Images

EIX CRONOLÒGIC SEGONA REPÚBLICA I GUERRA CIVIL

 • Pacte de Sant Sebastià

  Pacte de Sant Sebastià
  El Pacte de Sant Sebastià és l'acord a què van arribar, el 17 d'agost de 1930, a Sant Sebastià, els representants republicans de tot l'estat espanyol, per a pactar la instauració de la República i posar fi a la monarquia borbònica.
 • Constitució 1931

  Constitució 1931
  La Constitució Espanyola de 1931 fou la primera gran reforma del govern de la Segona República Espanyola. Va crear un nou marc legal des d'on legitimar les altres reformes.
 • Period: to

  Segona República

  La Segona República Espanyola fou el règim polític democràtic que va existir a Espanya entre el 14 d'abril de 1931 i l'1 d'abril de 1939. El numeral “segona” s'utilitza per a diferenciar-la del període republicà que hi va haver entre 1873 i 1874, conegut com la Primera República Espanyola.
 • Eleccions municipals 1931

  Eleccions municipals 1931
  Les eleccions municipals del 12 d'abril de 1931 celebrades a Espanya estaven plantejades, de fet, com un plebiscit de la monarquia d'Alfons XIII.
 • Period: to

  Bienni Reformista

  El Primer Bienni, també conegut com a Bienni Social-Azañista, el Bienni Reformista o el Bienni Transformador, va ser el període comprès entre la proclamació de la Segona República espanyola el 14 d'abril de 1931 i les eleccions generals espanyoles de 1933.
 • Proclamació de la República per Niceto Alcalá Zamora

  Proclamació de la República per Niceto Alcalá Zamora
  Es va tractar de la primera experiència plenament democràtica al nostre país, que va concloure amb la tragèdia de la Guerra Civil. Tragèdia col·lectiva amb molts responsables. Un d'ells, no el més gran, va ser l'únic cordovès que ha aconseguit la Prefectura de l'Estat, Niceto Alcalá Zamora i Torres, president de la República entre el 1933 i el 1935.
 • Period: to

  Bienni Radical-Cedista

  En el novembre de 1933 hi ha les primeres eleccions en les quals les dones poden votar.
  Hi ha la victòria del centredreta.
  El president del govern és Alejandro Lerroux del Partit Radical (centre). Va governar amb el suport de la CEDA de Gil Robles.
  Comencen a revisar les reformes dels progressistes.
 • Alçament de Casas viejas

  Alçament de Casas viejas
  Es tracta de la matança de Casas Viejas, que va tenir lloc entre el 10 i el 12 de gener de 1933 a la localitat que li dóna nom i que va obrir una enorme crisi política, així com va ser l'inici de la pèrdua de suports polítics i socials i, per tant, dels moments més tràgics de la Segona República espanyola.
 • Eleccions 1933

  Eleccions 1933
  El 19 de novembre de 1933 es van celebrar les segones eleccions generals de la Segona República Espanyola per a les Corts i foren les primeres en les quals hi va haver sufragi universal a Espanya i votaren les dones.
 • Revolució octubre 1934

  Revolució octubre 1934
  La Revolució de 1934 o vaga general revolucionària d'octubre de 1934 fou un moviment vaguístic revolucionari que es va produir entre els dies 5 i 19 d'octubre de 1934 durant el bienni radical-cedista de la II República.
 • Alçament militar 1936

  Alçament militar 1936
  El cop d'Estat a Espanya del juliol del 1936 va ser una revolta militar dirigida contra el Govern de la Segona República sorgit de les eleccions de febrer d'aquell any.
 • Period: to

  Campanya al voltant de Madrid

  L'objectiu principal dels insurrectes: prendre Madrid, comença l'ofensiva la tardo de 1936.
  El govern de la República marxa cap a València i encomana la defensa de la ciutat a una junta militar.
  Brigades internacionals i avions i tancs soviètics ajuden a derrotar als insurrectes a la Batalla del Jarama (febrer 1937) i la de Guadalajara (març 1937).
 • Eleccions 1936

