TIMELINE II GM

Timeline created by Griful
In History
 • Invasió de Polonia

  Invasió de Polonia
  En el marc d'expansió d'Alemany, Hitler pretenia envair Polonia.
  Junt amb els soviètics, amb qui havia firmat un pacte de no agressió i partir-se Polonia; van atacar l'1 de setembre del 1939.
  La "blitzkrieg" i els bombardejos dels "Stukas" van permetre als alemanys envair Polonia en dues setmanes.
  Això va provocar l'inici de la guerra i la declaració de guerra de França i el Regne Unit, que no van actuar.
  El període entre la invasió de Polonia i la de França es coneix com a "Guerra de Broma".
 • Invasió de França i Setge de Dunkerque

  Invasió de França i Setge de Dunkerque
  Desprès de la invasió de Polonia, Hitler va posar l'objectiu en França.
  El pla dels seus generals d'esquivar la "Linia Maginot" pel bosc de les Ardenes va funcionar, i va permetre als nazis envair França rapidament. Malgrat ser Paris l'objectiu, a Dunkerque es va concentrar l'activitat.
  A les seves platges s'hi van amuntegar 400.000 soldats britànics i francesos, rodejats i esperant ser evacuats. 300.000 d'ells van poder ser rescatats i arribar al Regne Unit però la derrota va ser humiliant.
 • Batalla de l'Atlàntic, Radar i Enigma

  Batalla de l'Atlàntic, Radar i Enigma
  Per envair el Regne Unit, els alemanys també van fer ús de la "Kriegsmarine" (armada) i dels seus submarins u-boot per tallar els subministraments britànics (vaixells mercants).
  La batalla va ser molt llarga (cinc anys de guerra) però va tenir els moments claus amb el desxiframent de la màquina enigma, el descobriment del radar i l'enfonsament dels cuirassats "Bismarck" i "Tirpitz"
  *La data és el dia en que es captura una màquina enigma i es comença a desxifrar el codi.
 • Operació Barbarroja

  Operació Barbarroja
  Va ser el pla de Hitler per conquerir la Unió Soviètica i apoderar-se del petroli i les grans extensions de terra soviètiques.
  Malgrat els dubtes dels seus generals; l'operació va tirar endavant amb un moviment de divisió que pretenia envair rapidament Leningrad (nord), Moscú (centre) i Stalingrad (sud).
  La operació va resultar ser un fracàs per culpa de les demores i de l'arribada de l'hivern rus.
  La derrota a Stalingrad posa punt i final als intents de Hitler de conquerir la URSS.
 • Batalla Aèria d'Anglaterra

  Batalla Aèria d'Anglaterra
  Desprès d'envair França, els plans de Hitler preveien l'invasió d'Anglaterra. Però l'escarpada illa britànica plantejava seriosos problemes per dur a terme un desembarcament.
  L'única opció de Hitler era, junt amb un bloqueig naval, el bombardeig als aeròdroms de la RAF (força aèria britànica) amb els seus avions, la Luftwaffe.
  La batalla anava a favor dels alemanys fins que Hitler va ordenar bombardejar només ciutats. Aquesta ordre va permetre a la RAF recuperar-se i guanyar la batalla.
 • Atac a Pearl Harbour i Expansió Prèvia Japonesa (Masacre de Nankín).

  Atac a Pearl Harbour i Expansió Prèvia Japonesa (Masacre de Nankín).
  L'imperi japonès portava expandint-se i cometent atrocitats des d'abans de l'inici de la II GM. La invasió de l'est de Xina i masacres com la de Nankin (en que van morir 300.000 civils).
  Per controlar el Pacífic, els japonesos havien de eliminar la base de Pearl Harbour. El 7 de desembre de 1941, i sense previ avís, els japonesos van bombardejar la base enfonsant varis vaixells, però sense deixar-la inoperativa, fet que va permetre als americans recuperar-se i atacar als japonesos a Midway.
 • 2ª Batalla del Alamein

  2ª Batalla del Alamein
  Desprès d'acudir al rescat dels italians al Nord d'Àfrica; els alemanys van veure en el desert la oportunitat d'apoderar-se de colònies britàniques (Egipte). Al Alamein, es on es van produir les batalles claus.
  A la primera batalla els aliats van frenar els "Africa Korps" (panzers alemanys sota el comandament del mariscal Rommel). Però va ser a la segona batalla, quan els britànics van derrotar els alemanys. Els alemanys van acabar retirant-se i van escapar a Sicília per evitar ser capturats.
 • Ofensiva de Guadalcanal

  Ofensiva de Guadalcanal
  Per poder bombardejar les illes japoneses principals, els aliats requerien d'aeròdroms més pròxims. En detectar la construcció d'un camp d'aviació a Guadalcanal (Illes Salomó), la marina americana va dur a terme un desembarcament.
  Malgrat capturar l'aeròdrom sense dificultats, els japonesos van contraatacar en una serie de batalles que van acabar guanyant els americans.
  *Data del combat naval durant un contraatac japonès en que els americans van perdre vaixells però no la illa i l'aeròdrom.
 • Batalla d'Stalingrad, Inici de "La Piconadora Soviètica"

