Tijdlijn geschiedenis hoofdstuk 1 en 2

  • 200,000 BCE

    De eerste mensen uit Afrika

    De eerste mensen uit Afrika
    Uit wetenschap wordt aangenomen dat de eerste mensen zijn ontstaan in Afrika. 100.000 Jaar gelden hebben de mensachtige apen zich verspreid over de wereld.
  • 15,000 BCE

    Grot schilderingen van Lascaux

    Grot schilderingen van Lascaux
    De tekeningen zijn gemaakt door mensen uit Europa, de cro-Magnon mensen. Hierdoor weten we welke dieren er leefden in Zuid-Frankrijk, dat ze wel konden tekenen maar niet konden schrijven en welke kleurstoffen ze gebruikten om mee te verven en te tekenen
  • 11,500 BCE

    Ijstijd

    Ijstijd
    Doordat het veel kouder was dan nu zag Europa er heel anders uit. Over Noord-Europa lag een grote ijskap. De Noordzee was drooggevallen doordat er zoveel ijs op het land lag. Nederland was een poolwoestijn waar geen mens kon leven.
  • 11,000 BCE

    Jager verzamelaars

    Jager verzamelaars
    Jager verzamelaars leefden van het jagen, vissen en verzamelen van voedsel uit de natuur. Ze hadden geen vaste woonplaats en hadden niet veel spullen bij zich. Ze leefden in groepen en zorgden voor zichzelf. Als er niet genoeg voedsel was trokken ze weer weg. Als er genoeg voedsel was bouwden ze een kamp voor zichzelf.
  • 10,500 BCE

    Mensen gaan dieren houden

    Mensen gaan dieren houden
    Het oudste huisdier is de hond. Jager Verzamelaars in Amerika en Oost-Azië temden wolven als honden. Ze gebruikten de dieren bij de jacht.
  • 10,000 BCE

    Het ontstaan van landbouw

    Het ontstaan van landbouw
    Het ontstaan van landbouw. Ontstond in het jaar ongeveer 10.000 v.c. in het Midden-Oosten. Het verspreidde zich rond over Azie, Europa en Noord-Afrika.
  • 6000 BCE

    Nederland na de ijstijd

    Nederland na de ijstijd
    De stijging van de temperatuur had tot gevolg dat de planten en dierenwereld veranderde. Nederland veranderde toen in een schap van mos, gras en lage struiken. Het zuiden en Oosten waren begroeid met dichte bossen.
  • 5525 BCE

    De perzen veroverde Egypte

    De perzen veroverde Egypte
    De Perzen veroverden Egypte.
  • 5000 BCE

    Boeren in Nederland

    Boeren in Nederland
    Boeren stichten hun eigen dorpen met vruchtbare grond in Zuid-Limburg. Pas 2000 jaar later zat Nederland vol met de landbouwsamenleving.
  • 3400 BCE

    Hunebedden

    Hunebedden
    Hunebedden zijn graven waarin doden komen te liggen. In de hunebedden liggen spullen waarvan ze denken dat ze het in de dood nodig gaan hebben. De hunebedden zijn nog te zien in Drenthe. De stenen komen uit Scandinavië uit de ijstijd. Ze kregen de stenen op elkaar door ronde palen en werden door veel mensen op de juiste plek gelegd.
  • 3000 BCE

    Landbouwsamenleving in Nederland

    Landbouwsamenleving in Nederland
    Zo'n samenleving heeft een economie waarin mensen hun eigen voedsel gaan produceren, door middel van akkerbouw en veeteelt. Ook gingen boeren op een vaste woonplaats wonen. De boeren produceerde niet alleen voedsel voor zichzelf, maar ook voor anderen.
  • 3000 BCE

    Tempel van Salomo in Jeruzalem

    Tempel van Salomo in Jeruzalem
    Deze tempel is de eerste tempel voor Joden in Jeruzalem. In de 6e eeuw is die verwoest. Er is alleen nog geen bewijs dat die piramide echt heeft bestaan.
  • 3000 BCE

    Koning Narmer

    Koning Narmer
    Hij was de eerste farao van Egypte en ook waarschijnlijk van de eerste dynastie.
  • 3000 BCE

    Ötzi

    Ötzi
    Hij is een ijsmummie uit de kopertijd. Hij is de oudste menselijke ijsmummie die ooit is gevonden in Europa.
  • 2650 BCE

    Piramides

    Piramides
    Hier in werden doden begraven. De farao heeft de grootste piramide ooit, de mensen hebben er 30 jaar over gedaan. In de piramides staan spullen waarvan de mensen denken dat ze dat nodig hebben in de dood.
  • 2545 BCE

    Piramide van Cheops

    Piramide van Cheops
    Is een Egyptische piramide op het plateau van Gizeh. Hij wordt ook wel de grote piramide genoemd. Het was ook het hoogste gebouw in die tijd.
  • 1418 BCE

    Toetmozes

    Toetmozes
    Toetmozes de 3e was de zesde farao in de 18e dynastie.
  • 1333 BCE

    Toetanchamon

    Toetanchamon
    Toetanchamon was één van de farao's van het Oude Egypte. Hij is de 18e dynastie. Hij is geboren in het Oude Egypte. Hij is begraven in het graf, DK 26. In 1922 werd het graf ontdekt.
  • Ontdekking van koningsgraf

    Ontdekking van koningsgraf
    Howard Carter de archeoloog, was bezig met opgravingen in het Dal der Koningen in Egypte. Uiteindelijk hebben ze een trap opgegraven die leidt naar het garf van de koning. Achter een deur vonden ze een ondergrondse ingang naar een 2er, doordat deur niet openging maakte hij een gat in de muur en toen was hij sprakeloos, er blagen overal gouden en waardevolle spullen.
  • De ontdekking van de grot Lascaux

    De ontdekking van de grot Lascaux
    Op 8 september 1940 ondekte Marcel Ravidat de grot van Laxcaux. Toen hij naar binnen ging ontdekte hij op de muur dierenfiguren en wandschilderingen.