Baixa

Inici de l'edat mitjana

 • 395

  La divisío de l'Imperi romà

  La divisío de l'Imperi romà
  L'any 395 Teodosi va divid l'Imperi romà en dos: L'Imperi romà d'Occiodent amb la capital de Roma i l'Imperi romà d'Orient amb la capital Constentinoble.
 • Period: 395 to 476

  L'Imperi romà d'Occident

  L'Imperi romà d'Occident va durar 100 anys
 • Period: 395 to 1453

  L'Imperi romà d'Orient

  L'imperi romà d'Orient va durar uns 1000 anys més que l'Imperi roma d'Occident aproximadament
 • Period: 400 to 799

  Regnes germànics

  Entre segles V i VIII, els pobles germànics van formar diversos regnes independents en el seu territori.
 • 418

  Els visigots

  Els visigots
  Es van instal·lar al sud de la província romana de la Gàl·lia mitjançat un pacte amb Roma. L'acord els autoritzava a governar la regió a canvi de defensar-la dels atacs d'altres pobles.
 • Period: 418 to 507

  El regne visigòtic de Tolosa

  Després de la caiguda del darrer emperador romà, els visigots van establir un regne que s'estenia a ambdós costats dels Pirineus i van fixar la capital a Tolosa. Aquest regne va arribar a l'apogeu amb Euric (440-484), que el va estendre per quasi tota la península Ibèrica. Però el successor, Alaric II, va ser derrotat i mort pels francs a la batalla de Vouillé (507); els visigots van traslladar-se al sud dels Pirineus.
 • 476

  La caiguda de l'imperi romà d'Occident

  La caiguda de l'imperi romà d'Occident
  L'imperi roma d'Occident va caure l'any 476 i es va convertir en regnes germanics per una serie d'invasions.
 • 481

  Regnes germànics: Els francs

  Regnes germànics: Els francs
  Després de travessar el Rin, es van instal·lar al nord de la província romana de la Gàl·lia, on Clodoveu va fundar la dinastia merovíngia. El regne franc va ser el regne més important de tots els que van crear els pobles germànics arran de la desaparició de l'Imperi Romà d'Occident.
 • 499

  Ostrogots a Itàlia

  Ostrogots a Itàlia
  Els ostrogots es vn assentar a Itàlia a finals del segle V comandats pero Teodoric. El regle va desapareixer a mitjans del segle VI per l'Imperi bizantí
 • Period: 500 to 599

  Màxima esplandor Imperi Bizantí

  Al segle VI l'imperi va arribar a màxima esplandor amb Justinià i va conquerir diversos territoris de la Mediterriania peró es van perdre quan va morir.
 • Period: 500 to 799

  Regnes germànics: Els llombards

  En el segle VI van crear un regne al llarg del riu Po, italiana actual. Van començar les terrer del centre d'Itàlia i els territoris. El regne va durar dos segles
 • Period: 507 to 711

  El regne visigòtic de Toledo

  Una vegada instal·lats a Hispània van fixar la capital a Toledo. Es van integrar amb la població hispanoromana, a partir de la conversió de Recared, al catolicisme en el III Concili de Toledo (589) i a partir de la implantació per Recesvint d'una legislació comuna: el Fuero Juzgo (654). L'any 711 els musulmans els van derrotar a Guadalete, cosa que va posar fi al regne.
 • Period: 527 to 565

  Justinià

  Al segle VI Justinià va intentar restaurar l'Imperi romà. Es va apoderar del regne vàndal del nord d'Àfrica, va conquerir Itàlia i es va establir al sud de la península Ibérica
 • 599

  Els ostrogots

  Els ostrogots
  Els Ostrogots es van assentar a Itàlia a finals del segle V comandats per Teodori. El regne va desapareixer a mitjans de segle VI per l'Imperi bizantí
 • Period: 600 to 699

  La reducció del territori bizantí

  A mitjans del segle VII, els musulmans van reduir el territori bizanti en algunes regions: Península balcanica, Àsia Menor, Sicília i alguns territoris costaners de la Península Itàlica
 • 751

  Pipí el Breu

  Pipí el Breu
  Pipí el Breu va implantar una nova dinastia, la carolíngia, que va arribar a la màxima esplendor amb el seu fill Carlemany (742-814). Aquest es va proposar restablir la unitat de l'antic Imperi Romà d'Occident. Amb aquest fi, va conquerir els territoris de nombrosos pobles, com els llombards, al nord d'Itàlia; els bàvars i els àvars, al centre d'Europa; els saxons, al nord d'Alemanya, i els burgundis a l'est de França.
 • Period: 800 to 843

  Carlemany

  Després d'aquestes conquestes, el papa Lleó III va coronar Carlemany emperador el dia de Nadal de l'any 800 a la ciutat de Roma. No obstant això, l'imperi només va durar fins l'any 843, perquè, quan va morir el fill i successor de Carlemany, Lluís I el Pietós, l'imperi es va dividir entre els fills d'aquest.
 • Period: 1000 to 1099

  Crisis

  Desde mitjans segle XI, Bizanci va caure i els Turcs van conquerir Constantioble(1453)
 • 1453

  La caiguda de l'Imperi romà d'Orient

  La caiguda de l'Imperi romà d'Orient
  L'imperi romà d'Orient va sobreviure fins l'any 1453, quan els turcs van conquerir Constantinoble.