Primera Guerra Mundial

 • ASSASSINAT DE SARAJEVO

  ASSASSINAT DE SARAJEVO
  L'arxiduc Francesc Ferran, el futur hereu d'Àustria, va ser assassinat per Gavrilo Princip. Aquest formava part de la banda: La Mà Negra. Tenien l'objectiu que l'imperi Austrohongarès abandonés Bòsnia per unificar-se amb Sèrbia. Aquest assassinat va ser el detonant el qual va inicial la Primera Guerra Mundial, Àustria declarà la guerra a Sèrbia perquè Sèrbia es va negar a acceptar l'ultimàtum que li va llançar Àustria i començaren les aliances.
 • ALEMANYA DECLARA LA GUERRA A RUSSIA

  ALEMANYA DECLARA LA GUERRA A RUSSIA
  Els països van començar a mobilitzar les seves tropes i un mes després de l'assassinat, l'Imperi austrohongarès va declarar la guerra a Sèrbia. El govern rus va respondre immediatament i va declarar que no permetria l'ocupació d'un país eslau. El 31 de juliol Rússia va començar la mobilització de les seves tropes i Alemanya va respondre amb un ultimàtum: o detenia la mobilització o aniria a la guerra. Alemanya va declarar la guerra a Rússia a l'endemà, era l'1 d'agost de 1914.
 • PLA SCHILEFFEN

  PLA SCHILEFFEN
  El Pla Schlieffen era el pla estratègic global dels estats majors alemanys de final del segle xix i començament del XX per a un possible enfrontament contra França a l'oest i contra Rússia a l'est, que aprofitava les esperades diferències en la capacitat de mobilització d'ambdós països.
 • ALEMANYA CONQUEREIX BÈLGICA (BATALLA DE LEIJA)

  ALEMANYA CONQUEREIX BÈLGICA (BATALLA DE LEIJA)
  Només feia una setmana que la primera guerra mundial havia començat i Alemanya ja estava creuant la frontera de Bèlgica. Fins aquell moment Bèlgica havia anunciat el seu caràcter neutral però que Alemanya no estava respectant.
  Així va començar la Batalla de Lieja, només va durar dos dies els quals van ser suficients perquè Bèlgica es rendis als peus d'Alemanya. Aquesta invasió va donar peu a que Regne Unit i Irlanda entressin a la guerra
 • BATALLA DE YPRES

  BATALLA DE YPRES
  Va ser l'última llarga batalla del primer any de la I Guerra Mundial (1914). Realment, aquesta batalla, va ser una successió de diverses batalles que van començar el 19 d'octubre de 1914 i van finalitzar als voltants del novembre del mateix any. Va marcar, juntament amb el final de la batalla d'Yser, el final de la suposada Guerra de Moviments.
  Aquesta, va ser una batalla entre l'Exèrcit Alemany i els exèrcits francesos i anglesos aliats. Va tenir lloc prop d'Ieper, un poble de Bèlgica.
 • TREVA DE NADAL

  TREVA DE NADAL
  Van ser una sèrie d'altos el foc generalitzats, no oficials que van tenir lloc en el front occidental el Nadal de 1914.
  La setmana prèvia al Nadal, els soldats alemanys i britànics van començar a intercanviar salutacions i nadales, la tensió es va rebaixar tant que el soldats van sortir de les seves trinxerres a parlar i intercanviar regals amb els enemics. La nit de Nadal i el dia de Nadal molts van sortir a menjar junts a la 'terra de ningú'
 • CAMPANYA D'U-BOOT

  CAMPANYA D'U-BOOT
  Campanya naval lliurada pels submarins alemanys contra les rutes comercials dels Aliats.
  L'Imperi Alemany depenia de les importacions per a l'alimentació i la priducció nacional d'aliments, i l'econimia del Regne Unit es basava en gran manera de les importacions per alimentar la seva població, i tots dos necessitaven matèries primeres per proveir la seva indústria de guerra, així que es van bloquejar entre ells
 • SEGONA BATALLA DE YPRES

  SEGONA BATALLA DE YPRES
  Alemanya va fer servir per primera vegada gas verinós contra Australia, Regne Unit, Canadà i França.
  Els soldats alemanys van alliberar 200 tones de gas clor en un front de 4 km. Van motir més de 6000 soldats francesos en 10 minuts, els altres van improvisar tapant-se la cara amb bufandes mullades d'orina.
 • ITÀLIA ENTRA EN GUERRA

  ITÀLIA ENTRA EN GUERRA
  El front italià és una serie de batalles entre Austria-Hongria i Itàlia, juntament amb els seus aliats, al nort d'Itàlia al 1915 i 1918.
  Itàlia va confiar que unint-se als països de la Triple Entente contra les Potències Centrals, podria tornar a tenir els territoris italians que ara tenia Austria-Hongria, el Tirol Cisalpino. Encara que Itàlia volia començar la guerra amb una ofensiva, que consistia en capturar ciutats autriaques però es va trobar amb una Guerra de Trinxeres.
 • BULGÀRIA ENTRA A LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL

