Download

ESPANYA 1931 - 1945

 • La Constitució del 1931

  La Constitució del 1931
  El govern va emprendre reformes immediates i va convocar eleccions a Corts constituyents. Aquestes van elaborar la Constitució del 1931.
  • Va establir una república democràtica.
  • Va aprovar una àmplia de drets i llibertats.
  • Va recollir una radical divisió de poders entre el Congrés dels Diputats (d'una sola cambra), la presidència de la república (prefectura de l'estat) i els tribunals de justícia.
  • Va reconeixer la possibilitat l'autonomia dels monicipis i les regions
 • Sufragi Femení

  Sufragi Femení
  El 1931, moltes dones espanyoles estaven en situacions de treball pèssimes i cobraven salaris més baixos. Quan es va proclamar la Segona República les dones espanyoles no podien votar, però algunes van poder formar part de les corts. Així, el 1931 hi va haver tres diputades: Clara Campoamor, Victòria Kent i Margarita Nelken. Finalment, el sufragi femení es va aprovar y van poder votar a les eleccions del 1933.
 • La proclamació de la República a Catalunya.

  La proclamació de la República a Catalunya.
  La victòria electoral dels republicans catalans van afavorir la proclamació de la República al Principat.
  Lluís Companys, d'ERC, va prendre l'iniciativa de proclamar la República i una mica més tard va fer el mateix Francesc Macià. El govern provisional van enviar tres ministres des de Madrid a Barcelona per negociar amb ell i poder renunciar a la República Catalana.
 • Period: to

  Fase de Pau (1a Fase)

  Va convocar unes eleccions generals i la consegüent aprovació de la Constitució espanyola de 1931.
 • Period: to

  Bienni Reformista (2a Fase)

  Durant el qual el govern republicà socialista de Manuel Azaña va dur a terme diverses reformes que pretenien reformar l'estat , durant aquesta reforma van destacar les següents reformes. L'any 1932 es va aprovar l'estatut d'atonomia de Catalunya.
  Les reformes laborals.
  Es va impulsar l'educació.
  La Constitució va establir que l'Estat no tenia religió oficial, i es va aprovar el matrimoni civil i el divorci.
  La reforma agrària
  La reforma militar
 • Comença la Segona República Espanyola

  Comença la Segona República Espanyola
  La proclamació de la República, en substitució de la monarquia d'Alfons XII i el sistema de la Restauració.
  Hi ha quatre fases:
  Govern Provisional (1931).
  Bienni Progressista (1931-1933).
  Bienni Conservador (1933-1936).
  Govern del Front Popular (1936-1939).
 • Niceto Alcalá-Zamora

  Niceto Alcalá-Zamora
  Niceto Alcalá-Zamora i Torres va ser un polític i jurista espanyol que va ocupar diversos ministeris durant el regnat d'Alfons XIII, la presidència del govern provisional de la Segona República i, finalment, el càrrec de president de la República Espanyola entre 1931 i 1936.
 • Aprobació de l'Estatut de Catalunya

  Aprobació de l'Estatut de Catalunya
  Va ser una llei espanyola que va ser aprobada durant la Segona República Espanyola.
 • L'oposició de les Reformes

  L'oposició de les Reformes
  El govern va haver d'afrontar l'oposició a les reformes dels grans propietaris de diferents terres perquè les consideraven molt radicals. L'agost del 1932 va començar el cop d'estat del general Sanjurjo, i finalment fracassa. S'originen revoltes i ocupacions de finques.
 • Crisis econòmica mundial

  Crisis econòmica mundial
  L’empitjorament de l’economia va dificultar les noves reformes i van intensificar la conflictivitat. Va coincidir tant l’inici de la república i la crisi mundial de l’any 1929.
  Les reformes van aconseguir augmentar les despeses, i els recursos econòmics van estar limitats
 • Cop d'estat - Sanjurjo

  Cop d'estat - Sanjurjo
  La Sanjurjada fou un intent de cop d'estat fracassat que part de l'exèrcit espanyol iniciat la matinada del 10 d'agost de 1932 contra la II República, liderat des de Sevilla pel general Sanjurjo.
 • La victòria d'Esquerra Republicana

  La victòria d'Esquerra Republicana
  Les eleccions al Parlament de Catalunya celebrades el 20 de novembre del 1932 van donar la majoria a Esquerra Republicana de Catalunya, que va obtenir 56 escons.
  ERC va ser l'encarregada de formar govern i Francesc Macià va ser elegit president de la Generalitat.
 • Period: to

  Bienni Conservador (3a Fase)

  El setembre del 1933, Azaña va dimitir i es van convocar eleccions. Els partits de centre i de dreta es van unir i van obtenir la victòria electoral.
  La dreta de la Confederación Española de Derechas Autónomas liderada per José María Gil Robles, va donar suport al Partit Radical d'Alejandro Lerroux per formar govern.
 • Fets del sis d'octubre

  Fets del sis d'octubre
  Incorporen diversos ministres de la CEDA l’any 1934, el president Companys proclama l’estat català dins de la República Federal Espanyola. Van acabar derivant en enfrontaments armats entre exèrcits i forces de la Generalitat.
  Finalment, el president i el seu govern van anar a presó i es va acabar suspenent l’Estatut.
 • José María Gil Robles

