Download

LÍNIA DEL TEMPS: Primera Guerra Mundial

 • Assassinat de l'arxiduc Francesc

  Assassinat de l'arxiduc Francesc
  El 28 de juny de 1914 el nacionalista serbobosnià Gavrilo Princip va disparar mortalment a l'arxiduc Francesc Ferran, hereu de la corona de l'Imperi austrohongarès, i a la seva dona, la comtessa Sofia Chotek, a Sarajevo. L'atemptat va ser el pretext usat per Àustria-Hongria per començar les hostilitats de la Gran Guerra.
 • Àustria-Hongria declara la guerra a Sèrbia

  Àustria-Hongria declara la guerra a Sèrbia
  Un mes i un dia després que l'arxiduc Franz Ferdinand d'Àustria i la seva dona fossin assassinats per un nacionalista serbi a Sarajevo, Àustria-Hongria declara la guerra a Sèrbia, moment que marca el començament efectiu de la Primera Guerra Mundial. l'Imperi Austre Hongarès va determinar que la resposta apropiada als assassinats era preparar-se per a una possible invasió militar de Sèrbia.
 • Alemanya declara la guerra a Rússia

  Alemanya declara la guerra a Rússia
  Durant la Primera Guerra Civil, Alemanya va declarar la guerra a Rússia a causa del seu suport a les faccions opositores al conflicte. Aquesta declaració de guerra va tenir com a objectiu debilitar Rússia i evitar la seva influència a la guerra civil en curs. El conflicte entre Alemanya i Rússia durant la Primera Guerra Civil va tenir repercussions significatives en el desenvolupament i el desenllaç del conflicte.
 • Alemanya posa en marxa el Pla Schlieffen

  Alemanya posa en marxa el Pla Schlieffen
  El pla Schlieffen consistia a excedir ràpidament les tropes franceses pel nord, mitjançant un atac ràpid a través dels Països Baixos (Holanda), abans que Rússia -aliat de la Triple Entente- pogués mobilitzar les seves tropes i passar a l'ofensiva, obligant Alemanya a combatre en dos fronts. A partir de aquí comença la guerra dels moviments.
 • Alemanya envaeix Bèlgica

  Alemanya envaeix Bèlgica
  Tot just una setmana després de començar oficialment la I Guerra Mundial, les tropes alemanyes creuen la frontera i entren en territori belga. Fins aquell moment Bèlgica havia anunciat el seu caràcter neutral. Alemanya va començar així la Batalla de Lieja, la primera gran batalla del conflicte armat. Només va durar dos dies, temps més que suficient perquè els forts de la ciutat es rendissin als alemanys.
 • Front occindental

  Front occindental
  El Front Occidental de la Primera Guerra Mundial es va obrir el 1914 després que l'exèrcit de l'Imperi alemany envaís Bèlgica i Luxemburg, per la qual cosa va aconseguir el control militar d'importants zones industrials de França.
 • Batalla de Tannenberg

  Batalla de Tannenberg
  La batalla de Tannenberg es va disputar dins el marc de la Primera Guerra Mundial. A prop de la localitat d'Allenstein (nord-est de Polònia) es van enfrontar l'exèrcit de l'Imperi Alemany contra l'exèrcit de l'Imperi Rus. El resultat va ser una aclaparadora victòria alemanya.
 • Primera Batalla del Marne

  Primera Batalla del Marne
  La batalla del Marne va ser una batalla de la Primera Guerra Mundial que el seu resultat va ser una victòria aliada sobre l'exèrcit alemany. La batalla va ser el punt màxim de l'avenç alemany a França i de la persecució a què va sotmetre els exèrcits aliats després de les batalles de les fronteres d'agost i que va arribar fins als afores de París.
 • Trinxeres

  Trinxeres
  Al front occidental els recursos materials i l'estratègia militar usada pels contendents van portar la guerra a un punt mort. L'estratègia va ser cavar trinxeres des de la frontera suïssa fins al Canal de la Manxa i des d'allà continuar l'atac.
 • Batalla de Ypres

  Batalla de Ypres
  La batalla de Ypres va tenir lloc a Bèlgica. Les tropes alemanyes van intentar prendre la ciutat de Ypres, però es van trobar amb una ferotge resistència de les forces aliades. La batalla va resultar en un alt cost humà i va marcar l'inici de la guerra de trinxeres al front occidental.
 • Batalla de Galípoli

  Batalla de Galípoli
  La guerra de Gal·lípoli va ser una campanya militar durant la Primera Guerra Mundial a la península de Gal·lípoli, actual Turquia. Fou duta a terme per les forces aliades, principalment britàniques i franceses, amb l'objectiu d'obrir un nou front contra l'Imperi Otomà. Tot i això, l'operació va fracassar a causa de la resistència otomana i les dificultats del terreny, resultant en un alt nombre de baixes i la retirada de les forces aliades.
 • Itàlia s'uneix als aliats i ataca Imperi Austrohongarès