  BULGÀRIA ENTRA A LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL
  La història de Bulgària durant la Primera Guerra Mundial abasta els anys 1914-1919, encara que el país no va entrar al conflicte mundial fins a l'octubre de 1915 amb el seu atac al regne de Sèrbia després de la seva aliança amb les Potències Centrals al setembre. Bulgària va ser l'únic dels països de la regió que es va aliar amb les Potències mentre que els seus veïns (Sèrbia, Romania, Grècia i Montenegro) es van decantar per l'Entesa.
 • BATALLA DE VERDÚ

  BATALLA DE VERDÚ
  És la primera batalla més llarga de tota la Primera Guerra Mundial, va durar 10 mesos i la disputa era entre Francesos i Alemanys. Durant la guerra Franco-Prussiana i durant el període de la Pau Armada, França fa una frontera de Suïssa fins a Verdú ja que els Alemanys els havien amenaçat d'envair-la .
 • BATALLA JUTLÀNDIA

  BATALLA JUTLÀNDIA
  Durant l’única batalla naval a gran escala de la guerra, els vaixells alemanys van intentar deslliurar-se d’un bloqueig naval britànic del mar del Nord. Tot i que la batalla no és concloent, manté la flota de superfície alemanya restringida al port durant la resta de la guerra. En canvi, l'Armada alemanya gira els seus esforços a la guerra submarina.
 • BATALLA DE SOMME

  BATALLA DE SOMME
  Va començar la maniobra coneguda com el Big Push, es tractava d'atacar als alemanys, de part dels anglesos, en el Riu Somme per alliberar la pressió que tenien els francesos, ja que els alemanys els estaven atacant a Verdú. La batalla de Somme va ser una de les més sagnants de tota la guerra.
  Només el primer dia 60.000 homes britànics són assassinats però la batalla continua.
 • ROMANIA ENTRA A LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL

  ROMANIA ENTRA A LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL
  Al principi Rumania va declarar neutralitat. L'octubre de 1914 va morir el rei que va ser succeit pel seu nebot. Fins el 1916 el regne va mantenir la seva neutralitat, però aquell any les forces romaneses van envair Transilvània hongaresa, sent rebutjades pels austro-hungars, alemanys i búlgars que van enviar el país i en menys de sisi mesos controlaven la major part del territori.
 • OFENSIVA DE BRUSILOV

  OFENSIVA DE BRUSILOV
  Fou la major operació militar de l'exèrcit rus durant la Primera Guerra Mundial, i una de les batalles amb més baixes de la història. Fou una gran ofensiva llençada contra els exèrcits de les Potències Centrals al front oriental, a la Galítsia ucraïnesa, encara que el 20 de setembre arriba a la seva fi, amb més de 1,5 millions de morts, aquest fet es el principi de que l'imperi autrohongarès desaparegui.
 • MORT DE FRANCESC JOSEP I D'ÀUSTRIA

  MORT DE FRANCESC JOSEP I D'ÀUSTRIA
  Va ser emperador d'Àustria, rei de Bohèmia i Hongria entre 1846 i 1916, esdevenint el penúltim sobirà d'una de les famílies més importants de la història europea, la Dinastia Habsburg.
  El seu imperi ha estat el tercer més llarg de la història d'Europa, després dels de Lluís XIV de França i de Joan II de Liechtenstein.
  Això va provocar una crisi interna donant causa a que l'imperi austrohongarès desaparegui
 • AVIACIÓ ALEMANYA

  AVIACIÓ ALEMANYA
  El primer avió alemany (en oposició a Zeppelin) va atacar aeri a Londres. El pla era ocupar avions del Royal Flying Corps en defensa d'Anglaterra, més que atacar la força aèria alemanya.
 • ALEMANYA UTILITZA LA GUERRA DE SUBMARINS SENSE RESTRICCIONS

  ALEMANYA UTILITZA LA GUERRA DE SUBMARINS SENSE RESTRICCIONS
  Alemanya reprèn la guerra sense restriccions dels vaixells en U. Tots els vaixells aliats i neutres s’han d’enfonsar a la vista. Durant el mes següent es perdrien prop d'un milió de tones d'enviament. Lloyd George ordena combois de la Royal Navy per protegir els vaixells mercants destinats a Gran Bretanya.
 • REVOLUCIÓ RUSSA

  REVOLUCIÓ RUSSA
  Va ser un procés polític que culminà el mateix any amb l'establiment d'una república que substituí el sistema tsarista anterior i que porta a l'establiment de la Unió Soviètica.
  Aquest canvi de governament provoca que Russia s'hagi de retirar de la guerra.
 • ESTATS UNITS ENTRA A LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL

  ESTATS UNITS ENTRA A LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL
  La política de neutralitat nord-americana va quedar modificada quan Alemanya va anunciar al gener de 1917 que a partir del 1 de febrer recorreria a la guerra submarina sense restriccions contra la flota britànica i totes les embarcacions que es arribèssin a aquesta nació. Els Estats Units ja havien expressat la seva forta oposició a la guerra submarina sense restriccions perquè violava els seus drets com potència neutral. Estats Units va declarar la guerra a Alemanya el 6 d'abril.
 • BATALLA MASSINES

