Línea del Temps de la Música

 • 476

  CANT GREGORIÀ

  CANT GREGORIÀ
  El cant gregorià és un tipus de música vocal monòdica, que té ritme lliure, és cantada sobre textos en llatí, és propi de la litúrgia cristiana, i que s'origina en l'alta edat mitjana.
 • 476

  L'EDAT MITJANA

  L'EDAT MITJANA
  La música de l'Edat Mitjana destaca per l'aparició de la polifonia i la invenció de sistemes de notació musical que fixaran la música en forma de partitura.
 • Period: 476 to 1450

  EDAT MITJANA

 • 500

  Monodia

  Monodia
  La monodia o monofonía, que es la textura musical característica de la música medieval, como el canto gregoriano. En esta textura todas las voces e instrumentos que intervienen cantan o tocan simultáneamente la misma melodía, al unísono o a distancia de octava.
 • 540

  Papa Gregori I

  Papa Gregori I
  Gregori el Gran, va ser el bisbe de Roma des del 3 de setembre del 590 fins a la seva mort. És conegut per haver instigat la primera missió a gran escala registrada des de Roma, la Missió gregoriana, per convertir els anglosaxons aleshores pagans a Anglaterra al cristianisme
 • 601

  TROBADORS

  TROBADORS
  Un trobador és un poeta cantor de l'edat mitjana que crea, en occità, composicions literàries i musicals, destinades a ser difoses pel cant dels joglars.
 • 601

  JOGLARS

  JOGLARS
  Un joglar era l'intèrpret musical dels texts escrits pels trobadors, la persona que transmetia amb el seu cant i instrument les obres èpiques dels segles XII i XIII. Habitualment, no eren els mateixos trobadors qui recitaven o cantaven les seves composicions, sinó que aquesta era una feina encomanada als joglars.
 • 840

  Guifré el Pilós

  Guifré el Pilós
  Wifredo el Velloso, fill de Sunifredo d'Urgell, va ser comte d'Urgell i de la Cerdanya, de Barcelona i Girona i d'Osona de facto, si bé d'iure no ho va ser fins al 878. Wifredo pertanyia a un llinatge hispanogot dels voltants de Prades , al comtat de Conflent, actualment al Rosselló francès.
 • 840

  Notker de Sankt Gallen

  Notker de Sankt Gallen
  Notker de Sant Gall o Notker Balbulus, o Notger el Tartamut va ser un monjo de l'abadia de Sant Gal, destacat poeta i compositor de música. El seu nom Balbulus és un sobrenom que significa "el Tartamut". És un dels poetes litúrgics més importants de l'edat mitjana.
 • 896

  MONESTIR BENEDICTÍ DE RIPOLL

  MONESTIR BENEDICTÍ DE RIPOLL
  Fundat per Guifré el Pilós. A la seva biblioteca s'hi copiaven els còdexs més importants d'Europa.
 • 900

  Añafil

  Añafil
  L'afefil, en castellà "añafil" i en àrab andalusí "annafír", és un instrument musical de vent de metall morisc, tipus trompeta recta i allargada, semblant a la tuba romana, usat també a Castella
 • 991

  Guido d'Arezzo

  Guido d'Arezzo
  Guido d'Arezzo va ser un teòric de la música medieval. Va ser el creador de la notació musical moderna o solfeig, que reemplaçà el sistema de notació neumàtic, i per això se'l considera el pare de la música occidental.
 • 1001

  Les primeres notes

  Guido D'Arezzo va crear les primeres notes i van inventar la partitura de 5 líneas. Abans només hi havien 4 líneas de partitures
 • 1047

  Cardillo

  Cardillo
  Va ser el primer joglar conegut a la península ibèrica
 • 1098

  Hildegarda de Bingen

  Hildegarda de Bingen
  Santa Hildegarda von Bingen fou abadessa benedictina, científica, escriptora, il·luminadora, mística i compositora, és la primera persona al món de qui es conserva música escrita.
 • 1100

