D448485d3c99fb9d067d62bd3b89c0a8

La Primera Guerra Mundial

 • Assassinat de l'Arxiduc Ferran

  Assassinat de l'Arxiduc Ferran
  Francisco Fernando, arxiduc d'Àustria-Aquest, va ser arxiduc d'Àustria, príncep imperial d'Àustria, príncep real d'Hongria i Bohèmia i, des de 1896 fins a la seva mort, l'hereu al tron austrohongarès.
 • Alemanya posa en marxa el pla schieffen

  Alemanya posa en marxa el pla schieffen
 • Alemanya conquista Belgica

  Alemanya conquista Belgica
  La invasió alemanya de Bèlgica va ser una campanya militar que va començar el 4 d'agost de 1914. Anteriorment, el 24 de juliol, el govern belga havia anunciat que si arribava la guerra, mantindria la seva neutralitat històrica.
 • Bloqueig de la Mar del Nord i guerres de trinxeres

  Bloqueig de la Mar del Nord i guerres de trinxeres
  La guerra de trinxeres va sorgir a partir d'una revolució en les armes de foc. Es van donar períodes de guerra de trinxeres en la guerra de Secessió (1861-1865) i en la guerra rus-japonesa de 1904-1905, però va arribar al seu punt màxim de brutalitat i mortalitat en el Front Occidental de la Primera Guerra Mundial (1914-1918).
 • Guerra de doble front alemany

  Guerra de doble front alemany
  Es va obrir en 1914 després que l'exèrcit de l'Imperi alemany envaís Bèlgica i Luxemburg, per la qual cosa va aconseguir el control militar d'importants zones industrials de França.
 • Itàlia entra a la guerra

  Itàlia entra a la guerra
  Itàlia es va unir a la Segona Guerra Mundial al juny de 1940 com a aliada d'Alemanya, amb ànsies d'establir un nou imperi italià.
 • Bulgària entra a la triple aliança

  Bulgària entra a la triple aliança
 • Les guerres de trinxeres cada vegada més dures

  Les guerres de trinxeres cada vegada més dures
  Es van donar períodes de guerra de trinxeres en la guerra de secessió i en la guerra rus-japonesa de 1904-1905, però va arribar al seu punt màxim de brutalitat i mortalitat en el Front Occidental de la Primera Guerra Mundial (1914-1918).
 • Gran Bretanya comença a utilitzar tancs i Àustria gas verí

  Gran Bretanya comença a utilitzar tancs i Àustria gas verí
  Gran Bretanya comença a utilitzar tancs i Àustria gas verinós.
 • Alemanya sent el bloqueig de la mar del nord

  Alemanya sent el bloqueig de la mar del nord
  El 1° de Febrer de 1915, en resposta al bloqueig de Gran Bretanya en la mar del Nord, els alemanys van intensificar la seva campanya.
 • Mor emperador d'Àustria-Hongria

  Mor emperador d'Àustria-Hongria
  Francisco José va morir en pau i serenitat a meitat de la guerra, el 21 de novembre de 1916, després d'haver anat a combregar i despatxar els assumptes d'Estat aquell mateix matí.
 • Alemanya utilitza guerra de submarins sense restriccions

  Alemanya utilitza guerra de submarins sense restriccions
  Aquesta situació farà que Alemanya iniciï l'1 de febrer de 1917 la guerra submarina sense restriccions.
 • Revolució russa

  Revolució russa
  Règim tsarista imperial i a la instauració preparada d'un altre, leninista republicà, entre febrer i octubre de 1917, que va portar a la creació de la República Socialista .
 • Revolució russa

  Revolució russa
  Règim tsarista imperial i a la instauració preparada d'un altre, leninista republicà, entre febrer i octubre de 1917, que va portar a la creació de la República Socialista .
 • Alemanya utilitza guerra de submarins sense restriccions

  Alemanya utilitza guerra de submarins sense restriccions
  Aquesta situació farà que Alemanya iniciï l'1 de febrer de 1917 la guerra submarina sense restriccions. El CSS H. L. Hunley, va ser el primer submarí que va enfonsar una nau enemiga durant el combat.
 • U.S.A entra a la guerra

  U.S.A entra a la guerra
  Els Estats Units s'havia declarat neutral enfront del conflicte europeu. …Alemanya es va comprometre a no enfonsar més vaixells mercants, però com no va complir aquest acord, els Estats Units li va declarar la guerra a l'abril de 1917.
 • Última ofensiva Alemanya a França

  Última ofensiva Alemanya a França
  L'Ofensiva dels Cent Dies va ser una sèrie d'ofensives massives aliades que van posar fi a la Primera Guerra Mundial.
 • Signatura del tractat de Versalles

  Signatura del tractat de Versalles
  El Tractat de Versalles segella la pau que els vencedors imposen als vençuts sense possibilitat de negociació. El 28 de juny de 1919, a la Sala dels Miralls del Palau de Versalles, Alemanya signava amb els aliats el tractat més odiat de la història contemporània.
 • Turquia demana l'armistici

  Turquia demana l'armistici
  Les derrotes constants a Síria i Mesopotàmia, així com l'arribada dels anglesos a Anatolia, van portar a Turquia a capitular i signar un armistici a l'illa de Mudros el 30 d'octubre. A més, al setembre, Hindemburg i Ludendorff van sol·licitar al Kàiser que comencés a negociar un armistici immediat.
 • Els aliats accedeixen a la comanda d'armistici d'Alemanya

  Els aliats accedeixen a la comanda d'armistici d'Alemanya
  Armistici de Compiègne pel lloc on va ser signat a les 5.45 pel mariscal francès Foch,​ va entrar en vigor a les 11.00, hora de París, l'11 de novembre de 1918 i va marcar una victòria per als aliats i una derrota per a Alemanya, encara que no formalment una rendició.