Skærmbillede 2019 01 18 kl. 09.07.43

Tidslinje om ungdomsfilm - De tidlige år - 2010´erne

 • 1930'erne: De tidlige år

  1930'erne: De tidlige år
  De unge begynder at fest, og modsige deres forældre. Set med dagens øjne er der imidlertid ikke meget ved hverken udseende eller opførelse, der adskiller dem fra voksne. 5 raske piger fra 1933, er et godt eksempel på en film, i denne periode. Hvor de ovennævnte eksempler indegår.
 • 1950'erne: Læderjakker og løftede pegefingre

  1950'erne: Læderjakker og løftede pegefingre
  Mange amerikanske b-film, men også bedre danske film. Typisk havde den en form for dokumentarisk indledning og omhandlede sociale problemer med ungdomskriminalitet. Fordi filmene i lige så høj grad prøver at belære de unge i forhold til opførsel og moral, henvender de sig også til voksne. Et eksempel er "Farlig ungdom"
  17-årige Egon flytter til København fra Jylland og bevæger sig langsomt ud i kriminalitet. Den omhandler ungdomskriminlitet, og det belærende perspektiv ses i citatet på plakaten.
 • 1960'erne: Nye impulser

  1960'erne: Nye impulser
  I 1960'erne blev det nye medie tv et hit. Derfor gik solgte biograf billetter fra 60 mio. til 20 mio. Film fra den periode tog inspiration i strømninger fra europæiske film. F.eks. den franske nybølge og den italienske neorealisme. Film bliver mere eksperimentelle.
  Et eksempel på en film fra 1960'erne er "Balladen om Carl-Henning". Filmen tager udgangspunkt i skarp psykologisk realisme og melankolske stemninger. Derfor blev den en forløber for ungdomsfilms guldalder.
 • 1970'erne: Guldalderen

  1970'erne: Guldalderen
  1970´erne var en begyndelse for den generalle solidaritet med børn og unge, der præger tidens kultur og samfundsdebatter, som også kommer til udtryk filmpolitisk. Man begynder for alvor at lave film, der henvender sig til de unge. Og bruget af film og popmusik er en god kombination. F.x. filmen, og sangen, "du er ikke alene" fra 1978, understreger filmenes sympatiserende holdning til de unge gennem tekster og melodier.
 • 1980'erne: Opvækstfilmen blomstrer

  1980'erne: Opvækstfilmen blomstrer
  Filmene i perioden var i højere grad opvækstfilm frem for ungdomsfilm. Overgangen mellem barn og voksen kan være populære hos de unge selv, men henvender sig i højere grad til de voksne. Kundskabens Træ er et godt eksempel for film i 1980'erne.
  Filmen foregår over to år og følger eleverne i en klasse og sætter fokus på deres inbyrdedes forhold og oplevelser med seksualitet, som passer godt med perioden.
 • 90´erne og 00´erne - Genrefilmen kommer

  90´erne og 00´erne - Genrefilmen kommer
  Selvom 1990´erne viderefører ungdomsrealismen fra 70´erne og 80´erne, blander de nu danske ungdomsfilm med træk fra Hollywoods horrorgenrer. Unge der indegår i datidens film søger konstant grænser, som er tabuer. F.x. Sex, narko og kriminalitet, der ikke er set før i dansk film. "Rich kids" fra 2007, møder vi bl.a. Marc, Simon, Hanne og Sofie. De er grænsesøgende mod disse tabuer og er et godt eksempel på en film fra 90- og 00´erne.
 • 2010'erne: Formeksperimenter

  2010'erne: Formeksperimenter
  I 2010'erne blev den grænsesøgende ungdomsfilm byttet ud med en mere følelsesmættet realisme. Det er meget karakteristisk for perioden at skildrer barske historier om omsorgssvigt med poetiske stilgreb i musik, farver og foto. Filmens stil er blevet mere fremtrædende i 2010'erne. Et eksempel kunne være "Ækte vare". Der spiller musikken en stor rolle, da den handler om stjernedrømme i det hårde rapmiljø og i rap-kulturens undergrund.