  Eleccions 1936
  El 16 de febrer de 1936 es van celebrar a Espanya les terceres eleccions generals, i últimes, de la Segona República Espanyola. Les eleccions van donar el triomf a la coalició d'esquerres denominada Front Popular.
 • Assassinat Tinent Castillo

  Assassinat Tinent Castillo
  Va ser abatut per uns pistolers de dretes que mai van ser trobats quan cap a les deu de la nit es dirigia a peu a la Caserna de Pontejos per iniciar la seva guàrdia.
 • Assassinat Calvo Sotelo

  Assassinat Calvo Sotelo
  Al banc de la seva esquena, dos homes portaven les pistoles muntades. Un va donar un cop de colze al seu company, aquest va aixecar la seva arma, la va col·locar a l'alçada del cap de Calvo Sotelo i va fer foc per dues vegades. La mort va haver de ser instantània.
 • Period: to

  Guerra Civil

  La Guerra Civil espanyola va ser un conflicte bèl·lic que va enfrontar el govern de la Segona República Espanyola, que tenia el suport de les organitzacions d'esquerres, contra una part de l'exèrcit i de les organitzacions de dretes.
 • Period: to

  El front del nord

  Les tropes de Franco es van dirigir al front del nord amb la intenció de prendre les zones industrials del Cantàbric.
 • Period: to

  El final de la guerra

  Posant fi a gairebé tres anys de conflicte, la guerra civil entre el bàndol republicà i el bàndol revoltat (format per la Falange espanyola i altres grups conservadors), va acabar l'1 d'abril de 1939 amb la victòria del bàndol nacional amb el general Francisco Franco al capdavant.
 • Batalla del Jarama

  Batalla del Jarama
  La batalla del Jarama va ser una important trobada militar de la guerra civil espanyola, que es va desenvolupar entre el 6 i el 27 de febrer del 1937.
 • Batalla de Guadalajara

  Batalla de Guadalajara
  La batalla de Guadalajara va ser un enfrontament de la Guerra Civil espanyola desenvolupat entorn de la ciutat de Guadalajara en un intent per penetrar en la capital d'Espanya pel nord.
 • Bombardeig de Gernika

  Bombardeig de Gernika
  El bombardeig de Guernica va ser l'atac aeri realitzat el 26 d'abril de 1937 per l'esquadró conegut com a Legió Còndor contra la població basca de Guernica durant la Guerra Civil espanyola.
 • Batalla de Brunete

  Batalla de Brunete
  La Batalla de Brunete fou el conjunt d'operacions desenvolupades entre el 6 i el 25 de juliol del 1937, en la població que porta el mateix nom i d'altres properes, a l'oest de Madrid, durant la Guerra Civil espanyola.
 • Batalla de Belchite

  Batalla de Belchite
  La batalla de Belchite va ser una batalla de la Guerra Civil Espanyola que va tenir lloc a Belchite entre el 24 d'agost i el 6 de setembre de 1937 en el marc de l'ofensiva de l'Exèrcit Popular de la República sobre Saragossa.
 • Period: to

  Batalla de l’Ebre

  La batalla de l'Ebre fou un intens combat de desgast entre les tropes republicanes i els exèrcits franquistes iniciat el 25 de juliol de l'any 1938, a les acaballes de la Guerra Civil espanyola i que esdevingué decisiu de cara a la pèrdua de Catalunya per al govern republicà.
 • Caiguda de Barcelona

  Caiguda de Barcelona
  El 26 de gener del 1939 uns 90.000 soldats de l'exèrcit franquista entraven a Barcelona i ocupaven la ciutat, exhausta i vençuda després de tres anys de guerra, amb l'ordre explícita de 'batre i destruir l'enemic'.
 • Fi de la guerra

  Fi de la guerra
  L'històric part signat pel general rebel Francisco Franco l'1 d'abril de 1939 ha estat considerat des d'aquell dia el punt final de la Guerra Civil espanyola.