  Berenguer de Palou

  Berenguer de Palou
  Berenguer de Palou (o Berenguer de Palol, o de Palazol) (segona meitat del s. XII) va ser un trobador català, del comtat del Rosselló.
  AUDICIÓ: https://www.youtube.com/watch?v=xkh6LhWj5IA
 • 1110

  Marcabru

  Marcabru
  Marcabru fou un trobador que va viure en el segle XII; la seva activitat poètica pot situar-se aproximadament entre els anys 1130 i 1150. Era originari d'Autvilar, a la regió de Gascunya i d'extracció humil. Sembla que es dedicà professionalment a la poesia, exercint com a joglar de les seves pròpies composicions
 • 1135

  Leonin

  Leonin
  Léonin, també anomenat Leoninus, fou un important compositor de polifonia de l'edat mitjana vinculat a l'Escola de Notre-Dame. Allà, va tenir nombroses funcions a partir de 1150, entre elles la de canonge i músic. També fou poeta.
 • 1138

  Guillem de Berguedà

  Guillem de Berguedà
  Fou un senyor feudal i trobador català. A part de la informació que ens ofereix la vida de Guillem de Berguedà, que es troba en els cançoners, el que podem conèixer sobre el trobador ens arriba a través de documents de l'època i de les seves pròpies composicions.
 • 1160

  Felipe el Canciller

  Felipe el Canciller
  Felip el Canceller, en francès, Philippe le Chancelier, en llatí Philippus Cancellarius Parisienses, fou un filòsof, poeta i músic francès. Fill il·legítim de l'Arxiduc de París, es convertí en canceller de Notre-Dame de París el 1217 i fins a la seva mort fou ardiaca de Noyon
 • 1160

  Pérotin

  Pérotin
  Pérotin fou un compositor francès, nascut a París al voltant del 1160 i mort cap al 1230. Pérotin és el primer compositor conegut de la història de la música que compon per a més de dues veus independents.
 • 1170

  ARS ANTIQUA

  ARS ANTIQUA
  L'Escola de Notre-Dame de París amb els compositors Leonin i Pérotin és el centre de la polifonia, des d'on s'expandeix per Europa. S'incorpora el conductus.
 • 1198

  Viderunt Omnes

  Viderunt Omnes
  "Viderunt omnes" és un cant gregorià basat en el Salm XCVII, cantat com a gradual a les Misses de Nadal i històricament a la seva vuitena, la Festa de la Circumcisió.
  AUDICIÓ: https://www.youtube.com/watch?v=3oaRM1uDsw8
 • 1207

  "CANTAR DEL MIO CID"

  "CANTAR DEL MIO CID"
  El Cantar de mio Cid és una cançó de gesta anònima que relata gestes heroiques inspirades en els últims anys de la vida del cavaller castellà Rodrigo Díaz el Campeador. Es tracta de la primera obra narrativa extensa de la literatura espanyola en una llengua romanç, i destaca per l'alt valor literari del seu estil.
 • Nov 23, 1221

  Alfons X el Savi

  Alfons X el Savi
  Alfons X de Castella, anomenat «el Savi», va ser rei de la Corona de Castella i dels altres regnes amb què s'intitulava entre 1252 i 1284. A la mort del seu pare, Ferran III «el Sant», va reprendre l'ofensiva contra els musulmans, i va ocupar Jerez, va arrasar Salé, el port de Rabat i va conquistar Cadis
 • 1270

  Càntigues de Santa María

  Càntigues de Santa María
  El manuscrit de les Cantigues de Santa Maria, escrites en galaicoportuguès i en notació musical mesurada a la cort del rei Alfons X el Savi durant la segona meitat del segle XIII (entre 1270 i 1282, segons Walter Mettmann), constitueix una de les col·leccions de cançó monofònica més important de la literatura medieval occidental.
 • 1300

