La primera guerra mundial

 • Period: to

  1a FASE: La guerra de movimets.

 • Batalla de Tannemberg (Front oriental)

  Batalla de Tannemberg (Front oriental)
  La batalla va tenir com a conseqüència la gairebé total aniquilació del 2n Exèrcit rus, i una sèrie de batalles immediatament posteriors van destruir la major part del 1r Exèrcit rus també, la qual cosa va deixar en molt mala situació bèl·lica a Rússia fins a la primavera de 1915.
 • Invasió de Bèlgica - Pla Schlieffen (Front occidental)

  Invasió de Bèlgica - Pla Schlieffen (Front occidental)
  El 24 de juliol, el govern belga havia anunciat que si arribava la guerra, mantindria la neutralitat. El govern belga va mobilitzar les forces armades el 31 de juliol i es va proclamar un estat d'alerta a Alemanya. El 2 d'agost, el govern alemany va enviar un ultimàtum a Bèlgica, exigint el pas a través del país. Dos dies després, el govern belga va rebutjar les demandes. El govern alemany va declarar la guerra a Bèlgica el 4 d'agost.
 • Victòria de Sèrbia sobre Àustria-Hongria (Front oriental)

  Victòria de Sèrbia sobre Àustria-Hongria (Front oriental)
  La campanya de Sèrbia de 1914 va suposar el primer i fallit intent de l'Imperi austrohongarès per conquerir el regne de Sèrbia al començament de la Primera Guerra Mundial. La sort dels combats aviat es va inclinar del costat serbi i el front es va estancar a finals d'any, quan els exèrcits serbis van expulsar els austrohongaresos del seu territori.
 • Entrada a França - Pla Schlieffen (Front occidental)

  Entrada a França - Pla Schlieffen (Front occidental)
  El Pla Schlieffen era el pla estratègic d'Alemanya de final del segle XIX i començament del XX per a un possible enfrontament contra França i Rússia.
  El front occidental es va obrir després que l'exèrcit de l'Imperi alemany envaís Bèlgica i Luxemburg, per la qual cosa va aconseguir el control militar d'importants zones industrials de França.
 • Batalla del Marne - Pla Schileffen (Front occidental)

  Batalla del Marne - Pla Schileffen (Front occidental)
  La batalla es va lliurar en un front de més de 550 quilòmetres, on es van enfrontar gairebé dos milions d'homes. Van haver 500.000 morts.
 • Period: to

  2a FASE: La guerra de trinxeres

  Després dels primers moviments, els fronts es van immobilitzar.
  Al front occidental es van obrir trinxeres des de Suïssa fins al mar del Nord i es va iniciar una fase dura de guerra.
  Aleshores va caldre la recerca de nousaliats que aportessin més soldats a la guerra.
  El 1915, Itàlia hi va intervenir a favor del saliats i Bulgària i l’Imperi Turc van ajudar les potències centrals, sense que la guerra semblés tenir un bàndol vencedor.
 • Nou armament

  Nou armament
  A la guerra de trinxeres es va introduir nou armament com: aviació, zepelí, blindats, submarí, obús, ametralladora, armes químiques i lanzallamas.
 • Ofensiva alemanya a Verdún

  Ofensiva alemanya a Verdún
  Va ser la major i més llarga batalla de la Primera Guerra Mundial al front occidental entre els exèrcits alemany i francès. La batalla va tenir lloc als turons al nord de Verdún al nord-est de França. Va durar 9 mesos i 27 díes, guanyant França.
 • Batalla del Somme

  Batalla del Somme
  La batalla és recordada principalment pel seu primer dia, l'1 de juliol de 1916, en què els britànics van patir 57.740 baixes, de les quals 19.240 van ser mortals. Constitueix la batalla més sagnant a la història de l'exèrcit britànic.
 • Period: to

  3a FASE: La crisi del 1917

  La crisi del 1917 es produeix bàsicament per tres raons: el cansament dels soldats de lluitar i començen a revelar-se contra els seus superiors. Rússia s'envà de la guerra i entra Estats Units.
 • Els soldats es revelen

  La crisi de cansament de tots els països participants, sobretot els més grans. En totes les files hi haurà homes que es revelaran contra els seus superiors, degut al desgast de la guerra de trinxeres.
 • Period: to

  4a FASE: Ofensiva del 1918 i final de la guerra

 • Rússia es retira de la guerra

  Rússia es retira de la guerra
  Va triomfar a Rússia la revolució bolxevic i els revolucionaris, preocupats pels seus problemes interns, van signar la pau amb Alemanya i es van retirar de la guerra. Amb el Tractat de Brest-Litovsk: Polònia, Lituània i Bielorússia van ser cedides a l'Imperi alemany, i Rússia va reconèixer la independència d'Ucraïna, Estònia, Letònia i Finlàndia.
 • Estats Units entra en guerra

  Estats Units entra en guerra
  Els Estats Units, després de l’enfrontament amb Alemania per un telegrama enviat a Mèxic en el qual deia als mexicans que enfosesin vaixells americans i prometien una part del territori dels EEUU, va decidir entrar en guerra.
 • Victoria de la Triple Entesa

  Victoria de la Triple Entesa
  El front Italià, els britànics, els francesos i els italians van derrotar Àustria i els seus aliats.
  Al front occidental, els alemanys van ser derrotats.
 • Armistici i final de la guerra.

  Armistici i final de la guerra.
  L’Imperi Austrohongarès i L’Imperi Turc van demanar l’armistici i els combats es van aturar. L’11 de novembre de 1918 es va signar l’armistici. A Alemanya es va proclamar la República, ja que també hi va haber una rebulució del poble que ja sabia que perdrien la guerra.