1366 2000

FETS HISTÒRICS DE L'EDAT MITJANA

 • 476

  Fi de l'imperi romà d'Occident

  Fi de l'imperi romà d'Occident
  La caiguda de l'Imperi Romà d'Occident és el procés de decadència que va portar a la fragmentació de l'Imperi Romà d'Occident l'any 476 i la seva posterior dissolució el 480. Aquest fet va marcar el principi de l'Edat Mitjana.
  Ròmul Augústul, va ser apartat pel rei germànic Odoacae
 • Period: 476 to 1000

  Alta edat mitjana

  L'alta edat mitjana és una de les divisions convencionals de la historiografia europea que fa referència al període entre la caiguda de l'Imperi Romà d'Occident i l'any 1000. Van haver grans invasions dels pobles germanics, es va fraccionar l'imperi en dos parts (orient i occident) i va arribar la religió islàmica
 • 507

  La batalla de Vouillé

  La batalla de Vouillé
  La batalla de Vouillé va ser una batalla decisiva pel control de la Gàl·lia entre visigots i francs que va passar a la primavera de 507.Van matar a la majoría dels visigots incluit al rei visigòtic i els que van sobreviure van haver d'anar-se'n cap a Hispania.
 • 527

  Inici de l'imperi de Justinià

  Inici de l'imperi de Justinià
  Justinià va ser l'emperador bizantí més important. Va ser qui va lluitar per reformar l'imperi romà arrabassant als bàrbars els territoris del seu govern que havien ocupat a Occident.
  Va conquerir algunes províncies occidentals com:la península Itàlica,part del nord d'Àfrica, les illes balears i el sud d'Hispània
 • 554

  Creació del regne de Toledo

  Creació del regne de Toledo
  Toledo es va formar amb la caiguda dels visigots a la batalla de Vouillé. Els francs es van haver de desplaçar-se cap a Hispania, i Gàl·lia, van acacabar així el regne visigot, situant la capital a Toledo.
 • 565

  Fi de l'imperi de Justinià

  Fi de l'imperi de Justinià
  L'imperi de Justinià va acabar quan ell va morir, l'11 de novembre de 565 i els visigots van treure als bizantins de la península, així provocant la desaparició de l'Imperi.
 • 570

  Naixement de Mahoma

  Naixement de Mahoma
  Mahoma va néixer a la Meca l'any 571. Era un home molt religiós el profeta d'Alà. Va ser el fundador de l'Islam
 • 711

  L'Islam arriba a la península Ibèrica

  L'Islam arriba a la península Ibèrica
  L'any 711, l'Islam, va conquistar la península Ibérica. Van començar per Guadalete, on van matar al rei visigot Rodrigo, i despres ja van anar conquistant la resta de la península, menys la part del nord.
  Li van ficar el nom d'Al-Ándalus.
 • 732

  Batalla de Poitiers

  Batalla de Poitiers
  Va ser una batalla entre l'imperi musulmà i el líder dels francs, Carlos Martel. Els musulmans volien conquerir el territori dels francs, però, no ho van aconseguir ja que els francs van acabar guanyant, matant al valí dels musulmans.
  Si haguesin guanyat els musulmans aquesta batalla hagués sigut un gran problema ja que si no s'haguesin expandit per tota Europa
 • 800

  Carlemany, és coronat emperador

  Carlemany, és coronat emperador
  El rei franc Carlemany va ser coronat com a Emperador dels Romans a la basílica de Sant Pere a Roma. Amb aquest gest, el Papa buscava restaurar l'autoritat de la Cristiandat occidental a la figura d'un nou líder, transferint novament a Roma el poder efectiu i simbòlic que havia perdut a favor de Constantinoble.
 • 843

  Tractat de Verdun

  Tractat de Verdun
  Va ser la divisió de l'imperi Carolingi entre els nets de Carlemany: Lotario, seria reconegut com a emperador i rebria els territoris del mitjà de l'Imperi, corresponents a Itàlia i les valls dels rius Roine, Saona, Mosa i Rin. A Luis li correspondria Germania, la regió a l'est de l'imperi; i, a Carlos, la regió a l'oest de l'imperi, que corresponia a l'actual França.
 • Period: 1000 to 1300

  Plena edat mitjana

  La plena edat mitjana ocupa els segles XI al XIII.
  Es va fer la consolidació del feudalisme, va augmentar la producció agrícola, es va crear i van crèixer les ciutats i la burgesia, i va aparèixer l'art gòtic i el romànic.
 • 1162

  Es forma la Corona d'Aragó

  Es forma la Corona d'Aragó
  Es va formar amb un matrimoni entre l'heredera d'Aragó i el compte de Barcelona.
 • 1229

  Conquesta de Mallorca

  Conquesta de Mallorca
  La conquesta per als regnes cristians de l'illa de Mallorca va ser aconseguida definitivament pel rei Jaume I d'Aragó entre 1229 i 1231. La ciutat de Madîna Mayûrqa, l'actual Palma de Mallorca, va caure al desembre del primer any, però la resistència musulmana a les muntanyes va durar dos anys més.
 • 1230

  Es forma la Corona de Castella

  Es forma la Corona de Castella
  Quan Fernando III es va convertir en rei de Castella i Lleó les Corts de Lleó i de Castella es van fondre, moment el que es considera que sorgeix la Corona de Castella, formada per dos regnes: Castella i Lleó, així com taifes i senyorius conquerits als àrabs.
 • Period: 1300 to 1492

  Baixa edat mitxana

  La baixa edat mitjana és el terme utilitzat per descriure la història europea dels segles XI a XV. Aquest període va ser precedit per l'alta edat mitjana, i va ser succeït per l'edat moderna.
  Durant aquest periode va disminuir molt la població a causa de la pesta. hi va haveri una greu crisi a causa de la caiguda de la producció. Hi van haver conflictes polítics i socials: Guerres entre els monarques i nombroses revoltes pageses
 • 1348

  Pesta Negra

  Pesta Negra
  Va ser la peste més devastadora de la història de la humanitat, que va afectar Euràsia al segle xiv i que va assolir un punt màxim entre 1347 i 1353.
  Va matar entre 80 a 200 milions a Euràsia i Àfrica del Nord, havent provocat la mort entre el 30% i el 60% de la població d'Europa
 • 1453

  Conquesta de Constantinoble per part dels turcs

  Conquesta de Constantinoble per part dels turcs
  Des de feia més d'un segle, els otomans, un poble turc originari de l'Àsia central, havien avançat fermament, arrabassant territori.
  La llarga lluita entre els otomans i l'Imperi bizantí va donar lloc el 29 de maig de 1453, quan Constantinoble va ser conquerida per les tropes de Mehmed II al final d'un dels setges més grans de la història.
  Aquest fet va marcar la fi de l'Edat Mitjana i el començament de l'Edat Moderna.
 • 1492

  Fi de l' últim regne musulmà, el de Granada.

  Fi de l' últim regne musulmà, el de Granada.
  Després de gairebé deu anys de guerra Boabdil, el sultà granadí, només tenia una opció: rendir-se.
  Al peu de les muralles de Granada es va fer efectiva la rendició musulmana amb el lliurament de les claus de la ciutat per part de Boabdil als Reis Catòlics.