  Guillaum de Machaut

  Guillaum de Machaut
  Guillaume de Machaut, de vegades escrit Machault, va ser el més cèlebre escriptor i compositor francès del segle xiv. La influència que va exercir en la producció artística europea posterior va durar, almenys, un segle. Va fixar les regles de les formes poètiques medievals.
 • 1320

  ARS NOVA

  ARS NOVA
  Ars nova és una expressió deguda al teòric Philippe de Vitry que designa la producció musical, tant francesa com italiana, després de les darreres obres de l'ars antiqua fins al predomini de l'escola de Borgonya, que ocuparà el primer lloc al panorama musical d'Occident al segle XV.
 • 1335

  Francesco Landini

  Francesco Landini
  Francesco Landini va ser un compositor, organista, cantant, poeta, constructor d'instruments i astròleg italià. Va ser un dels compositors més famosos i reverenciats de la segona meitat del segle xiv i, sens dubte, el compositor italià més famós de l'època
 • 1380

  Pierre Fontaine

  Pierre Fontaine
  Pierre Fontaine va ser un compositor francès de l'època de transició entre la fi de l'Edat Mitjana i el començament del renaixement, i un membre de l'Escola de compositors de la Bourgogne. Si bé era conegut en aquell moment, probablement la majoria de la seva música s'ha perdut.
 • 1401

  EL RENAIXEMENT

  EL RENAIXEMENT
  El Renaixement o Renaiximent és una època artística, i per extensió cultural, que dona inici a l'edat moderna i en què es reflecteixen els ideals del moviment humanista que va desenvolupar-se a Europa el segle xvi
 • 1450

  DE ARTE ALTENDI ET CHOREAS DUCENDI

  DE ARTE ALTENDI ET CHOREAS DUCENDI
  El primer tractat de dansa és De arte saltendi et choreas ducendi (L'art de dansar i dirigir conjunts), de Domenico de Piacenza o Domenico de Ferrara.
 • 1450

  POLIFONIA (Homofonia, Contrapunt)

  POLIFONIA (Homofonia, Contrapunt)
  La polifonia és una composició musical consistent a juxtaposar dues o més línies melòdiques que interaccionen amb simultaneïtat. L'aparició de l'art polifònic va suposar la creació d'un nou llenguatge musical
 • Period: 1450 to

  RENAIXEMENT

 • 1452

  Pierre de La Rue

  Pierre de La Rue
  Pierre de La Rue, també anomenat Piercho de Vico o Petrus Platensis, fou un compositor francoflamenc del Renaixement. Des de 1492 fins al 1495 fou tenor de la capella de musicals de Maria de Borgonya, capella que poc temps després passà al servei de Maximilià I, rei dels romans.
 • 1500

  Rabell

  Rabell
  Es desconeix la data de creació del RABELL, però va ser introduït a la Península al segle XVI pels àrabs
 • 1500

  Viola d'amor

  Viola d'amor
  La viola d'amor és un instrument musical de corda fregada característic del període barroc, inclòs en la família de les violes, que es toca en la mateixa postura que el violí i/o la viola. Té 13 o 14 cordes tot i que només se’n toquen 6 o 7, ja que les altres 7 vibren en ressonància amb les primeres.
  AUDICIÓ: https://www.youtube.com/watch?v=wHSsSCKex-E
 • 1500

  Pandereta

  Pandereta
  La pandereta és un instrument de percussió format per un marc circular, usualment de fusta o de plàstic, que subjecta una membrana ben tibant. Al voltant del cèrcol hi ha diverses ranures laterals que contenen sonalls, disquets de metall que sonen per entrexoc entre parells.
  AUDICIÓ: https://www.youtube.com/watch?v=CHB1Bwa1nXQ
 • 1533

