1

L'edat mitjana

 • 395

  La divisió de l'imperi romà

  La divisió de l'imperi romà
  Teodosi el va dividir en dues parts l'imperi roma un per cada fill : l'Imperi Romà d'Occident, amb capital a Roma, i l'Imperi Romà d'Orient, amb capital a Constantinoble.
 • Period: 395 to 476

  El territori bizantí

  A l'inici, el territori bizantí comprenia els Balcans, Grècia, Àsia Menor, Síria i Egipte. Des del segle v, la seva història va passar per períodes d'auge i de decadència.
 • Period: 395 to 476

  L'mperi roma d'occident sofreix etacs de pobles veins

  va sofrir les atacs d'una sèrie de pobles veins, com els visigots, els sueus, els vàndals i els alans.
 • Period: 395 to 1453

  L'imperi roma d'orient

  Va aconseguir sobreviure a la caiguda de Roma i a les invasions germàniques. Va adoptar el nom d'Imperi bizantí i es va mantenir fins al 1453, any en què els turcs en conqueriren la capital, Constantinoble.
 • Period: 401 to 800

  Els regnes germànics

  una vegada desaparegut l'Imperi Romà d'Occident, els pobles germànics van formar diversos regnes independents en el seu territori. Els més importants i estables van ser els regnes visigòtic i franc. N'hi va haver d'altres de més dèbils que, amb el temps, van ser absorbits pels més poderosos o van desaparèixer.
 • Period: 415 to 418

  L'evolució històrica dels Visgots

  Els visigots es van instal·lar l'any 418 al sud de la província romana de la Gàl·lia mitjançat un pacte amb Roma. El acort els deixava governar la regió a canvi de defensar-la dels atacs d'altres pobles. Per això, com a aliats de Roma, van entrar l'any 415 a la península Ibèrica per lluitar contra els invasors sueus, vàndals i alans.
 • Period: 418 to 507

  El regne visigòtic de Tolosa

  Després de la caiguda del darrer emperador romà, els visigots van establir un regne que s'estenia a ambdós costats dels Pirineus i van fixar la capital a Tolosa.
 • 476

  L'Imperi Romà d'Occident cau amb mans dels hèuls

  L'Imperi Romà d'Occident cau amb mans dels hèuls
  Finalment, el 476 va caure en mans del poble veins, dels hèruls.
 • Period: 476 to 1453

  l'edat mitjana

  Al segle III va començar l'Imperi romà, va sofrir enfrontaments dels pobles germànics. Per aixo va desidir dividir l'imperi roma per defensar-se milor. Estaven localitzats a l'altra banda de les fronteres del Rin i del Danubi.
 • 481

  Els francs i l'imperi carolingi

  Els francs i l'imperi carolingi
  Els francs, després de travessar el Rin, es van instal·lar l'any 481 al nord de la província romana de la Gàl·lia, on Clodoveu va fundar la dinastia merovíngia.
  El regne franc va ser el regne més important de tots els que van crear els pobles germànics arran de la desaparició de l'Imperi Romà d'Occident.
 • Period: 507 to 711

  El regne visigòtic de Toledo

  Una vegada instal·lats a Hispània van fixar la capital a Toledo.
 • Period: 527 to 565

  l'imperi roma d'Orient va arribar a la màxima esplendor

  En el segle VI, l'imperi va arribar a la màxima esplendor amb Justinià. Aquest emperador va voler restablir la unitat de l'antic Imperi romà i va conquerir diversos territoris a la Mediterrània. Però, quan va morir, la majoria es van perdre.
 • Period: 701 to 899

  L'imperi roma d'Orient els musulmans van conquerir les províncies més riques

  Els musulmans van conquerir les províncies més riques (Síria, Palestina i Egipte), i van reduir considerablement el seu territori.
 • Period: 701 to 900

  L'Església i les lluites iconoclastes

  Les lluites iconoclastes, que van comensar quan alguns emperadors van prohibir el culte a les imatges sagrades, o icones, i van intentar reduir el poder dels monestirs i apropiar-se dels béns d'aquests. La prohibició va desencadenar conflictes socials entre els segles viii i ix; al final, però, es va imposar el culte a les imatges.
 • Period: 749 to 814

  Carlemany

  Carlemany va fer limperi mes grans i va fer arrivar a la maxima exlandor aquest imperi que el va fer gran conquerir els territoris de nombrosos pobles.
 • 751

  Pipi el Breu

  Pipi el Breu
  Pipí el Breu va crear un nou imperi. I quan va morrir li va dona al seu fill
 • 843

  Lluís I el Pietós

  Lluís I el Pietós
  l'imperi només va durar fins l'any 843, perquè, quan va morir el fill i successor de Carlemany, Lluís I el Pietós, l'imperi es va dividir entre els fills d'aquest.
 • Period: 1001 to 1453

  L'mperi roma d'Orient cau en mans dels trucs

  Va adoptar el nom de l'imperi bizantí i es va mantenir fins el 1453, els trucs que van conqueriren la capital, Constantinoble.
 • 1054

  L'Església i el Cisma d'Orient

  L'Església i el Cisma d'Orient
  El Cisma d'Orient, que va ser causat per la rivalitat entre el patriarca de Constantinoble i el papa de Roma per la primacia sobre la cristiandat. Va acabar el 1054 amb la separació o cisma entre l'Església occidental o romana i l'oriental. Aquesta darrera, que va passar a anomenar-se Església ortodoxa, va estendre l'àrea d'influència per Europa oriental amb l'evangelització dels pobles eslaus.
 • 1453

  l'mperi Romà D'orient va caure en mans dels trucs

  l'mperi Romà D'orient va caure en mans dels trucs
  Va adoptar el nom de l'imperi bizantí i es va mantenir fins el 1453, els trucs que van conqueriren la capital, Constantinoble.