som var over 25 år og som hadde eiendom, stemme ved stortingsvalget. Ingen hadde tenkt på at kvinner skule ha stemmerett. Riksforsamlingen valgte Kristian Fredrik til konge Norge var selvstendig for første gang på 434 år. Jeg tror dette skjedde fordi at folke skulle være friere og få rettigheter, jeg synes det er veldig bra.
  • Karl Johan går til angrep på Norge med sin svenske hær

    Karl Johan går til angrep på Norge med sin svenske hær
    Karl Johan gikk til militært angrep på Norge. Den svenske hæren var større og bedre trent enn den norske. Etter hvert fikk de norske soldatene beskjed om å trekke seg. våpenhvile etter 2 uker, og det kom ikke til flere angrep.Forhandlere satt i hemmelighet i Moss.De norske forhandlerne ønsket at Norge skulle få større innflytelse i en union med Sverige enn unionen med Danmark.Det skjedde fordi at Sverige ville ha Norge i krigsbytte, jeg mener det er dumt at Norge ikke kunne være en egen union.
  • Mossekonvensjonen

    Mossekonvensjonen
    Forhandlere hadde hemmelig samlet seg i Moss. De ble enige om at stortinget skulle avsette Kristian Fredrik,å at han måtte reise tilbake til Danmark. De var enige om at grunnloven måtte forandres litt, slik at den passet til denne situasjonen. Norge godkjent unionen med Sverige, og det ble slutt på krigen som startet 26 juli. Avtalen ble kaldt mosskonvenksjonen og ble undertegnet 14 august.Jeg tror det skjedde fordi de trodde det var bedre at Norge var i union med Sverige og ikke Danmark.
  • Karl 13 velges til norsk konge

    Karl 13 velges til norsk konge
    Det nye stortinget kom sammen om høsten og vedtok unionen med Sverige. Representanter valgte den svenske konge Karl 13. til Norsk konge.Det ble gjort noen små forandringer i grunnloven. Med dette var Norge klar for en selvstendig rolle i norsk-svensk religion. I løpet av 1814 hadde Norge gått fra å være underlagt en eneveldig konge i unionen Danmark-Norge, via selvstendighet med en egen grunnlov til å bli en del av unionen Sverige-Norge. Det skjedde fordi at Sverige ville hjelpe Norge.