  MADRIGAL

  MADRIGAL
  El madrigal és un tipus de composició de música vocal profana creada durant el Renaixement i primer Barroc. Durant bona part de la seva història va ser polifònic i sense acompanyament instrumental, per a un nombre de veus que variava des de dues fins a vuit, tot i que el més freqüent era entre tres i sis.
  AUDICIÓ: https://www.youtube.com/watch?v=PXevB-cY9H4
 • 1550

  VILLANCICO

  VILLANCICO
  El "Villancico" és una forma musical i poètica en castellà i portuguès tradicional d'Espanya, molt popular entre els segles XV i XVIII. Les nadales eren originàriament cançons profanes amb tornada, d'origen popular ia diverses veus.
  AUDICIÓ DEL PRIMER "VILLANCICO": https://www.youtube.com/watch?v=12krOoCwtLo
 • 1560

  Ensalada

  Ensalada
  "Ensalada" és un gènere musical polifònic. És a dir, es barregen, en una mateixa peça, diferents «ingredients»: estils musicals, idiomes, textures i altres elements de la música. Apareixen estils com el madrigal, la cançó popular, la nadala, el romanç, la dansa, els gèneres litúrgics i altres.
 • Girolamo Frescobaldi

  Girolamo Frescobaldi
  Girolamo Frescobaldi fou un compositor, organista i clavecinista italià del Barroc
 • Giovanni Pierluigi da Palestrina

  Giovanni Pierluigi da Palestrina
  Giovanni Pierluigi da Palestrina va ser un compositor italià renaixentista, conegut com un dels màxims representants de l'escola romana del segle XVI. Tingué una influència duradora en el desenvolupament de la música religiosa, i sovint es considera la seva obra com la culminació de la polifonia sacra del Renaixement.
  AUDICIÓ: https://www.youtube.com/watch?v=hyDRSI1joa8
 • Inicis de l'òpera

  Inicis de l'òpera
  L'òpera va néixer a finals del segle XVI, com a iniciativa d'un cercle d'erudits (la Camerata Fiorentina) que, en descobrir que el teatre grec antic era cantat, van tenir la idea de musicalitzar textos dramàtics. Així, Jacopo Peri va crear La Dafne (1597), a la qual va seguir Euridice (1600), del mateix autor.
 • Barroc primirenc

  Barroc primirenc
  Caracteritzat per obres de poca extensió. La música està al servei de la paraula. Es comencen a establir diferències entre la música vocal i la instrumental.
 • Polifonia: Contrapunt

  Polifonia: Contrapunt
  El contrapunt és la disciplina musical que regula la combinació de línies musicals simultànies. Com que aquest factor es pot trobar en gairebé tota la música, es pot dir que, en major o menor mesura, gairebé tota la música és contrapuntística. Durant la història de la música occidental, aquesta tècnica s'ha desenvolupat tant de forma oral com en composicions escrites, com per exemple en les obres de Josquin Des Pres, Giovanni Pierluigi da Palestrina i Johann Sebastian Bach.
 • Opera

  Opera
  L'òpera és una art escènica amb text dramàtic que s'escenifica cantant amb acompanyament orquestral i que pot tenir una posada en escena més o menys teatral. Com al melodrama originari, tradicionalment la música emfatitza els sentiments dels personatges. Sovint va precedida d'una introducció instrumental o obertura.
 • Period: to

  BARROC

 • LA GRAZIA D'AMORE

  LA GRAZIA D'AMORE
  Es publica el Libro dell'arte di danzare d'Antonio Cornazano.
 • Francesco Cavalli

  Francesco Cavalli
  Pier Francesco Cavalli fou un compositor, principalment d'òperes, i organista italià. En realitat, el seu verdader nom era Pier Francesco Caletti Bruni i el pseudònim que utilitzava corresponia al nom d'un noble venecià que era el seu benefactor
 • ORFEO