  BATALLA MASSINES
  Va ser una batalla que va tenir lloc al front occidental durant la Primera Guerra Mundial. Va començar el 7 de juny de 1917, quan el segon exèrcit britànic, va llançar una ofensiva a prop de la localitat de Mesene. Un dels elements clau de la batalla va ser la detonació de 19 mines immediatament abans de l'assalt de la infanteria, una tàctica que va desestabilitzar les defenses alemanyes i va permetre l'avanç de les tropes per assegurar els seus objectius d'una manera ràpida.
 • INICI DE LA PAU BREST-LITOVSK

  INICI DE LA PAU BREST-LITOVSK
  Es va començar a pactar un tractat de pau que es va signar el 3 de març de 1918 a Brest-Litovsk, entre les Potències Centrals i Rússia, que va suposar la retirada de Rússia de la Primera Guerra Mundial. Ja que Russia estava patint una guerra civil
 • ES SIGNA EL TRACTAT DE PAU DE BREST-LITOVSK

  ES SIGNA EL TRACTAT DE PAU DE BREST-LITOVSK
  Se signa un tractat de pau entre la Rússia soviètica i les potències centrals (Alemanya, Àustria-Hongria i Turquia) a Brest-Litovsk. El tractat marca la retirada definitiva de Rússia de la Primera Guerra Mundial. Els termes humiliants del tractat rendeixen efectivament un terç de la població de Rússia, la meitat de la seva indústria i el 90% de les seves mines de carbó. Rússia també cedeix terres com Polònia, Ucraïna i Finlàndia, i es realitzen pagaments en efectiu per alliberar presoners russos
 • OFENSIVA DE PRIMAVERA

  OFENSIVA DE PRIMAVERA
  Fou el conjunt d'atacs alemanys al front occidental de la Primera Guerra Mundial realitzats a partir del 21 de març de 1918. L'objectiu era intentar derrotar els aliats abans que l'equilibri de recursos humans i materials es decantés definitivament a favor dels aliats, especialment després de l'entrada en guerra dels Estats Units.
 • BATALLA DE CANTIGNY

   BATALLA DE CANTIGNY
  Va ser la primera gran batalla i ofensiva nord-americana de la Primera Guerra Mundial. La primera divisió dels Estats Units, la més experimentada de les cinc divisions nord-americanes aleshores a França i reservada per a l'exèrcit francès a prop del poble de Cantigny, va ser seleccionada per a l'atac. L’objectiu de l’atac era tant reduir una mica important de l’exèrcit alemany a les primeres línies, però també inculcar confiança entre els francesos.
 • OFENSIVA VARDAR

  OFENSIVA VARDAR
  Inici d'una ofensiva aliada contra les forces búlgares. L’ ofensiva de Vardar duraria poc més d’una setmana amb Bulgària acabant signant un armistici i sortint de la guerra. El rei Ferran de Bulgària abdicaria poc després.
 • BATALLA D'AMIENS

  BATALLA D'AMIENS
  També coneguda com la Tercera Batalla de Picardia, va ser la fase d’obertura de l’ofensiva aliada iniciada el 8 d’agost de 1918, més tard coneguda com l’ofensiva dels cent dies, que finalment va portar a la fi de la primera guerra mundial.
  Les divisions blindades aliades es trenquen a través de les trinxeres alemanyes que ja eren inexpugnables. Erich Ludendorff l’anomena “el dia negre de l’exèrcit alemany”.
 • TRACTAT DE VERSALLES

  TRACTAT DE VERSALLES
  Va ser un intent de reconstrucció d'Europa després de la Primera Guerra Mundial. Després de sis mesos de negociacions a la Conferència de París de 1919, el Tractat fou signat com a culminació de l'Armistici de Compiegne de 1918, acordat amb Alemanya l'11 de novembre de 1918, amb el qual s'havia posat fi als combats. Va ser el tractat de pau més important,
 • TRACTAT DE ST-GERMAIN-EN-LAYE

   TRACTAT DE ST-GERMAIN-EN-LAYE
  Signat en aquesta població propera a París el 10 de setembre de 1919, fou el resultat de l'assemblea reunida per a tractar les condicions de pau després de la Primera Guerra Mundial entre les potències aliades vencedores i l'Imperi Austrohongarès.
 • TRACTAT DE TRIANON

   TRACTAT DE TRIANON
  Signat el 4 de juny de 1920, és la conclusió de l'assemblea celebrada al palau del Grand Trianon del castell de Versalles, per tal d'establir l'status d'Hongria després de la seva derrota a la I Guerra Mundial.
 • TRACTAT DE LAUSANA

   TRACTAT DE LAUSANA
  Fou firmat a la ciutat de Lausana el dia 24 de juliol de 1923 entre les potències vencedores de la Primera Guerra Mundial i la Gran Assemblea Nacional de Turquia, després de la Guerra d'Independència Turca, i que servia per revocar el Tractat de Sèvres.