tecnologia timeline

 • 199,000 BCE

  Desenvolupació d’eines

  Desenvolupació d’eines
  Fa uns 2 milions d'anys va viure a l’Àfrica l'Homo habilis, considerat com el primer representant del nostre gènere que va desenvolupar eines (pedres esmolades). Aquelles primeres eines de pedra són les precursores de les nostres eines modernes.
 • 199,000 BCE

  Descobriment del foc

  Descobriment del foc
  Fa uns 200 000 anys, o potser molt abans. Saber fer foc de manera artificial ens permet escalfar-nos i viure en zones més fredes. Descobrim que els animals salvatges el temen, així que ens ajuda a defensar-nos d'ells. Podem cuinar el nostre menjar, per fer-lo més fàcil de mastegar i digerir. A la nit ens ajuntem al voltant del foc i ens expliquem històries, la qual cosa afavoreix l'aparició de la cultura.
 • Period: 100,000 BCE to 8000 BCE

  Paleolític

 • 10,000 BCE

  Descobriment de l’agricultura i de la ramaderia

  Descobriment de l’agricultura i de la ramaderia
  Els humans descobrim l'agricultura i la ramaderia fa uns 10.000 anys. Observant la natura vam aprendre com podíem conrear plantes i criar animals per al nostre profit. No tenia sentit llavors ser nòmades, seguint les rutes migratòries dels animals que caçàvem, com ho havíem fet el 99 % del temps des que vam aparèixer al planeta. Comencem a construir poblats, comença la civilització. Les ciutats actuals són l'evolució d'aquells primers assentaments.
 • Period: 8000 BCE to 4000 BCE

  Neolític

 • 5500 BCE

  Descobriment de la roda

  Descobriment de la roda
  Fa 5500 anys. Apareix a les primeres civilitzacions mesopotàmiques. Al principi és un disc de fusta massissa que es fa servir per construir carros rudimentaris. La roda ens va permetre transportar amb més facilitat els aliments que es produïen al camp cap a les primeres ciutats. Més tard es va perfeccionar fent-la més lleugera amb la introducció de radis.
 • 5500 BCE

  s'inventa l'escriptura

  s'inventa l'escriptura
  Fa uns 5500 anys s'inventa l'escriptura a Mesopotàmia i Egipte. L'escriptura és una tecnologia que ens permet emmagatzemar els nostres pensaments. La seva utilitat aviat es posa de manifest en nombrosos camps. Apareixen els primers codis de lleis, registres de béns, textos científics i tècnics. És una eina fonamental perquè les primeres civilitzacions organitzin la seva estructura social. El paper, un altre dels grans invents, va trigar a aparèixer encara uns 3500 anys, a la Xina
 • 4500 BCE

  Descobriment del ferro

  Descobriment del ferro
  Fa uns 4500 anys. Ja se sabia com obtenir i treballar altres metalls, com l'or, l'argent, el coure i el bronze. Però el ferro tenia quelcom especial: era un metall molt resistent, que podia fer-se servir per construir armes i eines agrícoles de gran qualitat. A més a més era molt més abundant que els anteriors, però més difícil d'obtenir. Els primers pobles que van dominar la metal·lúrgia del ferro, com els Hittites (a l'actual Turquia), van obtenir un avantatge a la guerra.
 • Period: 4000 BCE to 476

  Edat antiga

 • Period: 476 to 1492

  Edat mitjana

 • 1450

  La impremta moderna

  La impremta moderna
  L'alemany Johannes Gutenberg desenvolupa la impremta moderna. Cada lletra era un motlle de metall que podia fer-se servir moltes vegades, la qual cosa feia la impressió de llibres molt més ràpida i barata. Fins llavors els llibres es copiaven a mà. La impremta va permetre que els llibres arribessin a les capes mitges de la societat i, d'aquesta manera, que la ciència i la cultura s’estenguessin.
 • Period: 1492 to

  Edat moderna

 • telescopi

  telescopi
  Cap a 1590 s'inventen els primers microscopis. Galileu Galilei construeix el primer telescopi pràctic i el fa servir per estudiar els astres. Amb aquestes eines comencem a estudiar el molt petit i el molt gran. La nostra comprensió de la natura i de la nostra situació en el cosmos augmenta.
 • La sembradora mecánica