  José María Gil Robles
  José María Gil Robles y Quiñones fue un político y abogado español, diputado en las Cortes republicanas entre 1931 y 1939, y ministro de la Guerra en 1935.
  A més, va ser el líder del CEDA.
 • Batalla de Madrid

  Batalla de Madrid
  L’agost del 1936, les tropes que venen del marroc arriben a Cadis, i es van quedar a les portes d’arribar a Madrid. El govern de la República es va establir a València.
  L’exèrcit insurrecte va ser aturat en l’intent d’ocupar Madrid a les **batalles del Jarama *(al febrer de l’any 1937), i de *Guadalajara** (març del 1937)
 • La Batalla de Badajoz

  La Batalla de Badajoz
  La batalla de Badajoz desenvolupada en aquesta ciutat de l'oest d'Espanya, a la frontera amb Portugal, va ser un enfrontament militar que va tenir lloc a l'agost de 1936, durant la guerra civil espanyola.
 • Period: to

  Front Popular (4a Fase)

  El febrer del 1936 es van celebrar les últimes eleccions de la segona república. Els grups d'esquerra es van presentar units en coalició, el Front Popular, que van guanyar les eleccions de manera ajustada. El nou govern va prendre reformes, va concedir una amnistia general i va restablir l'autonomia de Catalunya. El maig del 1936, Manuel Azaña va substituir Niceto Alcalá i la conflictivitat social va augmentar.
 • Manuel Azaña

  Manuel Azaña
  Manuel Azaña va ser un ministre del govern el qual representava el bienni social.
  Azaña va arribar al poder l'any 19 de febrer de 1936.
 • Comença la Guerra Civil

  Comença la Guerra Civil
  Conflicte bèl·lic que enfronta el govern de la segona república espanyola ja que tenia suport d’altres organitzacions importants
 • Batalla de Terol

  Batalla de Terol
  Es denomina batalla de Terol al conjunt d'operacions militars que durant la guerra civil espanyola, van tenir lloc del 15 de desembre de 1937 - al 22 de febrer de 1938 a la ciutat de Terol.
 • El front nord

  El front nord
  Les tropes de franco es van dirigir cap al nord després de fracassar a Madrid, l’aviació d’alemanya va poder bombardejar una ciutat basca (Gernika).
  Després els insurrectes van atacar una zona de Bilbao i van ocupar la ciutat al 1937. El bàndol va aconseguir alguns miners i industrials del nord, i finalment, quan va acabar l’any, el territori controlat pel govern repùblica va ser reduïẗ en un terç del país.
 • Batalla del Jarama

  Batalla del Jarama
  La batalla del Jarama va ser una important trobada militar de la guerra civil espanyola, que es va desenvolupar entre el 6 i el 27 de febrer de 1937.​L'ofensiva la va iniciar l'exèrcit revoltat amb la intenció de tallar les comunicacions de Madrid.
 • Batalla de Guadalajara

  Batalla de Guadalajara
  La batalla de Guadalajara va ser un enfrontament en la guerra civil espanyola desenvolupat entorn de la ciutat de Guadalajara en un intent de les tropes nacionalistes per penetrar en la capital d'Espanya pel nord.
 • Batalla de Brunete

  Batalla de Brunete
  Es coneix com a batalla de Brunete al conjunt d'operacions desenvolupades, des del 6 fins al 25 de juliol de 1937, en aquesta població i altres limítrofes de l'oest de Madrid durant la guerra civil espanyola.
 • Batalla de Belchite

  Batalla de Belchite
  La batalla de Belchite va ser una batalla de la Guerra Civil Espanyola que va tenir lloc en Belchite entre el 24 d'agost i el 6 de setembre de 1937 en el marc de l'ofensiva de l'Exèrcit Popular sobre Saragossa.
 • Batalla del cap de Pals

  Batalla del cap de Pals
  La batalla del cap de Pals va ser la major batalla naval de la guerra civil espanyola i també va constituir la que va enfrontar al major nombre de vaixells de tota la contesa.
  Va tenir lloc en la nit del 5 al 6 de març de 1938.
 • Dictadura de Franco - 1939

  Dictadura de Franco - 1939
  L'any 1939 va haver-hi un cop d'estat protagonitzat per Franco, un militar i dictador gallec.
  Se'l reconeix per liderar el bàndol nacional durant la Guerra Civil Espanyola i per la seva dictadura duradora i forta a l'estat espanyol.
 • Començament de la Segona Guerra Mundial

  Començament de la Segona Guerra Mundial
  Poc després que la Guerra Civil Espanyola acabés va començar la Segona Guerra Mundial, una guerra en la qual Espanya no va participar perquè estava en crisis després de la guerra interna.
 • Final de la Guerra Civil espanyola

  Final de la Guerra Civil espanyola
  Comença l’octubre del 1937, el govern repùblica decideix anar a Barcelona. Franco es dirigeix cap al front oriental amb repte de conquerir Terol.
  El conflicte republicà intenta allargar el conflicte, ja que permetia a la Republicà trobar aliats. Barcelona pasa a ser presa el 26 de gener del 1939 i Madrid, el 28 de març.
  Finalment, els revoltats ocupen els últims territoris republicans, i aquesta guerra acaba l’1 d’abril de l’any 1939.