  Batalla d'Stalingrad, Inici de "La Piconadora Soviètica"
  En el marc de l'operació "barbarroja", la ciutat d'Stalingrad era un dels objectius de Hitler.
  En els inicis de la batalla els alemanys van arribar a conquerir el 90% de la ciutat; però els combats carrer per carrer, el fred, la falta de recursos, i la gran quantitat de soldats soviètics; van provocar la rendició alemanya.
  La batalla d'Stalingrad va ser molt cruenta, 2 milions de persones van morir entre soldats i civils.
  *Data del final de la batalla, els combats van durar 10 mesos en total.
 • Desembarcament de Normandia

  Desembarcament de Normandia
  Buscant l’alliberament dels territoris ocupats de l’Europa occidental, els aliats van desenvolupar la “Operació Overlord”.
  Desprès d'una intensa campanya de bombardejos sobre les defenses i ciutats alemanyes; el 6 de Juny de 1944, el “Dia D”, cinc mil vaixells van transportar 160.000 homes a les costes franceses. En les següents setmanes el constant transport d’homes a través del canal de la mànega va permetre als aliats trencar les línies enemigues i avançar cap a Berlín.
 • Batalla de Berlín, Derrota d'Alemanya

  Batalla de Berlín, Derrota d'Alemanya
  Desprès de la batalla de Kursk i del seu imparable avanç cap a l'oest, a "La Piconadora Soviètica" nomès havia d'entrar a Berlín per poder derrotar els nazis.
  La batalla va ser dura i van morir molts civils ja que Hitler va ordenar resistir fins al final. Tots els homes de la ciutat van ser obligats a defensar-la, però finalment els soviètics van aconseguir entrar i hissar la seva bandera.
  Més tard arribarien els britànics i estatunidencs, i Berlin quedarà partida en quatre zones d'influència.
 • Bombes Atòmiques, Fi de la Guerra

  Bombes Atòmiques, Fi de la Guerra
  Davant la impossibilitat d'envair les illes originals japoneses sense perdre milers de soldats, els EUA van optar per buscar la rendició japonesa amb la superioritat tecnològica.
  El 6 i el 9 d'Agost de 1945, dos bombarders "B-29" van llençar dues bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki provocant 250.000 morts.
  Aquesta capacitat destructora va obligar a l'emperador Hirohito a rendir-se i posar fi a la guerra.
 • Period: to

  La Segona Guerra Mundial

  Ha estat la major i més destructiva guerra de la historia de la humanitat en que es veurà el pitjor de les persones i la capacitat dels estats i la ideologia per generar odi cap als altres.
  El progrés armamentístic serà impressionant aixì com l'esforç logístic dels països i els seus habitants per tal de guanyar la guerra. La guerra durarà sis anys i acabarà amb la captura de Berlín i el bombardeig atòmic sobre Japó.
  Més de 60 milions de persones moriran entre soldats i civils.
 • Period: to

  Fase de Victòries Alemanyes

  Primera fase de la guerra en que Alemanya s'expandeix per gran part d'Europa gràcies a la nova tècnica de fer la guerra, la "Blitzkrieg".
  Alemanya va envair Polonia (juntament amb la URSS), Noruega, Dinamarca i França.
  La invasió de Polonia va provocar l'inici de la guerra; i l'entrada a França de les tropes de la "Wehrmacht" va provocar la fugida de 300.000 soldats a les illes britàniques.
  Aquesta fase acabarà amb la batalla d'Anglaterra; la qual perdran els alemanys.
 • Period: to

  Fase de Canvi de Signe i Mundialització de la Guerra

  Desprès de la batalla d'Anglaterra, la guerra entra en una nova fase que convertirà la guerra en un conflicte global.
  La invasió de la URRS provocarà l'entrada dels soviètics a la guerra, desprès de que Hitler trenques el pacte de no agressió firmat per envair Polonia.
  L'atac japonès (aliat d'Alemanya) a Pearl Harbour provocarà l'entrada dels Estats Units en guerra, que proporcionarà gran quantitat de tropes i subministraments als britànics, asfixiats pel bloqueig naval alemany.
 • Period: to

  Fase de Victòries Aliades, Fi de la Guerra

  Desprès d'Stalingrad, Midway i Guadalcanal, la guerra es va complicar per les potències de l'eix.
  Els aliats van començar a recuperar terreny fins a aconseguir la rendició alemanya i japonesa.
  L'invasió d'Itàlia, la batalla de Kursk, el Desembarcament de Normandia, la batalla de Berlin i el bombardeig atòmic sobre Japó van ser en aquest ordre, els fets decisius d'aquesta última fase.