  La sembradora mecánica
  El 1701 l'agrònom anglès Jethro Tull inicia la mecanització a l'agricultura amb la introducció de la sembradora mecànica. A poc a poc la mecanització s'aplicarà en altres camps, especialment a la indústria tèxtil. Amb la utilització de màquines, sobra treball al camp i es creen nous treballs a les indústries de les ciutats. Cap a mitjans del segle XVIII s'inicia la Primera Revolució Industrial a la Gran Bretanya i al nord d'Europa.
 • Avenços en navegació

  Avenços en navegació
  John Campbell inventa el sextant i John Harrison el primer
  cronòmetre marí eficaç. A partir de llavors els mariners sabran determinar la seva latitud i la seva longitud amb precisió, és a dir, el lloc on es troben a la immensitat de l'oceà. Aquests avenços possibilitaran l'exploració completa del nostre planeta. Amb la informació aportada pels mariners, els cartògrafs elaboraran mapes exactes dels cinc continents
 • la màquina de vapor pràctica

  la màquina de vapor pràctica
  El 1769 l'escocès James Watt construeix la primera màquina de vapor pràctica. Per primera vegada disposem d'un motor fiable i potent. S'aplicarà a impulsar les màquines de les indústries i en el transport ferroviari i marítim. És una màquina clau en el desenvolupament de la Primera Revolució Industrial.
 • Pont de ferro

  Pont de ferro
  A la dècada de 1770 es construeix el primer pont de ferro colat, a Coalbrookdale (Regne Unit). Poc després, el ferro es substitueix per l'acer, un aliatge de ferro i carboni, que aporta més resistència. Avui l'acer es fa servir en tot tipus de construccions, com ara ponts, gratacels, estacions de tren, instal·lacions esportives, etc
 • Period: to

  Edat contemporània

 • locomotora de vapor

  locomotora de vapor
  El 1814 l'enginyer George Stephenson presenta la primera locomotora de vapor comercial. L'aparició del ferrocarril va suposar una revolució en el transport de persones i mercaderies. Va permetre que les persones viatgessin ràpidament entre dues ciutats de manera segura i còmoda. El transport de primeres matèries i productes elaborats a grans distàncies va dinamitzar el comerç i l'economia
 • Fonògraf

  Fonògraf
  El 1877 Thomas Alva Edison presenta un sistema capaç d'emmagatzemar i reproduir àudio, el fonògraf. Estava format per un cilindre giratori recobert de cera. El so s'enregistrava fent solcs a la cera mitjançant una agulla metàl·lica. El fonògraf és l'inici de l'actual indústria audiovisual. El tocadiscos és l'evolució del fonògraf d'Edison, que va ser molt popular fins a la dècada de 1980
 • bombeta elèctrica

  bombeta elèctrica
  Thomas Alva Edison patenta la làmpada d'incandescència, o bombeta elèctrica, com l'acostumem a anomenar en els nostres dies. La bombeta va suposar un gran canvi en l'estil de vida de les persones. Ja no estàvem limitats per la llum natural per treballar o per gaudir d'unes hores d'oci al final de la jornada.
 • corrent alterna

  corrent alterna
  L'enginyer Nikola Tesla comença a interessar-se per un altre tipus de corrent, el corrent altern. El 1882 Tesla construeix el primer motor d'inducció de corrent altern. Aquest tipus de corrent és el que subministra la xarxa elèctrica a l'actualitat, el que ens proporciona un endoll de qualsevol habitatge. El seu major avantatge és que permet transportar l'electricitat a
  grans distàncies amb un rendiment elevat.
 • Automòbil

  Automòbil
  L'alemany Karl Benz instal·la un motor de gasolina a un
  vehicle de tres rodes, creant el primer automòbil pràctic. A partir de la Segona Guerra Mundial l'automòbil es popularitza i influeix enormement en la manera com vivim, ens desplacem i treballem a l'actualitat.
 • Aparell de rajos X

  Aparell de rajos X
  El físic alemany Wilhelm Conrad Röntgen, descobreix un tipus de radiació capaç de travessar els cossos opacs. Com que no sabia encara l'origen de la radiació, l'anomena "rajos X". Va comprovar que, col·locant una pel·lícula fotogràfica darrere una mà irradiada amb rajos X, podia obtenir una fotografia dels ossos. Gràcies a Röntgen, avui tenim radiografies i tomografies, eines imprescindibles per al diagnòstic de malalties i per a la investigació mèdica.
 • Plàstics

