Segona Guerra Mundial

Timeline created by berta_______
In History
 • Ofensiva nazi contra França

  Ofensiva nazi contra França
  França comet un error estratègic catastròfic, la fortificació Línia Maginot està orientada a resistir el combat de fronts estàtics, però aquest format aleshores ja és obsolet. Hitler sorprèn als aliats iniciant l’ofensiva contra França des d’un punt inesperat. En 48 hores els nazis ocupen Holanda i Bèlgica. Hitler es dirigeix al Canal de la Mànega, dividint la rereguarda aliada en dos. Al juny, entren a París, la Guerra Llampec nazi (Blitzrieg) culmina exitosament.
 • Operació Barbarroja

  Operació Barbarroja
  Amb el nom en clau "Operació Barbarroja", l'Alemanya nazi envaeix l'URSS. L'objectiu és principalment controlar el petroli i els nuclis industrials. Adolf Hitler sempre havia considerat el pacte alemany soviètic de no agressió de 1939, com una maniobra tàctica i temporal. L'hivern passa factura a les forces alemanyes: Hitler es queda a les portes de Moscou, i finalment és rebutjat pels soviètics (sobretot participació civil) a Stalingrad.
 • Atac a Pearl Harbor

  Atac a Pearl Harbor
  L'atac a Pearl Harbor, o Operació Hawaii, va ser un atac contra la base naval nord-americana de l'illa Oahu de Hawaii, perpetrat sorpresivament per la Marina Imperial Japonesa. L'esdeveniment provoca de manera inmiment l'entrada dels Estats Units a la Segona Guerra Mundial i l'abandonament de la seva política d'aïllament. Roosevelt declara la guerra a Japó, Alemanya i Itàlia, iniciant la Guerra del Pacífic.
 • Batalla de Midway

  Batalla de Midway
  Gran batalla naval amb la que els EEUU inicia la reconquesta del Pacífic, donant per finalitzat el domini japonès fins el juny de 1942.
 • Fi de la Batalla d'Stalingrad

  Fi de la Batalla d'Stalingrad
  Batalla decisiva en que les potències de l'Eix s'enfronten a l'URSS pel control d'Stalingrad entre el 23 d'agost de 1942 i el 2 de febrer de 1943. Es destaca per la seva brutalitat i el combat cos a cos, que s'aproximen als 2 milions de baixes en total. Suposa un punt d'inflexió per a Alemanya, que ja no recuperarà la força inicial ni aconseguirà cap altra victòria estratègica a l'est.
 • Batalla del Guadalcanal

  Batalla del Guadalcanal
  Batalla en el context de la Guerra del Pacífic entre EEUU i Japó, que va suposar la derrota dels segons.
 • Desembarcament de Normandia: el Dia D

  Desembarcament de Normandia: el Dia D
  També conegut com a Dia D, el desembarcament de Normandia suposa un punt decisiu pel declivi de Hitler. Les forces aliades llancen una invasió sense precedents, amb 6 mil vaixells, 11 mil avions i 150 mil soldats, per a recuperar territori Europeu. Els nazis fracassen en l'intent d'aturar-los. Aquesta operació és anomenada en clau com operació Overlord o Neptú.
 • Batalla d'Iwo-Jima

  Batalla d'Iwo-Jima
  La Marina dels Estats Units aconsegueix derrotar l’exèrcit japonès rere la Batalla d’Iwo-Jima, en les acaballes de la Guerra del Pacífic. L'illa és un punt estratègic que els japonesos volen controlar per dificultar les missions dels bombarders nord-americans B-29. Finalment, els japonesos són derrotats després d'oferir una gran resistència. La sanguinària batalla provoca fins a 20 mil baixes en cada bàndol.
 • Batalla de Berlín i presa del Reichstag

  Batalla de Berlín i presa del Reichstag
  L’Exèrcit Roig inicia la Batalla de Berlín a les afores de la ciutat, el dia 20 entra dins la ciutat, el dia 30 es produeix la presa del Reichstag, un edifici de gran simbolisme nazi. Finalment el 2 de maig la ciutat cau en mans soviètiques. Suposa la fi de la WWII a nivell europeu.
 • Execució de Mussolini

