Edat

Edat mitjana

 • 476

  Caiguda de l'imperi Romà

  Caiguda de l'imperi Romà
  L'edat mitjana comença amb la caiguda de l'imperi romà d'occident.
  Comença l'alta edat mitjana.
 • 620

  Islam

  Islam
  A principis del segle VII va començar a predicar una nova religió monoteista: L'Islam. L'Islam va ser revelat directament per Déu a Mahoma i els seus ensenyaments es recullen a l'Alcorà (Llibre sagrat dels musulmans).
 • 711

  Batalla de Guadalete

  Batalla de Guadalete
  El rei godo Rodrigo va ser derrota. Va perdre la vida a les forces del Califat Omeya comandades per Táriq ibn Ziyad. La derrota va suposar el final de l'Estat visigot a la península Ibèrica.
 • 714

  Primera Pitna

  Primera Pitna
  El duc Eudes es proclama príncep d'Aquitània, afirmant la independència legal i pràctica del Regne franc. Grimoald el Jove, majordom del palau de Neustria, és assassinat en pelegrinatge per visitar la tomba de Sant Lambert de Maastricht a Lieja, per ordre del seu sogre, el rei Radbod.
 • 732

  La batalla de Poitiers

  La batalla de Poitiers
  El 10 d'octubre del 732 les tropes dels francs, liderats per Carlos Martel, van derrotar a Tours, prop de Poitiers, l'exèrcit musulmà que havia entrat a Europa per la península Ibèrica 20 anys abans.
 • 750

  Abasíes

  Abasíes
  El Regne d'Astúries conquereix Galícia als àrabs. Al regnat de Fruela I, rei d'Astúries, comença una rebel·lió a Galícia. Oliva de l'emir de Còrdova i derrota dels àrabs a Pontuvium. Esteve II succeeix a Sant Zacaries com a papa l'any 752.
 • 800

  Imperator Augustus

  Imperator Augustus
  Octavio Augusto va liderar les tropes romanes que van posar fi a les Guerres Càntabres, així com va fundar la Colònia Augusta Emeritana, constituint la ciutat de Mèrida com a capital de la província lusitana.
 • 844

  Batalla de tablada

  Batalla de tablada
  Un atac dels vikings a la península Ibèrica. Governada pel regne d'Astúries i l'emirat de Còrdova. Els vikings van reconèixer Gijón, van atacar la Corunya, Lisboa i Cadis i van remuntar el riu Guadalquivir, atacant Medina Sidònia, Sevilla i Còrdova.
 • 962

  Oton I

  Oton I
  Otó I, també conegut com Otó el Gran, va ser rei de França Oriental de 936 a 973 i emperador del Sacre Imperi Romà Germànic de 962 a 973.
 • 1200

  Universitats

  Universitats
  Bolonya (De dret el 1088)
  Oxford (Abans de 1096)
  Cambridge (1209)
  Salamanca (1208 el primer en estudis de medicina)
  París, mitjans de segle.
 • 1346

  Peste negra

  Peste negra
  La Pesta Negra, la pandèmia més gran de la nostra història, va ser causada pel bacteri Yersinia pestis i es va estendre a Europa entre els anys 1346 i 1353. Malgrat els immensos impactes demogràfics i socials de la pandèmia, els seus orígens han estat esquius durant molt temps
 • 1400

  Aparició del renaixement

  Aparició del renaixement
  Renaixement és el nom donat al segle XIX a un ampli moviment cultural que es va produir a Europa Occidental durant els segles XV i XVI. Va ser un període de l'edat mitjana i els inicis de l'Edat Moderna.
 • 1400

  Aparició del estil gòtic

  Aparició del estil gòtic
  L'art gòtic va ser una denominació de l'estil artístic que es va desenvolupar a Europa Occidental durant els darrers segles de l'Edat Mitjana, des de mitjans del segle XII fins a la implantació del Renaixement, i ben entrat al segle XVI als llocs on el gòtic va perviure més temps
 • 1440

  Aparició de la imprenta

  Aparició de la imprenta
  ras años de investigaciones y ensayos en secreto, Johannes Gutenberg dio hacia 1450 con la invención de la imprenta, un sistema que transformaría la difusión del saber en Europa.
 • 1453

  Caiguda de Constantinoble

  Caiguda de Constantinoble
  Caiguda de Constantinoble en mans dels turcs otomans, , va ser un dels fets més transcendents a la Història Universal, es va designar com una de les dates possibles per determinar simbòlicament la fi de l'era medieval.
 • 1492

  Descobriment d'america

  Descobriment d'america
  Descobriment d'Amèrica és la denominació que rep l'esdeveniment històric esdevingut el 12 d'octubre de 1492.
 • 1492

  Caiguda de l'imperi romà d'orient

  Caiguda de l'imperi romà d'orient
  S'acaba l'edat mitjana amb la caiguda de l'imperi Romà d'orient amb capital a Constantinopla.
  També acaba així la baixa edat mitjana.