01 matrimonio real alfonso iii miniatura c3cbd1d2 1280x720

L'EDAT MITJANA

 • 476

  Caiguda de l'Imperi romà d'Occident

  Caiguda de l'Imperi romà d'Occident
  La caiguda de l'Imperi romà d'Occident, és el fet que marca l'inici de l'edat mitjana. I també, acaba l'etapa de la gran civilització grecoromana.
 • Period: 476 to 1100

  Alta edat mitjana

 • 507

  La batalla de Vouillé

  La batalla de Vouillé
  Els visigots es van establir, a mitjans del segle V, al sud de la Gàl·lia, on van formar el regne de Tolosa. Però els francs, provinents del nord, volen expandir-se i els expulsen de la Gàl·lia, cap al sud dels Pirineus, vencent-los a la batalla de Vouillé.
 • 527

  Inici de l'Imperi Justinià

  Inici de l'Imperi Justinià
  Quan va caure l'Imperi romà d'Occident, l'Impèri romà d'Orient el va substituir.
  L'època d'esplendor de Bizanci va ser amb el regnat de Justinià. Va reconquerir alguns dels territoris perduts d'Occident (com les Illes Balears). Era molt aclamat pel poble i tenia el poder religiós, militar i polític. Va recollir les lleis romanes en el Codi de Justinià. Bizanci va tenir una època de prosperitat econòmica gràcies a l'abundant agricultura i al comerç Mediterrani.
 • 554

  Creació del regne de Toledo

  Creació del regne de Toledo
  Tot i que abans la cort dels visigots havia estat a Barcelona, el rei Teodoric trasllada la capital del regne a Toledo, creant un regne que dura més de 200 anys.
 • 565

  Fi de l'Imperi de Justinià

  Fi de l'Imperi de Justinià
  Justinià, va morir el 13 de novembre de 565 dC, i com que no va tenir fills, va proclamar a Justí ll, el seu nebot, com el seu successor.
 • 570

  Naixement de Muhammad ibn Abdallah

  Naixement de Muhammad ibn Abdallah
  Muhamed, va néixer a la Meca l'any 570 dC.
  Es va quedar orfe quan era petit, així que va ser criat per la seva família. Va conèixer a molts jueus i cristians durant els viatges que feia amb el seu oncle ric i comerciant. Va casar-se i va tenir fills.
  Cada any es retirava a meditar a la Cova Hira durant un mes.
  Va aparèixer l'arcàngel Gabriel i li va anunciar que era el nou profeta i missatger per predicar la nova religió: l'islam.
 • 587

  Unió religiosa entre la població goda i hispanogoda

  Unió religiosa entre la població goda i hispanogoda
  Recared (rei dels visigots) es converteix al catolicisme juntament amb altres nobles visigots i aconsegueix la unió religiosa de la població goda i hispanogoda.
 • 622

  L'inici de l'Hègira

  L'inici de l'Hègira
  L'hègira/fugida, va començar quan Mahoma va abandonar la Meca per refugiar-se a la ciutat de Medina, i aquí és el fet que marca l’inici de l’era musulmana.
 • 654

  Unió jurídica entre la població goda i hispanogoda.

  Unió jurídica entre la població goda i hispanogoda.
  Recesvint (rei dels visigots) estableix el Liber ludiciorum, una única legislació per tot el regne, i aconsegueix la unió jurídica entre els visigots i la població hispanogoda.
 • 711

  La conquesta musulmana de la península Ibèrica

  La conquesta musulmana de la península Ibèrica
  La conquesta musulmana de la Península Ibèrica va començar l'any 711 i va durar 15 anys, fins al 726. En aquella època, aquell territori es coneixia amb el nom d'Hispània, nom anomenat pels romans. Els àrabs, però, la van anomenar al-Àndalus.
 • 732

  Victòria dels francs a Poitiers

  Victòria dels francs a Poitiers
  Els francs surten victoriosos de la batalla de Poitiers, on aturen als musulmans que volien avançar per França. L'exèrcit dels francs és dirigit per Carles Martell.
 • 800

  Coronació de Carlemany com a emperador romà d'occident

  Coronació de Carlemany com a emperador romà d'occident
  El 25 de desembre de l'any 800, el papa Lleó III de Roma, cedeix a Carles el Gran (Carlemay) com a emperador romà d'occident.
 • 1019

  "Glosas Emilianenses"

  "Glosas Emilianenses"
  Les ''Glosas Emilianenses'' són més de mil petites anotacions manuscrites realitzades en diverses llengües (llatí, romanç i basc). Van ser escrites per un monjo i són els primers testimonis escrits en castellà.
 • 1025

  Expansió Art Romànic

  Expansió Art Romànic
  L'art Romànic es va desenvolupar per la major part d'Europa Occidental, incloent-hi les Illes Britàniques i la Sicília normanda, des del segle XI-XIII.
  L'arquitectura, la pintura i l'escultura, tenien com a objectiu fonamental exalçar la glòria de Déu.
 • Period: 1100 to 1492

  Baixa edat mitjana

 • 1150

  Expansió de l'art Gòtic

  Expansió de l'art Gòtic
  L'art Gòtic va néixer a França a mitjans del segle Xll i es va estendre per l'Europa occidental a partir del segle Xlll. Va ser una manifestació artística impulsada per la burgesia i el poder eclesiàstic. Sobretot, va haver-hi una gran expansió, entre ells, el català.
 • 1160

  "Fòrum Iudicum"

  "Fòrum Iudicum"
  És el primer text que s'ha trobat escrit en català. Va ser una compilació de lleis feta en temps del rei Recesvint. Es compon de dotze llibres.
 • 1348

  La pesta negra

  La pesta negra
  La pesta negra (també coneguda com a mort negra) va ser una epidèmia de pesta que devastà Europa i Àsia a mitjans del segle XV, i va provocar la mort, aproximadament, un terç de la població europea, després d'una època d'esplendor.
  La malaltia era causada per un bacteri que infectava als rosegadors. Com que en aquella època les ciutats mancaven molta higiene i els animals, incloses les rates corrien per les ciutats amb llibertat, era molt fàcil contagiar-se d'aquest bacteri.
 • 1440

  Inici de l'impremta

  Inici de l'impremta
  El 1440, es va inventar l'empremta oficialment, inventada per l'alemany Johannes Gutenberg, conegut com a "Pare de la Impremta", després d'una gran controvèrsia per disputar-se aquest títol entre altres aspirants, ja que els xinesos van concebre la impremta de caràcters mòbils 400 anys abans que ell.
 • 1453

  Caiguda de l'Imperi Bizantí

  Caiguda de l'Imperi Bizantí
  La caiguda de Constantinoble, o la conquesta de Bizantí, pels turcs otomans el 29 de maig de 1453 va ser un succés històric que marca la fi de l'edat mitjana a Europa i la fi del darrer vestigi de l'Imperi Bizantí i de la cultura clàssica.
 • 1492

  Cristòfor Colom descobreix Amèrica

  Cristòfor Colom descobreix Amèrica
  Cristòfor Colom va ser un navegant, cartògraf, almirall, virrei i governador general de les Índies al servei dels Reis Catòlics, conegut internacionalment amb el cognom llatinitzat de Columbus, o adaptat a les diferents llengües.
  Va explorar les terres del Carib, amb les quals va establir les rutes marítimes i va obrir el camí a la colonització americana.