  ORFEO
  La primera òpera de la qual es conserva la partitura és Orfeo, de Monteverdi. S'estrena el 1607 a Màntua.
  AUDICIÓ: https://www.youtube.com/watch?v=eTQAq9IWDN4
 • BARROC MITJÀ

  BARROC MITJÀ
  El Barroc mitjà és el lapse comprès entre 1650 i 1700; en ell van sobresortir entre altres els compositors Jean-Baptiste Lully (1632-1687) i Henry Purcell (1659 - 1695), a França i Anglaterra respectivament i el seu contemporani alemany Johann Pachelbel (1653 - 1706).
 • SAN CASIANO

  SAN CASIANO
  Vènecia va esdevenir una ciutat cappdavantera en inaugurar el primer teatre públic, el de San Casiano.
 • Acadèmia Reial de Dansa francesa (Académie royale de danse)

  Acadèmia Reial de Dansa francesa (Académie royale de danse)
  L'Acadèmia Reial de Dansa fou una institució creada per iniciativa de Lluís XIV de França per a millorar la tècnica de dansa dels nobles pels balls que ell oferia a la cort, registrada el 1661.
 • Antonio Vivaldi

  Antonio Vivaldi
  Antonio Lucio Vivaldi va ser un reconegut violinista i un dels principals compositors del barroc. Era anomenat Il prete rosso per ser sacerdot i pèl-roig. Va compondre unes 777 obres, entre les quals hi ha 477 concerts i 46 òperes
 • BARROC TARDÀ

  BARROC TARDÀ
  Predomini de la música instrumental sobre la vocal. Època del concert i obres més llargues quant a dimensió.
 • Johann Sebastian Bach

  Johann Sebastian Bach
  Johann Sebastian Bach pronunciació alemanya: fou un organista i compositor de música barroca, membre de la família de músics més extraordinària de la història, amb uns 120 músics
 • PIANO

  PIANO
  El piano és un instrument musical harmònic classificat com a instrument de corda percutida pel sistema de classificació tradicional, i segons la classificació d'Hornbostel-Sachs és un cordòfon simple. El músic que toca el piano es diu pianista.
 • Les quatre estacions (Las cuatro estaciones)

  Les quatre estacions (Las cuatro estaciones)
  Les quatre estacions d'Antonio Vivaldi és un conjunt de quatre concerts per a violí compostos el 1723. És l'obra més coneguda de Vivaldi i una de les més populars de tota la música clàssica
 • CLASSICISME

  CLASSICISME
  En la música occidental, el classicisme musical correspon aproximadament a la música composta entre els anys 1750 i el 1820, amb superposicions considerables als dos extrems amb la música dels períodes precedent, el barroc musical, i posterior, el romanticisme musical.
 • Melodia acompanya

  Melodia acompanya
  La melodia acompanyada, com el seu nom indica, està formada per una línia melòdica principal que és acompanyada per veus i/o instruments que executen melodies o acords secundaris.
 • Period: to

  CLASSICISME

 • Formes musicals classicisme

  Formes musicals classicisme
  • Sonata: Una altra de les formes musicals del classicisme és la sonata que fou potser la forma més difosa durant l'època.
  • Serenata.
  • Simfonia.
  • Trio, quartet i quintet.
  • Òpera.
  • Música religiosa
 • Wolfgang Amadeus Mozart

  Wolfgang Amadeus Mozart
  Fou un compositor austríac, àmpliament considerat un dels més destacats de la història de la música occidental. La seva influència va ser profundíssima, tant en el món germànic com en el llatí
 • Ludwig van Beethoven

  Ludwig van Beethoven
  Fou un compositor, director d'orquestra i pianista alemany. El seu llegat musical es va estendre, cronològicament, des del classicisme fins a començaments del romanticisme
 • Franz Schubert

  Franz Schubert
  Franz Peter Schubert fou un compositor austríac. Tot i que va morir amb només 31 anys, Schubert és un dels grans compositors del segle xix, i el mestre indiscutible del lied: en va escriure uns 600, el conjunt més perfecte i variat de la història. Se'l sol considerar, gairebé, el creador del gènere.
 • Period: to

