Pàgina

Literatura Catalana

 • Period: 4000 BCE to 3500 BCE

  Prehistòria

  En teoria es desde el 4.000.000 AC però no es pot introduir aquesta data
 • Period: 3500 BCE to 476

  Edat Antiga

  S'inventa l'escriptura, s'aixeca l'imperi roma, neix crist...
 • Period: 27 BCE to 476

  Imperi romà

  Creació i final de l'imperi romà d'occident
 • 1 CE

  Neix Crist

  Neix Crist
  Naixement de Jesus de Nazaret
 • 476

  Caiguda de l'Imperi Romà

  Caiguda de l'Imperi Romà
  La gloriosa història de l'Imperi romà d'Occident va arribar a la seva fi en l'any 476, quan Odoacre, un cabdill bàrbar, va destituir el jove emperador Ròmul August i va assumir el govern d'Itàlia.
 • Period: 476 to 843

  Primerenca Edat Mitjana

  Fi de l'Edat Antiga i comença l'Edat Mitjana.
  aquesta s'estén des de l'enderrocament de l'últim emperador romà d'Occident, fins a la divisió de l'Imperi de Carlemany.
 • 700

  Apareix el Català oral

  Apareix el Català oral
  La llengua catalana és una llengua romànica del grup de les neollatines, nascuda entre els segles VIII i X a una part de Catalunya, a la Catalunya del Nord i a Andorra, en els territoris de l’Imperi carolingi que formaven els comtats de la Marca Hispànica Els segles XII i XIII es va estendre a la resta dels Països Catalans actuals i, a l'Alguer, a la ciutat sarda de l'Alguer i a la comarca murciana del Carxe.
 • Period: 843 to 1100

  Alta Edat Mitjana

  durant aquest període va cobrar forma el feudalisme, un sistema polític i socioeconòmic basat en relacions de fidelitat personal.
 • 900

  Feudalisme

  Feudalisme
  El feudalisme es va caracteritzar per l’existència d’infinitat de nuclis gairebé autosuficients en els quals un petit grup de persones vivia del producte del treball de les famílies camperoles, que constituïen la majoria de la població. Les relacions de poder s’establien sobre la base de la dependència personal de vasallatge i servitud, els més forts oferien protecció i terres a canvi d’obediència i fidelitat.
 • Period: 1000 to 1200

  Romànic

  Entre el segle XI i la meitat del segle XII en els regnes feudals de l’occident europeu va anar formant-se un estil artístic comú a tots ells: l’estil romànic. L’art del romànic va ser predominantment rural. L’Església era el principal client dels artesans, als quals encarregava la construcció i decoració de petites esglésies en les nombroses viles i pobles de l’època. D’aquesta manera, la religiositat és la característica més important del romànic.
 • 1028

  Primers textos en Català

  Primers textos en Català
  El document conegut més antic escrit en català és el Jurament de Radulf Oriol (el jurament feudal de fidelitat de Radulf Oriol a Ramon IV de Pallars Jussà), escrit entre el 1028 i el 1047 a la Terreta, concretament en algun lloc entre Orrit i Areny de Noguera.
 • Period: 1100 to Sep 12, 1492

  Baixa Edat Mitjana

  Aquesta etapa va començar amb les Creudes i es va caracteritzar pel ressorgiment de les ciutats i l'aparició de nou grup social: la burgesia.
 • 1130

  Guillem de Berguedà

  Guillem de Berguedà
  Guillem de Berguedà (1130-1195) és el trobador català del qual ens han arribat més textos. A part de la informació que ens ofereix la vida de Guillem de Berguedà, que es troba en els Cançoners, el que podem conèixer sobre el trobador ens arriba a través de documents de l'època i de les seves pròpies composicions.
 • Period: 1138 to 1300

  Lírica Trobadoresca

  La poesia trobadoresca és un gènere literari que comprenia totes les composicions poètiques dels trobadors de la baixa edat mitjana (essencialment entre els segles XII i XIII) dels territoris catalans.
 • Period: 1150 to 1400

  Gòtic

  L'art gòtic és un estil que es va desenvolupar a Europa occidental durant els últims segles de l'Edat Mitjana, des de mitjan segle XII fins a la implantació del Renacimiento. Es un art gairebé exclusivament religiós. Es tracta d'un ampli període artístic, que sorgeix en el nord de França i s'expandeix per tot Occident.
 • 1200

  Homilies d'Orgayà

  Homilies d'Orgayà
  És el que abans era considerat el primer text en català juntament amb el Forum ludicum. És un text monàstic que consisteix en un recull de sermons del segle s.XI-XII.
 • 1200

  Forum Ludicum

  Forum Ludicum
  Els primers documents en català daten de mitjans del segle XI. El Forum Ludicum, juntament amb les Homilies d'Organyà, foren durant molts anys, considerades els primes textos escrits amb llengua catalana. Es creu que van ser escrits entre el segle XII (finals) o principis del XIII. El Fòrum ludicum és una traducció d'un codi de lleis visigòtiques.
 • May 29, 1453

  Caiguda de l'Imperi Romà d'Orient

  Caiguda de l'Imperi Romà d'Orient
  Cau l'Imperi Bizantí, és una de les possibles dates en les que acaba L'edat MItjana
 • Sep 12, 1492

  Descobriment d'Amèrica

  Descobriment d'Amèrica
  Colom arriba les indies d'Amèrica després de més d'un més de viatge.
  Aquesta data va significar la fi de l'Edat Mitja
 • Period: Sep 12, 1492 to

  Edad Moderna

  L'Edat Moderna és considerada una era de consolidació dels ideals de progrés, la comunicació i la raó, que seran considerats des de llavors els valors de la modernitat i seguiran més o menys vigents fins avui dia. Això, contraposat a les consideracions d'obscurantisme i aïllament de l'Edat Mitjana, s'assembla l'Edat Moderna amb l'Antiguitat o Època Clàssica, en la qual van florir la filosofia i les Belles Arts.
 • Revolució Francesa

  Revolució Francesa
  La Revolució Francesa es considera el model de revolució política de la seva època i va suposar la conquesta del poder per la burgesia i el desplaçament de l'aristocràcia i el clergat. En acabar el segle xviii, el regne de França, com la major part d'Europa, estava sotmesa a l'Antic Règim
 • Period: to

  Renaixença

  La Renaixença va ser un moviment cultural i literari del català del segle XIX (1833-1892). El seu nom sorgeix de la voluntat de fer renéixer el català com a llengua literària i de cultura després de segles de diglòssia respecte al castellà (període anomenat genèricament Decadència).
 • Jacint Verdaguer i Santaló

  Jacint Verdaguer i Santaló
  Jacint Verdaguer i Santaló (Folgarolas, provincia de Barcelona, 17 de maig de 1845-Vallvidrera, 10 de juny de 1902) fou un poeta i prevere català. Verdaguer és una de les grans figures de la Catalunya moderna. Poeta romàntic, adscrit a la generació de la Restauració de 1874, que en el marc de la Renaixença torna a situar la llengua catalana en la categoria de llengua literària.