Restauració Segona República i Guerra Civil. Eric Lluis i Daniel Pereiras

 • Assassinat del General Prim.

  Assassinat del General Prim.
  El General Prim va ser un militar i polític liberal Espanyol que es va convertir en un dels homes més importants d'Espanya després de la Revolució de 1868.
  El General Prim va morir el 30 de desembre de 1870 a causa de les ferides que li va causar l'atemptat de la nit del 27 de desembre de 1870.
 • Manifest de Sandhurst

  Manifest de Sandhurst
  Va ser un manifest de caràcter polític que va firmar el futur rei Alfons XII d'Espanya. Va ser redactat per Cánovas. L'objectiu d'aquest era: «que se comprenda ya que España tiene un rey, capaz de empuñar el cetro tan pronto como se le llame»
 • Period: to

  Restauració Borbònica

  La restauració borbònica va ser una etapa de la història d'Espanya en que va consistir en la remodelació de la monarquia. Això va ser possible gràcies a 2 processos: L'actuació política, impulsada per Cánovas i el pronunciament militar, impulsat pel general Martínez Campos. Aquest sistema polític es va basar en 2 pilars: La Constitució de 1876 i el turnismo de partits. De totes formes, va haver-hi corrupció, ja que van haver trampes electorals i falsos vots.
 • Period: to

  Regnat d'Alfons XII

  Durant el regnat d'Alfons XII, van haver-hi 4 processos electorals: al 1876, 1879,1881 i 1884. Al 1876, se van convocar les primeres corts i va haver l'aprobació i la sanció de la nova Constitució.
  Al 1879, se van fer les eleccions entre conservadors, republicans i liberals, on van guanyar els conservadors amb una gran majoria d'escanys.
  Al 1881, es celebren unes altres eleccions, on aquesta vegada guanyen els liberals.
  Finalment, al 1884, es fan les eleccions finals on guanyen els conservadors
 • Constitució de 1876

  Constitució de 1876
  La Constitució Espanyola de 1876 va ser la llei fonamental vigent durant la Restauració borbònica fins a la proclamació de la Segona República en 1931. Va establir una monarquia parlamentària amb una divisió de poders i el sufragi restringit. Va reconèixer la llibertat d'associació, de premsa i de culte, però també establir una Església catòlica oficial. Va mantenir la unitat territorial d'Espanya, però va donar certa autonomia a les regions.Va ser una constitució conservadora i poc democràtica.
 • Period: to

  Regència de Maria Cristina

  Després de la mort d'Alfons XII, la reina Maria Cristina asumeix la regència. Durant el mandat se celebren 7 eleccions. Al 1886 neix el futur rei Alfons XIII, que agafa la corona al 1902 al tindre la majoria d'edat.
  Al 1888 es va fundar a Barcelona la Unió General de Treballadors (UGT) i Pablo Iglesias és escollit president del PSOE.
  El 8 d'agost de 1897, mort assassinat Cánovas del Castillo a Guipúzcoa.
  Al 1902, Alfons XIII es rei i aprova la Constitució de 1876.
 • Assassinat de Cánovas del Castillo

  Assassinat de Cánovas del Castillo
  Antonio Cánovas del Castillo, va ser assassinat el 8 d'agost de 1897 per l'anarquista Michele Angiolillo. Angiolillo va disparar-li mentre Cánovas estava prenent les aigües a la platja de Santa Cristina, a la Corunya. Va ser un dels artífexs de la Constitució de 1876 i va promoure la modernització del país. El seu assassinat va impactar profundament la societat espanyola i va provocar una nova onada de repressió contra els anarquistes.
 • Pèrdua de Cuba, FIlipines i Puerto Rico

  Pèrdua de Cuba, FIlipines i Puerto Rico
  Els Estats Units van obtenir Filipines, Puerto Rico i Guam de l'Espanya després de la Guerra Hispanoamericana de 1898, mentre que Cuba va obtenir la seva independència. Aquesta guerra es va originar a causa dels desitjos imperialistes dels Estats Units i la crisi econòmica de l'Espanya. La pèrdua de les colònies va debilitar la posició d'Espanya com a potència colonial i va marcar el començament dels Estats Units com a gran potència imperialista a nivell mundial.
 • Period: to

  Regnat d'Alfons XIII

  El regnat se sol distingir en dues etapes, separades per la crisi de 1917.
  El problema principal del període va ser la guerra del Marroc. El problema va sorgir a causa del tractat d'Agesires (1906) que va dividir el Marroc en dos protectorats: un de françès al sud i un altre d'espanyol al nord.
  La crisi del 1917 va tenir una dimensió triple: militar, política i social.
  Al 1919 es va firmar el tractat de Versalles.
  Al 1923 el capitá general Miguel Primo de Rivera dona un cop d'estat.
 • Tractat d'Algesires

  Tractat d'Algesires
  El Tractat d'Algesires va ser un acord signat el 1906 entre Espanya, França i el Regne Unit per posar fi a la crisi de Tànger. Els països signants van acordar establir un protectorat conjunt sobre el Marroc, amb Espanya i França com a administradors principals i el Regne Unit com a garant de l'acord. El tractat també va confirmar la sobirania d'Espanya sobre les ciutats de Ceuta i Melilla.
 • La setmana Tràgica

  La setmana Tràgica
  La Setmana Tràgica va ser una revolta popular a Barcelona, Catalunya, el juliol de 1909 en protesta contra la recluta forçada per a la Guerra de Marroc i la discriminació social i laboral. La revolta es va estendre a altres ciutats i va ser violentament reprimida per l'exèrcit i la guàrdia civil, amb més de 1.000 morts i 2.500 ferits. L'església i la propietat van ser atacades i cremades, i va ser declarat l'estat de guerra. Va contribuir al creixement del moviment anarquista.
 • El desastre d'Annual

