Primera Guerra Mundial

Timeline created by Ilyas El Ouahabi
In History
 • Inici de la Guerra

  Inici de la Guerra
  Esclata el conflicte.
  Un nacionalista serbi va assassinar a l'hereu de la corona austríaca l'arxiduc Fco. Fernando i la seva dona a Sarajevo el 28 de juny de 1914.
  Hi ha més que es van activar les aliances i aixo dona a la gran guerra. Quan Àustria-Hongria (recolzada per Alemanya) va declarar la guerra a Sèrbia van començar tots a fer aliances com per exemple Rússia es va aliar amb Sèrbia i van declarar la guerra a Àustria-Hongria. I així progressivament amb diferents països.
 • Period: to

  ETAPA 1: GUERRA LLAMPEC

  Alemanya executa el Pla Schliffen pel qual intenta evita la guerra en dos fronts. Consisteix en un atac ràpid a França entrant per Bèlgica i Luxemburg. Al setembre de 1914, l'exèrcit francès, amb el mariscal Joffre, atura els alemanys a la batalla del Marne i fracassa. Aquest fracàs de s'explica perquè Alemanya havia hagut de desplaçar reforços per ajudar a Àustria contra Sèrbia i Rússia.
 • Period: to

  ETAPA 2: MUNDIALITZACIÓ DE LA GUERRA

  Es produeixen combats a les colònies africanes i les alemanyes són envaïdes, Japó participa des de 1914 com a aliat de França i el Regne Unit i el 1917 entra EUA (aliat comercial de Regne Unit) contra Alemanya pels seus atacs marítims.
  Augmenten les vagues i els actes de desobediència en contra de la guerra a tots els països. A Rússia tenen èxit i després de la Revolució Russa es retira de la guerra (Pau de Brest-Litovsk el 1918)
 • Assassinat del príncep austríac Francesc Ferran.

  Assassinat del príncep austríac Francesc Ferran.
  L'hereu de la corona d'Àustria va ser assassinat per Gavrilo Princip, un nacionalista serbobosnià, membre del grup nacionalista Jove Bòsnia, una organització que defensava l'ús de la violència amb l'objectiu que l'imperi austrohongarès abandonés Bòsnia per unificar-se amb Sèrbia. La Jove Bòsnia o Mà Negra va enviar a 6 assassins, amb pistoles i bombes, per matar a l'arxiduc. El pla era, tirar la bomba o disparar i suïcidar-se, perquè no els poguessin capturar, i així no delatar al seus companys.
 • Àustria-Hongria li declara la guerra a Sèrbia

  Àustria-Hongria li declara la guerra a Sèrbia
 • Rússia mobilitza tropes i amenaça a Àustria-Hongria.

 • Alemanya declara la guerra a Rússia i França.

  Alemanya envia un ultimàtum a Bèlgica. Sol·licita autorització per travessar el seu territori.
 • Alemanya imvadeix Luxemburg i Belgica

  Alemanya imvadeix Luxemburg i Belgica
 • Period: to

  ETAPA 3: GUERRA DE TRINXERES

  Davant l'impossibilitat de trencar les línies enemigues és comencen a construir trinxeres. Les trinxeres permeten que la guerra es disputés en fronts estables, situats en territoris d'ambdós bàndols. L'objectiu principal era mantenir el territori sota control per evitar que l'enemic pogués conquerir-lo. La guerra de trinxeres va acabar el 1917 amb l'entrada dels Estats Units pel bàndol aliat, originant una nova guerra de moviments, que, finalment acabaran amb la Primera Guerra Mundial.
 • Period: to

  Batalla de Verdún, entre francesos i alemanys.

 • Itàlia declara la guerra a Alemanya. Hi Romania s'uneix a l'Entente.

  Itàlia declara la guerra a Alemanya. Hi Romania s'uneix a l'Entente.
 • Crisi de 1917

  Crisi de 1917
  L’allargament del conflicte, el desànim dels soldats... van fer augmentar les desercions. La Revolució Russa va fer que el país abandonés el conflicte i signes el tractat de Brest-Litovsk (1918) amb Alemanya. A més a més, l'entrada dels EEUU a la guerra va ser decisiva i va decantar la guerra a favor dels aliats.
 • EUA entra a formar part en la guerra.

  EUA entra a formar part en la guerra.
  Entren a la guerra perquè Alemanya va bombardejar sense avís a l'RMS Lusitania que era un vaixell dedicat a el transport de passatgers. Va causar una gran indignació entre el poble que va respondre amb protestes molt fortes, això sumat a l'interès econòmic fa als EUA entrar a la guerra.
 • Period: to

  Revolució Russa

  Revolució a Rússia. Abdica Nicolau II assumeix el govern Provisional de Kerensky i s'instal·la un doble poder: els soviets d'obrers i de soldats.
  El 11/7/1917 els bolxevics prenen el poder a Rússia.
 • President Wilson declara la guerra a Alemanya.

  President Wilson declara la guerra a Alemanya.
 • La fi del conflicte (1918)

  Amb el front oriental desaparegut Alemanya fa un últim intent d'arribar a París però fracassa. En els Balcans seus aliats s'ensorren i es rendeixen; signen l'armistici Bulgària, Turquia i Àustria-Hongria. Alemanya queda sola. Esclata una revolta al país pel qual el govern perd el control i no té reserves militars per contenir la imminent ofensiva aliada. El Kaiser Guillem II abdica i es proclama la República. Aquest nou govern serà el que signi la rendició alemanya.
 • Tractat de Brest-Litovsk (Rússia accepta les condicions d'Alemanya)

  Tractat de Brest-Litovsk (Rússia accepta les condicions d'Alemanya)
  En aquest tractat, Rússia renunciava a Finlàndia, Polònia, Estònia, Livonia, Curlandia, Lituània, Ucraïna i Besarabia, que a partir de llavors van quedar sota el domini i l'explotació econòmica dels Imperis Centrals.
 • RENDICIÓ ALEMANIA

  RENDICIÓ ALEMANIA
  Una de les raons per les quals se signa l'Armistici va ser perquè per a Alemanya la situació militar era insostenible, veient-se en l'obligació de demanar un cessament el foc de manera immediata.
 • Period: to

  Organització de la Pau.

  La conferència de París tenia per objectiu aconseguir mantenir una pau mundial. Va realitzar 5 tractats, sent el de Versalles un dels més importants, ja que aquest tractat va acabar oficialment amb l'estat de guerra entre l'Alemanya del segon Reich i els Aliats de la Primera Guerra Mundial.
 • Alemanya signa la pau de Versalles. Hi el imperi Astro-Hongarès queda dividit en estats independents.