  ROMANTICISME

 • El barber de Sevilla

  El barber de Sevilla
  Il barbiere di Siviglia és una opera buffa en dos actes de Gioachino Rossini amb un llibret de Cesare Sterbini, basat en la comèdia de 1775 de Pierre Beaumarchais Le Barbier de Séville i el llibret de Il barbiere di Siviglia de Giuseppe Petrosellini
 • Giselle

  Giselle
  Giselle és un ballet en dos actes estrenat a París en 1841, coreografiat per Jules Perrot i Jean Coralli, amb música d'Adolphe Adam i llibret de Théophile Gautier i Jules-Henri Vernoy. D'estil romàntic, està ambientada en un entorn camperol a Alemanya a l'època medieval
 • Period: to

  NACIONALISME

 • EL GRUP DELS CINC

  EL GRUP DELS CINC
  Grup dels Cinc va constituir-se l'any 1856, amb una primera associació entre Balàkirev i César Cui; Modest Mússorgski s'hi va afegir el 1857, Nikolai Rimski-Kórsakov el 1861, i Aleksandr Borodín el 1862. Abans de tots ells, Mikhaïl Glinka i Aleksandr Dargomijski ja havien fet alguns intents de desenvolupar un estil genuïnament rus, component òperes sobre temes russos, però el Grup dels Cinc va representar el primer intent estructurat en aquest sentit.
 • Tocadiscos

  Tocadiscos
  Aquest equip va ser el primer producte capaç de registrar i reproduir la veu humana de forma eficient, sent inventat per un geni com va ser Thomas Alva Edison. El mateix es va encarregar d'anunciar al món el llançament d'aquest dispositiu, cap a l'any 1877.
 • Disc d'agulla

  Disc d'agulla
  Émile Berliner va inventar el disc d'agulla
 • PALAU DE LA MÚSICA CATALANA

  PALAU DE LA MÚSICA CATALANA
  El Palau de la Música Catalana és un auditori de música situat al barri de Sant Pere de Barcelona. Va ser projectat per l'arquitecte barceloní Lluís Domènech i Montaner, un dels màxims representants del modernisme català. El Palau és la seu social de l'Orfeó Català. A més, l'any 1990 es va crear també com a formació resident el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i més tard, el 1999, l'Escola Coral de l'Orfeó Català on es proporciona la formació musical dels components de l'orfeó.
 • MÚSICA MODERNISTA

  MÚSICA MODERNISTA
  La nova música o moderna fa referència a la música de la tradició europea escrita (artística), elaborada aproximadament entre 1910 i 1975. Va ser precedida per la música del romanticisme i postromanticisme, i succeïda per la música clàssica contemporània.
 • Period: to

  MODERNA o CONTEMPORÀNIA

 • El dodecafonisme o música serial

  El dodecafonisme o música serial
  El dodecafonisme o música serial, estil creat per Schönberg en la seva maduresa (1923). L'atonolisme havia trencat amb la tonalitat, la negava com a sistema compositiu, però l'atonalisme no era una alternativa. Per aquest motiu Schönberg busca i crea un sistema: el dodecafonisme. La música dodecafònica està composta per dotze sons d'igual importància i sense relació entre si.
 • Montserrat Caballé i Folch (Montserrat Caballé)

  Montserrat Caballé i Folch (Montserrat Caballé)
  Montserrat Caballé i Folch fou una soprano i cantant d'òpera catalana. Va ser una de les més grans sopranos d'òpera de la segona meitat del segle xx, amb molta anomenada per la seva tècnica i les seves interpretacions dels grans papers del bel canto de Rossini, Bellini i Donizetti
 • Freddie Mercury