  Els partisans executen a Mussolini i la seva família. La multitud observa els cossos de Benito Mussolini i la seva amant, Claretta Petacci, que s'exposen penjats cap per avall a la marquesina d'una gasolinera de la milanesa plaça de Loreto. Al costat d'ells, també pengen els cadàvers d'altres quinze jerarques feixistes. Tots ells són objecte de pedres, orina i altres objectes llançats fins deixar-los pràcticament irreconeixibles.
 • Suicidi de Hitler i Eva Braun

  L'execució de Mussolini a les mans dels partisans alerta a Hitler. La humiliació en públic de l'ex Duce, empeny a Hitler a prendre una dràstica decisió: tement córrer la mateixa sort es refugia en un búnquer de la Cancelleria de Berlín amb la imminent caiguda de la ciutat. Allà passa els darrers dies, entre els quals contrau matrimoni amb la seva amant Eva Braun. Poc després es suïciden tots dos essent incinerats immediatament. Moltes hipòtesis han envoltat la seva mort.
 • Atac atòmic a Hiroshima i Nagasaki

  Atac atòmic a Hiroshima i Nagasaki
  Truman, el nou president nord-americà llença dues bombes atòmiques al Japó, la primera anomenada Little Boy, amb una potència totalment devastadora. Les conseqüències són catastròfiques, amb la mort de milers de persones a causa de la radiació i una brutal ona expansiva. L'explosió arriba fins als 4 mil graus celsius. A causa de la radioactivitat, nombroses generacions següents pateixen severes malformacions.
 • Period: to

  Blitzkrieg, Guerra Rellamp

  També coneguda com Llampec, és una tàctica bèl·lica ofensiva que pretén obtenir una victòria decisiva ràpidament. Hitler conquereix així bona part Europa. La primera fase de la WWII consisteix en múltiples bombardejos per part de l'aviació Alemanya, que ja havien estat prèviament testats en altres ocasions, com a Guernica. Polònia és ocupada essent repartida entre Alemanya i l'URSS.
  Dinamarca i Noruega sóc ocupades la primavera de 1940, Holanda i Bèlgica en 48h.
 • Period: to

  Batalla de l'Atlàntic

  Campanya contínua més llarga de tota la Segona Guerra Mundial. Estesa des de l'inici de les hostilitats al setembre de 1939 fins a la derrota de l'Alemanya Nazi el 1945, però amb el punt àlgid entre el 40 i el 43. L'objectiu dels nazis és l'aïllament de Gran Bretanya bombardejant els vaixells de mercaderies, o bloquejant-los amb submarins.
 • Period: to

  Guerra del Desert

  Coneguda també com a Campanya de l'Àfrica del Nord, enfronta a les potències de l'Eix i les Aliades entre 1940 i maig de 1943. Hitler pretén controlar el Mediterrani amb el domini de Gibraltar i el Canal de Suez. Els aliats aturen als alemanys a Egipte en 2 batalles: El Alamein (1942) i Tunísia (1943).
 • Period: to

  Guerra del Pacífic

  Conflicte iniciat entre els Estats Units i Japó, després de que aquests darrers ataquessin la base naval de Pearl Harbor. Roosevelt aprofita per abandonar la seva política d'aïllament, declarant la Guerra a Japó i els seus aliats alemanys i italians.
 • Period: to

  Declivi del nazisme

  La derrota de Hitler es comença a gestar des del febrer de 1943, amb la victòria soviètica a Stalingrad. En aquell moment Alemanya abandona l'ofensiva a Europa. Després de la incorporació dels EEUU, es produeix la derrota la l'URSS, l'Operació Valkiria (un dels molts intents fracassats d'assassinar al Führer) el desembarcament de Normandia, l'avenç dels Aliats per França fins l'alliberament de París i l'alerta de la mort de Mussolini.