Th (3)

Edat Mitjana

By tinat
 • 476

  Fi de l'imperi romà d'Occident

  Fi de l'imperi romà d'Occident
  L'any 395, l'emperador romà Teodosi va dividir l'Imperi romà entre els seus dos fills perquè fos més fàcil de defensar dels enemics. Honari va rebre la zona oest, i Arcadi la part est. La situació política , però, va empitjorar molt a l'Imperi romà d'Occident. Al llarg del segle V una forta crisi interna va ser aprofitada pel capitost germànic Odoacre per derrotar Ròmul Augústul, l'últim emperador romà d'Occident. D'aquesta manera l'any 476 va desaparèixer l'Imperi occidental.
 • Period: 476 to 1000

  Alta edat mitjana

  L'alta edat mitjana és una de les divisions convencionals de la historiografia europea que fa referència al període entre la caiguda de l'Imperi Romà d'Occident i l'any 1000.Des del segle iii, la unitat política de l'Imperi Romà es va fragmentar. En debilitar-se l'autoritat romana, els territoris imperials van ser envaïts per onades successives de confederacions barbàriques.
 • 507

  La batalla de Vouillé

  La batalla de Vouillé
  La batalla de Vouillé va ser una batalla decisiva pel control de la Gàl·lia entre visigots i francs. A la primavera de l'any 507, l'exèrcit franc va travessar el riu Loira direcció a Poitiers, baix el poder de Clodoveo I i el seu fill Teodorico. L'exèrcit visigot va marxar pel nord per tallar el seu pas, a l'exèrcit dels francs. La batalla va ser terrible fins que el rei franc va matar al rei visigot Alarico II.
 • 527

  Inici de l'imperi de Justinià

  Inici de l'imperi de Justinià
  Mentre la caiguda de l'Imperi romà d'occident havia donat lloc a una multitud de regnes, a Orient el poder de l'emperador s'havia mantingut, conformat el que es coneixerà com a Imperi Bizantí.
 • 554

  Creació del regne de Toledo

  Creació del regne de Toledo
  El Regne visigot de Toledo va ser fundat després de la derrota dels visigots a la batalla de Vouilléa a mans dels francs, cosa que els va obligar a desplaçar-se amb la seva població a Hispània
 • 565

  Fi de l'imperi de Justinià

  Fi de l'imperi de Justinià
  Mentre la caiguda de l'Imperi romà d'occident havia donat lloc a una multitud de regnes, a Orient el poder de l'emperador s'havia mantingut, conformat el que es coneixerà com a Imperi Bizantí.
 • 570

  Naixement de Mahoma

  Naixement de Mahoma
  Mahoma, va ser un líder religioso, social i polític àrab i fundador de l'islam, una de les religions mundials. D'acord amb les biografias tradicionals musulmanes va néixer al 570 a la Meca i vaig morir el 8 de juny de 632 a Medina.
 • 711

  L'Islam arriba a la península Ibèrica

  L'Islam arriba a la península Ibèrica
  La conquesta de la península Ibèrica es considera la gran l'expansió de l'islam, aquest procés va iniciar-se a la península d'Aràbiaa causa del profeta Mahoma.La fe va anar expandint-se per tot l'Orient Mitjà i pel nord d'Àfrica fins a arribar a la Península Ibèrica.
 • 732

  Batalla de Poitiers

  Batalla de Poitiers
  La batalla de Poitiers va tenir lloc el 10 d'octubre de 732 entre les forces comandades pel líder franc Carlos Martel i un exèrcit musulmà a les ordres del valí d'Al-Àndalus. Durant la batalla, els francs van derrotar l'exèrcit musulmà.
 • 800

  Carlemany és coronat emperador

  Carlemany és coronat emperador
  Carlemany rei dels llombars Carlemany, i emperador d'Occident va ser un personatge central en la consolidació i prosperitat de l'Imperi Carolingi. Vaig expandir els diferents regnes francs fins a transformar-los en un imperi, al qual va incorporar gran part d'Europa occidental i central.
 • 843

  Tractat de Verdun

  Tractat de Verdun
  El Tractat de Verdún va ser un pacte signat a l'agost de 843 a la localitat francesa. Aquest tractat decretava la manera de procedir si moria un dels monarques subsidiaris sense descendència.
 • Period: 1000 to 1300

  Plena edat mitjana

  La plena edat Mitjana o edat mitjana central són els noms que alguns historiadors donen al període de la Història d'Europa que ocupa els segles xi al xiii, mentre que per a uns altres seria el començament de la baixa edat mitjana.Mitjançant el terme “Plena edat mitjana”, es volgué indicar un període de transició des de “l'època obscura” imperant en l'Alta Edat Mitjana a una Baixa Edat Mitjana, on sí que es donarien les condicions necessàries per al Renaixement cultural europeu.
 • 1162

  Es forma la Corona d'Aragó

  Es forma la Corona d'Aragó
  La Corona d'Aragó va ser el conjunt de territoris que estigueren sota la jurisdicció del rei d'Aragó des del 1162 fins al 1715. Aquest conjunt territorial va estar format inicialment pel Regne d'Aragó.
 • 1229

  Conquesta de Mallorca

  Conquesta de Mallorca
  La conquesta de Mallorca va ser una croada comandada per Jaume I d'Aragó que va tenir com a conseqüència la destrucció del poder almohade a l'illa de Mallorca, l'esclavització de la població andalusina autòctona, el repoblament de l'illa amb població catalana sota un règim feudal i la creació del Regne de les Mallorques.
 • 1230

  Es forma la Corona de Castell

  Es forma la Corona de Castell
  La Corona de Castella, com a entitat històrica, comença el 1230, any en el qual Ferran III de Castella es corona rei de Castella i rei de Lleó, el qual incloïa els vells regnes de Galícia i Astúries.
 • Period: 1300 to 1492

  Baixa edat mitjana

  La baixa edat mitjana o baixmedieval és el terme utilitzat per descriure la història europea dels segles xi a xv.Després de les invasions dels musulmans, els hongaresos i els normands, que havien assolat Europa als segles precedents, pels volts de l'any 1000 comença un període de creixement econòmic i demogràfic que comportarà la crisi de la societat feudal i l'aparició de noves formes d'organització política i social
 • 1348

  Pesta Negra

  Pesta Negra
  La pesta negra va ser la pandèmia de pesta més devastadora de la història de la humanitat, que va afectar Euràsia al segle xiv i que va assolir un punt màxim entre 1347 i 1353. La teoria explica que va ser un brot causat per una variant del bacteri Yersinia pestis.
 • 1453

  Conquesta de Constantinoble per part dels turcs

  Conquesta de Constantinoble per part dels turcs
  La caiguda de Constantinoble va ser un succés històric que, a la periodització clàssica, marca la fi de l'edat mitjana a Europa i la fi del darrer vestigi de l'Imperi Romà d'Orient i de la cultura clàssica.
 • 1492

  Fi de l' últim regne musulmà, el de Granada.

  Fi de l' últim regne musulmà, el de Granada.