Portada siglo xx

Esdeveniments S.XX

 • Guerra dels Boers

  Guerra dels Boers
  Enfrontament entre GB i Holanda.
  Enfrontament per els territoris del sud d'Àfrica i per les seves mines, GB es queda amb el control dels territoris i de les mines.
 • Diumenge sagnant

  Diumenge sagnant
  Hi ha una manifestació pacífica del poble davant del palau d'hivern on el poble demana drets socials i millores econòmiques. El rei envia a l'exèrcit per dissuadir-los i obren foc contra ells i acaba amb 1000 morts
 • Sublevació del cuirassat Potemkin

  Sublevació del cuirassat Potemkin
  Una part de l'exèrcit no està content amb el tsar i hi ha una revolta dins d'un dels vaixells blindats de l'exèrcit. El cuirassat Potemkin i que és reprimit amb violència.
 • Assassinat de Sarajevo

  Assassinat de Sarajevo
  Assassinat de l'hereu de l'imperi Austro-Hungaro a mans d'un anarquista bosni amb armes de Sèrbia.
 • Comença la I Guerra Mundial

  La I Guerra Mundial té diverses causes entre elles, econòmiques com la revolució industrial que va dur a terme l'inici de les rivalitats per les fonts d'energia i la indústria armamentística. L'imperialisme és un altre causa per les rivalitats entre les metròpolis pels territoris. Els nacionalismes també provoquen exaltació nacional i l'aparició d'estats als Balcans. Hi ha dues grans aliances, una és la Triple aliança entre Alemanya, Itàlia i l'imp. AH i la triple entesa entre G.B. França
 • Batalla de Tannenberg

  Batalla de Tannenberg
  Rússia avança cap a Alemanya i obren un nou front, el front oriental, això obliga Alemanya a dividir les seves tropes.
 • Batalla del Marne

  Batalla del Marne
  En el front occidental que obre Alemanya contra França, Alemanya ataca ocupant ràpidament Bèlgica on hi ha la batalla del Marne que dona com a resultat, la victòria de França que resisteix l'atac i una línia de trinxeres des del mar del Nord fins a Suïssa.
 • Batalla Vittorio Veneto

  Batalla Vittorio Veneto
  Batalla entre l'Imperi Austrohongarès i Itàlia perquè Itàlia es va canviar de bàndol, ja que no li donaven les terres que havien promès l'Imperi Austrohongarès.
 • Ofensiva de Gal·lípoli

  Ofensiva de Gal·lípoli
  Al front Oriental, hi ha una derrota de Gran Bretanya i les seves colònies en Turquia, l'Imperi AH i l'Imp Otomà avancen.
 • Batalla de Verdun

  Batalla de Verdun
  Després de tenir una línia de trinxeres des del mar del nord fins a Suïssa, l'objectiu de França, és defensar-se. En aquest context, Alemanya ataca i avança 2 kilòmetres i França i Gran Bretanya resisteixen.
 • EUA entra a la guerra

  EUA entra a la guerra
  EUA s'havia mantingut neutral fins al moment, però envien vaixells amb subministraments a GB. Alemanya enfonsa un vaixell dels EUA i això fa que els hi declarin la guerra. Això implica l'arribada d'un milió de soldats estadounidencs.
 • Rússia surt de la guerrra

  Rússia surt de la guerrra
  Rússia surt de la guerra per la revolució bolxevic. Per això firmen el tractat de Brest-Litovsk amb diferents països:
  — Rússia surt de la guerra a canvi de territoris
  — Independència de Finlàndia i els països bàltics
  — Rússia cedeix part de Romania, Bulgària i Polònia a L'imp. AH i a Alemanya
 • II Batalla del Marne

  II Batalla del Marne
  Darrera ofensiva alemana al front occidental, victòria dels aliats, EUA, França i Gran Bretanya realitzen la darrera ofensiva.
 • Proclamació de la república de Weimar

  Proclamació de la república de Weimar
  Després de la IGM, el kàiser Guillem II va abdicar, començant així la república de Weimar amb una assemblea constituent de 3 partits. Socialdemòcrates, Catòlics (Partit de centre) i Liberals (Partit democràtic).
 • Rendició d'Alemanya

  Rendició d'Alemanya
  Alemanya es rendeix a les 11:00 hores del matí.
 • Aixecament de 1919

  Aixecament de 1919
  La república de Weimar s'enfronta als moviments revolucionaris d'esquerra, el 1919 hi ha un alçament armat dels revolucionaris, els grups d'extrema dreta en contra de la república. Consideren que no han d'acceptar les condicions del Tractat de Versalles i pretenen aconseguir el poder per la força
 • Els fasci

