468px thomas edison2

Thomas Alva Edison

 • Naixement

  Naixement
  El nord-americà Thomas Alva Edison va ser un dels inventors que més van contribuir a modificar la vida de l'home modern. Els més de mil invents que va patentar transformar de manera dràstica els costums i els hàbits de consum de les societats industrialitzades. De la mateixa manera, Edison va ser una figura clau en la consolidació de la nova investigació tecnològica.
 • Primer treball com a telegrafista

  Primer treball com a telegrafista
  A finals de 1863, Edison amb el suport de JU Mackenzie, va sol·licitar ocupació com telegrafista de ferrocarril del Grand Trunk, al Empalme de Stratford a cent seixanta quilòmetres de la frontera amb el Canadà. No va durar molt en aquesta feina perquè no va transmetre els senyals per aturar un tren de càrrega que, com a conseqüència, va estar a punt de tenir una col·lisió de front. Va fugir a Sarnia, a la frontera canadenca i va prendre la barcassa cap a Port Huron.
 • Segon treball com a telegrafista.

  Segon treball com a telegrafista.
  A principis de 1864, Edison va trobar ocupació en el ferrocarril del sud de Lake Shore & Michigan, en Adrian, cent quilòmetres al sud de Detroit, on va ser acomiadat per desobeir ordres. Se li va enviar despatxar un missatge important, i ho va fer sense fer cas de les protestes de l'home que es trobava transmetent a l'altre costat de la línia, el qual era el superintendent, detall que Edison desconeixia.
 • Tercer treball com a telegrafista

  Tercer treball com a telegrafista
  Al febrer de 1865, Edison es va traslladar a Cincinnati, on una vegada més, va obtenir ocupació en la Western Union, on per la seva habilitat el van promocionar d'operador de segona a operador de primera classe.
 • Primera patent

  Edison va idear un instrument molt simple per al recompte mecànic de vots en 1868. Es podia col · locar a la taula de cada representant; tenia dos botons, un per al vot en pro i un altre per al vot en contra. Per tramitar la patent, Edison va contractar l'advocat Carroll D. Wright. L'instrument es va portar davant un comitè del Congrés de Washington. Aquí el veredicte va ser brusc però honest: "Jove, si hi ha a la terra algun invent que no volem aquí, és exactament el seu. Un dels nostres princi
 • Un altre treball de telegrafista

  Un altre treball de telegrafista
  El 1869, a Nova York, va aconseguir una ocupació de condicions molt avantatjoses després de reparar una greu avaria en un indicador telegràfic que assenyalava els preus de l'or en la Borsa.
  Va treballar en la companyia telegràfica Western Union, encara que poc després s'independitza i en 1877 duu a terme un dels seus més importants invents, el fonògraf.
 • Inventa el fonògraf

  Inventa el fonògraf
  El fonògraf, un enginy que permetia gravar i reproduir qualsevol tipus de so, va ser un altre invent notable d'Edison. Aquest aparell va ser el precedent del gramòfon i els tocadiscs, sistemes utilitzats al llarg del segle XX per escoltar música. De fet, els sistemes de reproducció analògica del so, com els anteriorment esmentats, que estaven basats en el primitiu invent d'Edison, van ser usats en tot el món fins a la generalització dels sistemes digitals en la dècada dels vuitanta.
 • Inventa la bombeta

  Inventa la bombeta
  Encara que se li atribueix la invenció del llum incandescent en realitat només va ser perfeccionada per ell, qui, després de molts intents va aconseguir un filament que aconseguís la incandescència sense fondre. Aquest filament no era de metall, sinó de bambú carbonatat. Així, el 21 d'octubre de 1879, va aconseguir que la seva primera bombeta lluís durant 48 hores seguides.
 • Funda la Edison Electric

  Funda la Edison Electric
  El 1880 s'associa amb J.P. Morgan per fundar la Edison Electric que després JP: Morgan li trauria les seves accions per crear General Electric.
 • Descubreix l'efecte Edison

  En l'àmbit científic, va descobrir l'efecte Edison, patentat el 1883, que consistia en el pas d'electricitat des d'un filament a una placa metàl·lica dins d'un globus de llum incandescent. Encara que ni ell ni els científics de la seva època li van donar importància, va establir els fonaments de la vàlvula de la ràdio i de l'electrònica (l'anomenat efecte Edison).
 • Comercialitza la pel·lícula en cel·luloide en format de 35 mm

  Comercialitza la pel·lícula en cel·luloide en format de 35 mm
  Les aportacions d'Edison al món del cinema també van ser molt importants. L'any 1889 comercialitza la pel · lícula en cel · luloide en format de 35 mm, encara que no la va poder patentar perquè un temps abans George Eastman ja ho havia fet, encara que sí que va poder patentar les perforacions laterals que té aquest tipus de pel · lícula.
 • Presenta el vitascopi

  Presenta el vitascopi
  El 1894 els quinetoscopios d'Edison arriben per primera vegada a Europa; més concretament a França. Dos anys després, el 1896, presenta el vitascopi a Nova York amb la pretensió de reemplaçar als quinetoscopis i apropar-se al cinematògraf inventat pels germans Lumière.
 • Comença la guerra de patents

  Al 1897, Edison començarà l'anomenada «guerra de patents» amb els germans Lumière respecte a l'invent de la primera màquina de cinema.
 • Mort

  Mort
  Mor el 18 d'octubre de 1931, a West Orange, Nova Jersey. Com a homenatge pòstum, van ser apagades les llums de diverses ciutats durant un minut.