  Freddie Mercury
  Farrokh Bulsara, més conegut pel seu nom canviat Freddie Mercury fou un músic britànic, cantant del grup de rock Queen. Sens dubte, és una de les millors veus que ha donat el pop-rock el segle xx, dotada d'un extraordinari registre, i amb la qual va cantar una gran varietat d'estils musicals
 • Rock

  Rock
  El Rock es va originar a la dècada de 1950 als Estats Units i la de 1960 al Regne Unit.
 • Michael Jackson

  Michael Jackson
  Michael Joseph Jackson fou un cantant, compositor, intèrpret, ballarí i músic en general de música pop estatunidenc, així com filantrop.
 • Premis Grammy (Premios Grammy)

  Premis Grammy (Premios Grammy)
  Els Premis Grammy són presentats per l'Acadèmia d'Enregistrament, una associació d'estatunidencs involucrats professionalment en la indústria de la música enregistrada, amb l'objectiu de reconèixer èxits en la indústria discogràfica
 • The Beatles

  The Beatles
  The Beatles fou un grup de música pop-rock procedent de Liverpool, Anglaterra, format per John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Starr. Són el grup de música pop amb més èxits i vendes de discs de la història de la música popular, i, a més, han aconseguit el reconeixement dels crítics.
 • Queen

  Queen
  Queen és un grup de rock britànic format el 1970 pel cantant Freddie Mercury, el guitarrista Brian May, el baixista John Deacon i el bateria Roger Taylor
 • Rap

  Rap
  Estilísticament, el rap ocupa una àrea grisa entre la parla, la prosa, la poesia i el cant.
 • Tupac Shakur

  Tupac Shakur
  Tupac Shakur també conegut com a 2Pac o simplement Tupac, va ser un raper estatunidenc, considerat com l'artista del seu gènere amb major quantitat de discos venuts de rap a escala mundial. Va vendre més de 100 milions de discos en tot el món fins a l'any 2009, esdevenint un dels rapers amb majors vendes en el món
 • Eminem

  Eminem
  Marshall Bruce Mathers III, conegut pel seu nom artístic Eminem, és un raper, productor discogràfic i actor estatunidenc. Eminem és considerat un dels millors cantants de rap de la història. També se'l coneix pel seu alter ego Slim Shady, el costat malvat i violent de l'artista
 • CD

  CD
  Immink va ser el líder de l'equip holandès que, el 1979, va crear el primer CD d'àudio digital. L'inventor del disc òptic en si mateix és James Russell, un físic de Bremerton (EUA)21 d'abr. 2018
 • Thriller

  Thriller
  Thriller és el segon àlbum del cantant Michael Jackson com a solista, després de la seua llarga etapa com líder de la banda familiar, coneguda com The Jackson Five i posteriorment com The Jacksons. El seu primer àlbum com solista fou Off the Wall de 1979, que va tenir gran èxit
 • So digital

  So digital
  Aparició del so digital.
 • Concert Freddy Mercury & Montserrat Caballé

  Concert Freddy Mercury & Montserrat Caballé
  Freddy Mercury i Montserrat Caballé canten "Barcelona" per les olimpiades de Barcelona 92.
 • MP3

  MP3
  El va crear Leonardo Chiariglione a l'any 1995
 • Auto-Tune

  Auto-Tune
  Auto-Tune és un processador d'àudio propietari creat per l'enginyer dels EEUU Andy Hildebrand, qui va aplicar els seus coneixements de prospecció per so dels jaciments petroliers d'Exxon per corregir el to en execucions vocals i instrumentals. Actualment el comercialitza la seva empresa Antares Audio Technologies
 • SPOTIFY

  SPOTIFY
  Spotify és un programari propietari suec de flux de dades de música. Gràcies a un model d'igual a igual permet escoltar de forma instantània sense temps de descàrrega. Es poden fer cerques de temes musicals per artista, àlbum o llistes de reproducció creades pels propis usuaris