  Els fasci
  El 1919 Benito Mussolini va crear el partit Fasci de combat (Camises Negres), que s'oposaven violentament als sindicats.
 • FInal de la guerra

  FInal de la guerra
  Després de la guerra tots els països afectats van signar un tractat, el tractat de Versalles amb els següents objectius:
  - Impedir que Alemanya torni a ser forta prohibint el seu exèrcit
  - Repartiment de territoris
  - Creació de nous països
  - Aïllament de Rússia per la revolució Bolxevic a través d'estats barrera
  - Alemanya paga totes les despeses de la guerra
 • Hitler, cap del Partit Nazi

  Hitler, cap del Partit Nazi
  Hitler s'uneix al partit Nacionalsocialista dels Treballadors i en poc temps es converteix en el líder, defensa l'antisemitisme i menysprea al bolxevisme i la democràcia parlamentària.
  Utilitza la demagògia per convèncer als treballadors.
  Promet, llocs de feina per a tothom, reducció de beneficis industrials, millora dels salaris i una societat més solidària.
  Responsabilitza la crisi d'Alemanya als jueus, comunistes i demòcrates.
 • Creació de la SDN

  Creació de la SDN
  Es crea la societat de nacions que vetlla per la pau en tota Europa amb els 14 punts de Wilson, però els països vençuts en la IGM no hi formen part.
 • El Partit Nacional Feixista

  El Partit Nacional Feixista
  El 1921, els fasci formen el Partit Nacional Feixista que tenien com a fondament el feixisme i un programa que deia que volien un estat fort, una política exterior expansionista, un ordre social i defensaven la propietat privada.
 • Ascens de Mussolini al poder

  Ascens de Mussolini al poder
  El 1922 es van fer unes eleccions a Itàlia on el Partit Nacional Feixista no va tenir molt d'èxit. Per octubre, Mussolini li va exigir al rei que li cedís el govern i va fer una marxa sobre Roma amb 300 000 camises negres.
 • Eleccions de 1922 (Fase 1)

  Eleccions de 1922 (Fase 1)
  Entre les eleccions de 1922 i 1924, Mussolini va mantenir la ficció d'un règim parlamentari encara que va posar restriccions de llibertats i va perseguir als seus adversaris.
 • Formació de la URSS

  Formació de la URSS
  Estat federal de repúbliques, estat totalitari amb un partit únic PCUS organitzat en el soviet suprem i cada república tenia el seu soviet suprem. Té com a bases: L'estat per damunt de l'individu, fàbriques i terres en mans de l'estat i l'estat proveeix de sanitat i educació als ciutadans
 • Stalin arriba al poder

  Stalin arriba al poder
  El 21 de gener de 1924 mor Lenin i el succeeix Stalin que instaura un règim autoritari i personalista.
  Té com a objectiu convertir l'URSS en una superpotència amb els plans quinquennals, posant objectius econòmics al poble treballador a cinc anys.
  Tenien propietat col·lectiva i objectius de producció agrícola a més que la banca era pública.
  El resultat és que l'URSS es converteix en la potència econòmica i industrial més important del Món.
 • Eleccions de 1924 (Fase 2)

  Eleccions de 1924 (Fase 2)
  Després de les eleccions de 1924, Mussolini va instaurar un règim totalitari, rebutjant la democràcia i el marxisme. Mussolini va gaudir de plens poders com a dictador, va il·legalitzar els altres partits polítics, va prohibir les vagues i els sindicats, va obtenir el control de la societat i dels mitjans de comunicació, va instaurar l'autarquia i es va inspirar en l'imperi romà volgué conquistar tot el Mediterrani.(Va arribar a Etiòpia el 1935).
 • Crack del 29

  Crack del 29
  El 1929 hi ha una fallida de la borsa de Nova York, els bancs van deixar de prestar doblers i van començar a demanar interessos, en conseqüència, les indústries i les grans empreses van tancar. Va aparèixer l'atur i per la crisi econòmica total d'Europa va arribar la Gran Depressió.
 • Pacte de San Sebastan

  Pacte de San Sebastan
  Els líders dels partits republicans es van reunir en el Pacte de San Sebastián per coordinar lʼarribada de la república.
 • Eleccions de 1931

  Eleccions de 1931
  Es convoquen eleccions municipals on l'esquerra triomfa
 • Proclamació de la II República

  Proclamació de la II República
  Es proclama la segona república i el monarca Alfons XIII marxa del país i el nou president de la república és Niceto Alcalá-Zamora.
 • Manuel Azaña arriba al poder

