~1814~

  • Period: to

    ~1814~

  • Kieltraktaten

    Kieltraktaten
    Kieltraktaten, avtale undertegnet 14. januar 1814 mellom den svenske og den danske konge. Frederik 6 avstod for seg og sine etterkommere kongeriket Norge, herfra unntatt Island, Færøyene og Grønland. Norge skulle som eget kongedømme bli forent med Sverige. Danmark fikk til gjengjeld svenske Pommern og Rügen, dessuten 1 million riksdaler.
  • Riksforsamling - Eidsvoll

    Riksforsamling - Eidsvoll
    1. april 1814 kom de 112 valgte utsendingene sammen til Riksforsamlingen på Eidsvoll Verk. Fra første dag var Riksforsamlingen splittet i to partier eller grupperinger: Selvstendighetspartiet, som ønsket full selvstendighet for Norge, og Unionspartiet, som mente det var mest hensiktsmessig å gå inn i union med Sverige.
  • Grunnloven HURRA

    Grunnloven HURRA
    Grunnloven ble inspirert av opplysningsfilosofenes meninger, litt av den amerikanske uavhengighetserkleringen, og den franske.
  • "Kattekrigen"

    "Kattekrigen"
    Karl - Johan går inn i Norge med sine svenske militære styrker. Norge står i mot, slaget varer i noen uker.
  • Mossekonvensjonen

    Mossekonvensjonen
    Konvensjonen i Moss (også kalt Mossekonvensjonen) av 14. august 1814 var en våpenhvileavtale mellom den svenske kronprins Karl Johan og den norske regjering. Avtalen ble undertegnet etter en kort krig mellom Norge og Sverige, kjent som Krigen med Sverige 1814. Avtalen ble også den faktiske fredsavtalen og formet grunnlaget for personalunionen mellom Sverige og Norge.
  • Utvidelse av grunnlov

    Utvidelse av grunnlov
    Det skjedde også grunnleggende endringer av det norske statssystemet på 1800-tallet, som ikke ble grunnlovsfestet. Innføringen av parlamentarismen i Norge i 1880-årene endret på maktfordelingsprinsippet å førte til at Stortingets makt ble kraftig utvidet.