  Plàstics
  Leo Baekeland crea el primer plàstic utilitzat massivament a l'indústria, la baquelita. Tenia un gran avantatge: es podia modelar molt fàcilment en ser fos per primera vegada, però un cop es refredava es convertia en un material dur i resistent a les altes temperatures. Després de la baquelita van aparèixer molts altres plàstics, de diferents propietats i característiques.Els plàstics ens permeten construir objectes de formes complexes d'una manera senzilla i econòmica, d'aquí el seu èxit.
 • Fabricació en cadena

  Fabricació en cadena
  L'origen de la fabricació en cadena o fordisme data de 1908, any en què l'empresari Henry Ford treu al mercat l'automòbil Ford model T. Aquest automòbil estava fabricat de manera que cada obrer s'especialitzava en instal·lar una peça o component del vehicle. L'automòbil anava avançant a través d'uns carrils entre els diferents llocs de treball. Aquest mètode de fabricació fa que els productes siguin més barats, ja que redueix els costos laborals i s'agilita la fabricació.
 • Electrodomèstics

  Electrodomèstics
  L'enginyer Alva Fisher desenvolupa una de les primeres rentadores pràctiques. La idea era molt innovadora: fer servir les noves tecnologies de l'època per facilitar el treball de casa. Apareix el concepte d'electrodomèstic. La popularització de la rentadora i dels altres electrodomèstics no es produirà fins a la dècada de 1950.
 • Televisió

  Televisió
  La televisió es comença a desenvolupar a les primeres dècades del segle XX gràcies al treball de John L. Baird, Charles F. Jenkins i Vladimir Zworykin, entre altres. Les primeres emissions públiques comencen a la dècada de 1930, encara que es popularitza a partir de 1950. Per primera vegada un mitjà de comunicació era capaç de transmetre imatges en moviment de forma instantània.
 • Reactor nuclear de fissió

  Reactor nuclear de fissió
  Enrico Fermi aconsegueix desenvolupar el primer reactor nuclear a la ciutat de Chicago. Pocs anys més tard, els reactors nuclears s'utilitzaran per produir energia elèctrica a gran escala. L'enorme desenvolupament de la física nuclear al segle XX fa possible que comencem a fer servir l'energia "amagada" a la matèria.
 • Microelectrònica

  Microelectrònica
  Amb el transistor, inventat el 1947 per John Bardeen, Walter Brattain i William Shockley, i el circuit integrat o xip, desenvolupat per Jack Kilby el 1958, s'inicia l'era de la microelectrònica.
 • Satèl·lit artificial

  Satèl·lit artificial
  El 1957 l'equip dirigit per Serguei Korolev posa en òrbita l'Sputnik 1, el primer satèl·lit artificial. Poc temps més tard vindrien molts més satèl·lits: de comunicacions, militars, científics, sistemes de geolocalització, etc. L'espai esdevé un lloc útil.
 • Arribada a la Lluna

  Arribada a la Lluna
  El 1969 la tripulació de l'Apollo 11, formada per Neil Armstrong, Buzz Aldrin i Michael Collins, aconsegueix arribar a la Lluna. Per primera vegada els éssers humans surten del seu bressol i exploren un altre món.
 • Digitalització

  Digitalització
  Thomas Alva Edison presenta un sistema capaç d'emmagatzemar i reproduir àudio, el fonògraf. Estava format per un cilindre giratori recobert de cera. El so s'enregistrava fent solcs a la cera mitjançant una agulla metàl·lica. El fonògraf és l'inici de l'actual indústria audiovisual. El tocadiscos és l'evolució del fonògraf d'Edison, que va ser molt popular fins a la dècada de 1980.
 • Descobriment dels molins de vent

  Descobriment dels molins de vent
  Els primers molins de vent apareixen a Pèrsia (actual Iran) fa uns 2500 anys. Es feien servir per moldre cereals i obtenir farina o per extreure aigua dels pous. Per primera vegada disposàvem d'una energia que ens permetia realitzar treball més enllà de la força muscular de persones i animals.