  Manuel Azaña arriba al poder
  Del 1931-1933 hi ha el primer govern amb Manuel Azaña com a president, hi ha una reforma agrària, religiosa, d'ensenyança i laboral.
  Agrària: Millores en les condicions de treball. Modernitzar el camp i repartir les terres de grans terratinents i de lʼesglésia.
  Religiosa: Legalitza el divorci i el matrimoni civil. Prohibeix lʼensenyança de les ordes religiosos.
  Ensenyança: Tothom té dret a una educació.
  Laboral, posa:
  -Salari mínim
  -Reducció de jornada laboral.
 • Constitució de 1931

  Constitució de 1931
  Es fa una nova constitució el 1931 amb els següents punts:
  Democràcia com a forma de govern i defensa de les llibertats.
  Sufragi universal (per primera vegada les dones tindran dret a vot).
  Igualtat i garantia de drets dels ciutadans.
  Separació estat / església = Laicisme.
  Autonomies (aprovació de lʼestat dʼautonomia català i basc)
 • Intent de cop d'estat de Sanjurjo

  Intent de cop d'estat de Sanjurjo
  El militar José Sanjurjo intenta un cop d'estat, hi ha l'oposició de l'extrema esquerra i les mesures no són suficients.
 • Alçament de Casasviejas

  Alçament de Casasviejas
  Alçament anarquista de Casasviejas. Cau el govern republicà i Azaña dimiteix. Convoquen eleccions.
 • Hitler al poder

  Hitler al poder
  L'economia d'Alemanya era inestable, els empresaris demanen el partit nazi i els intel·lectuals el comunisme. El 1932 hi ha 196 diputats dels nazis i 100 dels comunistes i el president Hindenburg es veu pressionat a cedir el govern a Hitler, ara canceller d'Alemanya. El 1933, Hitler convoca eleccions i hi ha un incendi al Reichstag, acusen els comunistes i declaren estat d'emergència. Hitler es proclama Führer i canceller del III Reich.
 • Hitler comença una dictadura

  Hitler comença una dictadura
  El 1934, Alemanya es converteix en una dictadura, es prohibeixen tots els partits i sindicats i se suprimeixen les llibertats i les eleccions, a més estan obligats a afiliar-se a un únic sindicat. Hi havia un estat policial amb SS, Gestapo i es van crear els camps de concentració. Tenien un pla econòmic d'autoabastiment (Autarquia) i projectes expansionistes i militars. Es preparaven per construir un gran imperi.
 • Arriba Alejandro Lerroux al poder

  Arriba Alejandro Lerroux al poder
  El president és Alejandro Lerroux (Republicà radical) que frena les reformes, fa revoltes a Catalunya i Astúries i hi ha radicalització i violència. Al mateix temps es crea la Falange, un partit d'ideologia feixista comandat per Primo de Rivera i que s'enfronta als carrers als moviments d'esquerra.
 • Creació del front popular

  Creació del front popular
  El febrer de 1936, es convoquen eleccions, Azaña aconsegueix unit totes les esquerres per a les eleccions i formen un únic partit, el Front popular per salvar la república. Guanyen les eleccions, Azaña es cap de govern, Santiago Casares Quiroga és cap de govern i reprenen les reformes que tenien pendents. Hi ha un ambient tens entre els dos bàndols.
 • Assasinat José Castillo

  Assasinat José Castillo
  El 12 de juliol de 1936, és assassinat José Castillo, un militar socialista.
 • Assassinat Calvo Sotelo

  Assassinat Calvo Sotelo
  El 13 de juliol de 1936 assassinen a Calvo Sotelo, el líder de la CEDA, de dretes.
 • Cop d'estat de Franco

  Cop d'estat de Franco
  Esclata un cop d'estat, hi havia els fidels al govern, com eren alguns nuclis de l'exèrcit, la guàrdia civil, la major part de la guàrdia d'assalt, les classes populars i part de les classes mitjanes. L'alçament va triomfar en les parts agrícoles i més conservadores i va fracassar en les grans ciutats i les regions més industrialitzades.
  La divisió suposa en l'inici de la Guerra Civil.
 • Etapes de la Guerra Civil

  Etapes de la Guerra Civil
  Es pensava que el conflicte duraria poc, però va durar tres anys.
  L'objectiu dels sublevats era conquistar Madrid:
  1937 (març). Batalla de Madrid. cinc mesos.
  1937 (març). Batalla de Guadalajara.
  1937 (finals de març). El Front del Nord. General Mola.
  1937 (juliol) Brunete.
  1937 (agost- setembre). Belchite
  1938 El Front de l’Est. .
  1937-38: Teruel.
  1938 (juliol, novembre) Batalla de l'Ebro. La més cruenta.