Å

1814-->

  • Kielfreden

    Kielfreden
    Fredrik 6. ble tvunget til å signere en fredstraktat der det ble enig om at Danmark skulle avstå Norge til Sverige. Norge skulle være et eget kongerike i union med Sverige og ikke innlemmes i den svenske staten.
  • Opprør

    Opprør
    Etter fredsavtalen i Kiel fikk Kristian Fredrik beskjed av kongen til å overlevere Norge til svenskekongens representanter. Dette villet han ikke og han prøvde å ordne slik at det ville starte et opprør i Norge. Han begynte å forberede den norske hæren på krig med Sverige, samtidig som han satte i gang en effektiv nasjonal propaganda.
  • Stormannsmøtet

    Stormannsmøtet
    Kristian Fredrik innkalte et stormannsmøte på Eidsvoll når han kom hjem fra Trondheim. På møtet nektet han at danskekongen kunne gi vekk Norge på den måten han gjorde. Han utnevnte seg selv som konge. Mange protesterte mot dette.
  • Riksforsamlingen

    Riksforsamlingen
    Riksforsamlingen på Eidsvoll 1814 var en gruppe valgte representanter med oppgave å utforme Norges grunnlov, samlet på Eidsvoll i 1814 mellom 10. april og 20. mai.
  • Grunnloven blir vedtatt

    Grunnloven blir vedtatt
    Norges Grunnlov ble vedtatt av Riksforsamlingen med 112 menn på Eidsvoll i Eidsvollsbygningen den 16. mai og datert neste dag, 17. mai 1814. Samme dag ble regenten Christian Frederik (kronprins av Danmark) valgt til konge. Grunnloven ble underskrevet og beseglet av alle representantene den 18. mai.
  • Christian Fredrik mottar tronen

    Christian Fredrik mottar tronen
    I perioden 10. april–17. mai vedtok så Riksforsamlingen på Eidsvoll en demokratisk-monarkisk forfatning og valgte 17. mai enstemmig Christian Frederik til norsk konge.
  • Krig mot Sverige

    Krig mot Sverige
    Den svensk-norske krigen i 1814 var en kortvarig batalje som ble utkjempet mellom overmakten Sverige og Norge sommeren 1814. På papiret endte krigen med at Norge gikk inn i en personalunion med Sverige, men som et eget rike med sin egen konstitusjon og nasjonalforsamling.
  • Mossekonvensjonen

    Mossekonvensjonen
    Mossekonvensjonen var en avtale som ble sluttet 14. august 1814 mellom Karl Johan, som var kronprins og representant for den gamle, syke, svenske kong Karl 13, og den norske regjering. Ved Mossekonvensjonen godkjente Norge unionen med Sverige.
  • Inn i en ny union

    Inn i en ny union
    Den 20. oktober 1814 besluttet Stortinget at Norge, som et selvstendig rike, skulle forenes med Sverige under én konge, men med egen grunnlov.
  • Novembergrunnloven

    Novembergrunnloven
    Novembergrunnloven, vanlig betegnelse på Grunnloven slik den lød etter de endringene som ble vedtatt 4. november 1814 for å tilpasse Grunnloven til unionen med Sverige.