Primera Guerra Mundial (1914-1918)

 • Assassinat de Francesc Ferran d'Àustria

  Assassinat de Francesc Ferran d'Àustria
  L'arxiduc Francesc Ferran d'Àustria, nebot de l'emperador Francesc Josep I d'Àustria i hereu de l'imperi austrohongarès, és assassinat juntament amb la seva dona a Sarajevo.
 • Àustria-Hongria declara la guerra a Sèrbia

  Àustria-Hongria declara la guerra a Sèrbia
  Després de l'alianza amb Alemanya, l'imperi austrohongarès, que tenia por de perdre la seva influència als Balcans, declara la guerra a Sèrbia.
 • Alemanya posa en marxa el pla schieffen

  Alemanya posa en marxa el pla schieffen
  El pla Schlieffen consistia a sobrepassar ràpidament les tropes franceses pel nord, mitjançant un atac ràpid a través dels Països Baixos (Holanda), abans que Rússia -aliat de la Triple Entente- pogués mobilitzar les seves tropes i passar a l'ofensiva, obligant Alemanya a combatre en dos fronts
 • Alemanya conquesta Bèlgica

  Alemanya conquesta Bèlgica
  La invasió alemanya de Bèlgica va ser una campanya militar que va començar el 4 d'agost del 1914. Anteriorment, el 24 de juliol, el govern belga havia anunciat que si arribava la guerra, mantindria la seva neutralitat històrica.
 • Bloqueig del Mar del Nord i guerres de trinxeres

  Bloqueig del Mar del Nord i guerres de trinxeres
  La guerra de trinxeres o guerra de fortes. La guerra de trinxeres va sorgir a partir d'una revolució a les armes de foc. Es van donar períodes de guerra de trinxeres a la guerra de Secessió (1861-1865) hi ha la guerra russo-japonesa de 1904-1905, però va arribar al punt màxim de brutalitat i mortalitat al Front Occidental de la Primera Guerra Mundial (1914 -1918). Arribaven a una profunditat d'entre un i dos metres, i es connecten.
 • Guerra de doble front alemany

  Guerra de doble front alemany
  Es va obrir el 1914 després que l'exèrcit de l'Imperi alemany envaís Bèlgica i Luxemburg, per la qual cosa va aconseguir el control militar d'importants zones industrials de França. L'avenç de l'Imperi va patir un gir dramàtic després de la primera batalla del Marne, on va vèncer l'aliança entre França i el Regne Unit.
 • Itàlia entra a la guerra

  Itàlia entra a la guerra
  Itàlia es va unir a la Segona Guerra Mundial el juny de 1940 com a aliada d'Alemanya, amb ànsies d'establir un nou imperi italià. Itàlia va ocupar territori a Iugoslàvia (1941), Grècia (1941) i una petita porció del sud de França (1942).
 • Bulgària entra a la triple aliança

  Bulgària entra a la triple aliança
 • Les guerres de Trinxeres cada cop més dures

  Les guerres de Trinxeres cada cop més dures
  Es van donar períodes de guerra de trinxeres a la guerra de Secessió (1861-1865) i ha la guerra russo-japonesa de 1904-1905, però va arribar al punt màxim de brutalitat i mortalitat al Front Occidental de la Primera Guerra Mundial (1914 -1918).
 • Gran Bretanya comença a utilitzar tancs i Àustria gas verinós

  Gran Bretanya comença a utilitzar tancs i Àustria gas verinós
  El gas verinós va ser un dels factors determinants en moltes situacions de la guerra. Aquests gasos anaven des de gasos lacrimògens, a gas mostassa i fosgen el gas més letal utilitzat en combat.
 • Alemanya sent el bloqueig del Mar del Nord

  Alemanya sent el bloqueig del Mar del Nord
  El 1r de febrer de 1915, en resposta al bloqueig de Gran Bretanya al mar del Nord, els alemanys van intensificar la seva campanya. Es va declarar que les aigües que envoltaven la Gran Bretanya eren zona de guerra, on qualsevol vaixell podia ser enfonsat.
 • Mor emperador d'Àustria-Hongria (Crisi interna)

  Mor emperador d'Àustria-Hongria (Crisi interna)
  Francisco José va morir en pau i serenitat a meitat de la guerra, el 21 de novembre de 1916, després d'haver anat a combregar i despatxar els assumptes d'Estat aquell mateix matí.
 • Alemanya comença la guerra de submarins sense restriccions

  Alemanya comença la guerra de submarins sense restriccions
  Aquesta situació farà que Alemanya iniciï l'1 de febrer del 1917 la guerra submarina sense restriccions. (De la Serra, 2006, 298-302). El CSS H. L. Hunley, va ser el primer submarí que va enfonsar una nau enemiga durant el combat.
 • Revolució russa (Surt de la guerra)

  Revolució russa (Surt de la guerra)
  Règim tsarista imperial i a la instauració preparada d'un altre, leninista republicà, entre febrer i octubre de 1917, que va portar a la creació de la República Socialista.
 • U.S.A entra a la guerra

  U.S.A entra a la guerra
  Els Estats Units s'havien declarat neutral davant del conflicte europeu. Alemanya es va comprometre a no enfonsar més vaixells mercants, però com que no va complir aquest acord, els Estats Units li van declarar la guerra l'abril del 1917. L'ajuda nord-americana va entrar en joc quan més la necessitava.
 • Última ofensiva d'Alemanya a França

  Última ofensiva d'Alemanya a França
  L'ofensiva dels Cent Dies (8 d'agost a l'11 de novembre de 1918) va ser una sèrie d'ofensives massives aliades que van posar fi a la Primera Guerra Mundial.
 • Signatura del tractat de Versalles

  Signatura del tractat de Versalles
  El Tractat de Versalles segella la pau que els vencedors imposen als vençuts sense possibilitat de negociació. El 28 de juny de 1919, a la Sala dels Miralls del Palau de Versalles, Alemanya signava amb els aliats el tractat més odiat de la història contemporània.