  Itàlia s'uneix als aliats i ataca Imperi Austrohongarès
  A mitjan 1915, amb l'objectiu de conquerir els territoris italians sota el domini austrohongarès, Itàlia va passar al bàndol dels Aliats i va declarar la guerra a l'Imperi Austrohongarès.
 • Bulgària s'uneix als imperis centrals

  Bulgària s'uneix als imperis centrals
  El Regne de Bulgària, ressentida amb la seva derrota a la Segona Guerra dels Balcans de 1913, es va unir a les Potències Centrals al 1915. Amb la fi de la guerra, els territoris de les Potències Centrals es van desmembrar, naixent nous Estats.
 • Derrota Serbia

  Derrota Serbia
  Sèrbia va patir una derrota significativa a la Primera Guerra Mundial a causa de la invasió de les forces centrals el 1915 i la posterior ocupació del país. Aquesta derrota va tenir conseqüències devastadores per a Sèrbia i va contribuir al canvi en l'equilibri de poder als Balcans durant el conflicte
 • Batalla de Verdun

  Batalla de Verdun
  La batalla de Verdun va tenir lloc a França. Va ser un dels enfrontaments més llargs i sagnants de la història, on les forces alemanyes van intentar trencar la línia defensiva francesa. Tot i enormes pèrdues d'ambdós costats, els francesos van aconseguir resistir i mantenir la posició, convertint Verdún en un símbol de resistència.
 • Portugal entra a la guerra

  Portugal entra a la guerra
  Portugal va entrar a la Primera Guerra Mundial el 9 de març de 1916, després que Alemanya declarés la guerra submarina il·limitada. Portugal es va unir a la guerra del costat dels Aliats, principalment per protegir les seves colònies africanes de possibles atacs alemanys.
 • Batalla del Somme

  Batalla del Somme
  Va ser una de les batalles més sagnants de la Primera Guerra Mundial, que va tenir lloc a França. Va ser una ofensiva conjunta britànico-francesa contra les forces alemanyes, però va resultar en un alt cost humà i pocs avenços significatius al front occidental.
 • Romania s'uneix als aliats

  Romania s'uneix als aliats
  Romania es va mantenir inicialment neutral, per unir-se posteriorment als Aliats a canvi de la promesa d'obtenir el territori de Transilvania.
 • Mort Francisco José d'Àustria

  Mort Francisco José d'Àustria
  Va passar el 21 de novembre del 1916. Va ser l'emperador d'Àustria-Hongria durant més de 68 anys i la seva mort va marcar la fi d'una era a Europa central, en plena Primera Guerra Mundial. El seu nebot, Carles I, el va succeir al tron.
 • Comença la Guerra Submarina

  Comença la Guerra Submarina
  La guerra submarina durant la Primera Guerra Mundial va ser una tàctica naval emprada per Alemanya que consistia en l'ús de submarins per atacar i enfonsar vaixells enemics, inclosos vaixells mercants. Aquesta estratègia va desencadenar controvèrsies a causa dels atacs indiscriminats i va contribuir a l'entrada dels Estats Units a la guerra el 1917.
 • Revolució de russia

  Revolució de russia
  La Revolució Russa va ser un esdeveniment transcendental que va tenir lloc durant la Primera Guerra Mundial. El col·lapse del règim tsarista el 1917 i l'ascens dels bolxevics liderats per Lenin van tenir un impacte profund en el conflicte i eventualment van portar a la sortida de Rússia de la guerra i la signatura del Tractat de Brest-Litovsk el 1918.
 • Estats Units entra a la guerra

  Estats Units entra a la guerra
  Estats Units s'havia declarat neutral davant del conflicte europeu…Alemanya es va comprometre a no enfonsar més vaixells mercants, però com que no va complir aquest acord, els Estats Units li van declarar la guerra l'abril del 1917. L'ajuda nord-americana va entrar en joc quan més se la necessitava.
 • Inici de les negociacions de pau

  Inici de les negociacions de pau
  Els països que van participar a la guerra, van començar a fer negociacions de pau ia rendir-se.
 • Signatura d'amistici

  Signatura d'amistici
  En un tren a prop de Compiègne, al nord-est de França, Alemanya va signar l'armistici (Acord que signen països en guerra per tal de discutir una possible pau) davant dels Aliats. Tot i que així acabava la Primera Guerra Mundial, els vencedors van imposar unes condicions de pau que van transformar Europa i van provocar nous conflictes que portarien a la Segona.
 • Tractat Versalles

  Tractat Versalles
  El Tractat de Versalles va ser un tractat de pau que es va signar a aquesta ciutat al final de la Primera Guerra Mundial per més de cinquanta països.​ Aquest tractat va posar fi al que seria "l'última guerra", va tractar de limitar futures aventures militars per part d'Alemanya