  El desastre d'Annual
  El Desastre d'Annual va ser una gran derrota de l'exèrcit espanyol a la Guerra del Rif a Marroc el 1921,on més de 10.000 soldats espanyols van ser derrotats per les forces rifenyes liderades per Abd el-Krim.L'exèrcit espanyol va patir una gran quantitat de baixes i va perdre el control d'una gran part del territori marroquí.La derrota va ser atribuïda a la mala planificació i la corrupció de les autoritats militars i polítiques espanyoles,i va generar una gran crisi política i social a Espanya.
 • Cop Estat Primo de Rivera

  Cop Estat Primo de Rivera
  El cop d'estat de Primo de Rivera va ser un cop militar que va tenir lloc a Espanya el 13 de setembre de 1923, liderat pel general Miguel Primo de Rivera. Va ser provocat per la crisi política, social i econòmica que travessava el país i la incapacitat del govern per afrontar-la. Primo de Rivera va dissoldre les institucions democràtiques i va establir una dictadura militar que va durar set anys, fins que va ser obligat a dimitir per la pressió popular.
 • Period: to

  Dictadura de Primo de Rivera

  Va ser el règim polític totalitari que va implantar Miguel Primo de Rivera, després de donar un cop d'Estat i eliminar el govern de Manuel García Prieto. Aquesta decisió autoritària, comptava amb el suport de la monarquia d'Alfons XIII.
  Al 1924, a Catalunya, va ser suprimida la Mancomunitat de Catalunya i l'idioma, la bandera, partits polítics, etc, van estar terminalment prohibits.
  Finalment, al 1931, es va imposar la Segona República Espanyola i es va posar fi a la dictadura.
 • Les eleccions municipals i la proclamació de la Segona República (el 14//1931)

  Les eleccions municipals i la proclamació de la Segona República (el 14//1931)
  Les eleccions municipals espanyoles del 12 d'abril de 1931 van ser un esdeveniment clau que va portar a la proclamació de la Segona República. Les eleccions van donar la victòria als partits republicans en la majoria de les ciutats espanyoles, incloent la ciutat de Madrid. Això va suposar una derrota per a la monarquia i va provocar l'abdicació del rei Alfons XIII el 14 d'abril. Dos dies més tard, el 14 d'abril de 1931, es va proclamar la Segona República a Espanya.
 • Period: to

  La Segona República

  Va començar amb la substitució de la monarquia d'Alfons XIII. Després del govern provisional, durant el qual es va aprovar la Constitució de 1931, es van fer les primeres reformes. Es divideix en tres etapes o biennis: el primer bienni, va ser per fer reformes a l'Estat, impulsat per Manuel Azaña. El segon, va intentar frenar les reformes del bienni anterior i, a l'últim, hi ha coalició d'esquerres i aguanta fins el cop d'Estat del 18 de juliol del 1936.
 • Mort Francesc Macià

  Mort Francesc Macià
  Francesc Macià, líder independentista català i primer president de la Generalitat de Catalunya, va morir el 25 de desembre de 1933 a Barcelona. Va patir una aturada cardíaca mentre estava en el seu despatx de la Generalitat. La mort de Macià va ser un cop dur per al moviment independentista català i va generar una gran consternació entre els seus seguidors. Macià havia liderat la independència de Catalunya i havia estat un dels fundadors del partit polític Esquerra Republicana de Catalunya.
 • Revolució d'Octubre de 1934 a Astúries

  Revolució d'Octubre de 1934 a Astúries
  La Revolució d'Octubre d'Astúries va ser un intent de revolta obrera que va tenir lloc a la regió asturiana d'Espanya durant els mesos d'octubre i novembre de 1934. Els treballadors i sindicats asturians van llançar una vaga general per protestar contra la dictadura de Primo de Rivera i la situació laboral i social a la regió.
 • Revolució octubre 1934 Catalunya

  Revolució octubre 1934 Catalunya
  Durant la Revolució d'Octubre de 1934 a l'Estat espanyol, es va produir una revolta similar a Astúries a Catalunya i altres regions. A Barcelona, la vaga va ser seguida per la majoria dels treballadors, i es van establir barricades al carrer. Van ser reprimits pel govern republicà, amb l'ús de l'exèrcit i la guàrdia civil, causant centenars de morts i ferides. La revolta va fracassar, però va servir per denunciar les desigualtats socials i les deficiències democràtiques del règim republicà.
 • Period: to

  La Guerra Civil

  Va ser un conflicte bèl·lic que va enfrontar la Segona República contra una part de l'exèrcit i la dreta. Els Republicans intentaven conquerir les principals ciutats d'Aragó, mentre que l'exèrcit impulsat per Francisco Franco intentaven conquerir Madrid i el nord Industrial. Va acabar en la batalla de l'Ebre on l'exèrcit franquista va guanyar la guerra i va conquerir Catalunya.
 • Aixecament Militar

  Aixecament Militar
  L'aixecament militar de 1936 va ser un cop d'estat fallit que es va produir a Espanya el 18 de juliol d'aquell any. Un grup de militars conservadors i reaccionaris, liderats pel general Francisco Franco, va intentar enderrocar el govern democràtic de la Segona República espanyola. Va fracassar a moltes regions del país, però va donar lloc a una guerra civil de tres anys que va provocar centenars de milers de morts i la destrucció del país. La guerra civil va acabar amb la victòria dels militars.