Primera guerra mundial 5

La Primera Guerra Mundial (1914 - 1918)

 • Assassinat de l'arxiduc Francesc Ferran

  Assassinat de l'arxiduc Francesc Ferran
  Van ser assasinats l'arxiduc Francesc Ferran a Sarajevo, la capiatl de Bòsnia. Aquest atemptat va ser un dels esclats que va fer que la guerra s'iniciés.
 • Period: to

  L'esclat del conflicte

  Conflictes abans de l'inici de la guerra
 • Inici de la Primera Guerra Mundial

  Inici de la Primera Guerra Mundial
  Només iniciar-se la guerra Alemanya i Àustria-Hongria tenen una sèries d'avantatges centrals respecte els seus enemics. Aquests, tenen exèrcits poderosos i unes comunciacions més fàcils al contrari dels altres que es troben geograficament més dispersos. Alemanya i Austria-Hongria tenien la necessitat de mantenir la guerra en dos fronts (francobritànic i rus) els obligada a obtenir una victòria ràpida.
 • Period: to

  Guerra de moviments

  Primera etapa de la Primera Guerra Mundial. Aquesta, finalitza amb la batalla de Marne i amb l'estabilització a les trinxeres.
 • Period: to

  Primera Guerra Mundial

  Durant més de quatre anys de cruel guerra, els països de la Triple entesa van aconseguir vèncer a l'Imperi central.
 • Pla de Schlieffen

  Pla de Schlieffen
  Aquest és una pla alemany que preveia un atac ràpid contra França atacant-la per Bèlgica (País neutral) i per Luxenburg. En un principi el pla Shlieffen va sembar tenir èxit, així doncs un cop eliminada l'oposició dels francobritànics a Charleroi, els alemanya van emprendre un ràpid avanç pel territori francès sense trobar-se amb cap tipus de resistència. Fins que finalment, els francesos van replegar les seves tropes i les van concentrar al voltant del riu Marne.
 • Period: to

  Front Occidental

  A l'agost del 1914 es va iniciar aquest front Occidental per Europa, finalment el conflicte va arribar al seu punt àlgid l'any 1916 amb la Batalla de Verdun.
 • Atac de França per Alsàcia

  Atac de França per Alsàcia
  Les previsions dels alemanys es van començar a complir quan els francesos els van intentar atacar per Alsàcia. Però aquest fet, va ser un fracàs total per part dels francesos.
 • El Front Oriental:

  El Front Oriental:
  Al front oriental l'ofensiva russa l'any 1914 va sorprendre els alemanys, però ràpidament els alemanys van bloquejar a l'ofensiva russa a Hedinburg.
 • La batalla del Marne

  La batalla del Marne
  Abans d'aquesta batalla, els alemanys es trobaven a pocs kilòmetres de París. Però, a principis de setembre els exèrcits francesos van aconseguir auturar als alemanys amb la batalla del Marne. El resultat d'aquesta batalla va ser bastant important. L'estratègia alemanya va fracassar i els francesos, amb l'ajuda dels seus aliats anglesos, van aconseguir estabilitzar les seves posicions defensives i el front va quedar totalement desmobilitzat. El front occidental s'estabilitzarà durant 4 anys.
 • Period: to

  Guerra de trinxeres o de posicions

  2na Etapa de la Primera Guerra Mundial. El fracàs de la guerra planejada per Shlieffen va conduir a una estabilització dels frotns, obrint pas a una nova fase coneguda com la "Guerra de posicions o de trinxeres".
 • Entrada a la guerra de l'Imperi Otomà

  Entrada a la guerra de l'Imperi Otomà
  L'Imperi Otomà tammbé és conegut com a l'Imperi Turc.
  L'Imperi Otomà va ser l'aliat d'Alemanya i de la Triple Aliança. Finalment, Estambul va ser bombardejat l'any 1918 i aquest va ser el fi de l'Imperi. Van haver de negociar amb els anglesos i els líders turcs van marxar amb submarins alemanys.
 • Ús de gasos tòxics

  Ús de gasos tòxics
  Aquest mateix dia, Alemanya va començar la guerra química amb l'ús a gran escala de gasos letals. La primera vegada que es van utilitzar va ser en contra de les posicions russes al riu Rawka a la batalla de Belimov.
 • Intervenció d'Itàlia en un nou front

  Intervenció d'Itàlia en un nou front
  Al maig del 1915 amb la intervenció italiana s'obre un nou front per a Àustria-Hongria, que després de dos anys molt durs els va acabar portant cap a la important victòria a Caporetto (novembre 1917).
 • Atac francès a les trinxeres alemanyes

  Atac francès a les trinxeres alemanyes
  Els francesos i els seus aliats havien estat dedicant tot l'estiu per preparar l'atac a les trinxeres alemanyes, mentre que els britànics van assumir el control del front.
  El bombardeig que es va preparar per mitjà de la fotografia aèrea va començar a mitjans de setembre i finalment l'assalt principal en un principi va ser positiu però a continuació van adonar-se que els alemanys tenien grans linies defensives en un radi de 5 km.
 • Front Oriental

  Front Oriental
  En el front oriental els russos, a conseqüència de les enormes pèrdues de l'any anterior van aconseguir obtenir èxits a Galitzia. Tot i que els imperis centrals van reaccionar en poques setmanes i van compençar a apreciar-se els primers síntomes de la marxa de l'exèrcit rus.
 • La batalla de Verdun

  La batalla de Verdun
  Aquesta va ser la batalla més llarga de la Primera Guerra Mundia ja que va tenir una duració d'uns onze mesos aproximadament. En aquesta batalla es van enfrontar l'exèrcit francès en contra de l'alemany. Aquesta va ser iniciada pels alemanys amb l'objetiu de trancar el front aliat. Però la força dels soldats francesos els va permetre aguantar durant 4 mesos més sense cedir terreny als alemanys.
 • Ajuda de les colonies als bàndols aliats

  Ajuda de les colonies als bàndols aliats
  A mesura que el conflicte s'allargava la participació dels territoris colonials van anar prenent importància. Tropes colonials i de voluntaris van participar en els combats al costat de cada bàndol. A més, aquestes colònies van oferir recursos econòmics, mà d'obra per substituir i auxiliar els problemes econòmics. Aquest fet va implicar que la guerra s'extengués més enllà dels països europeus i que el conflicte arribés a Àfrica, l'Orient Mitjà i finalment, l'Orient Extrem.
 • Batalla de Jutlàndia

  Batalla de Jutlàndia
  La Batalla de Jutlàndia va ser el major combat naval de la Primera Guerra Mundial i la única confrontació entre les dues flotes de la guerra. Com a resultat d'aquesta batalla els britànics van pedre 14 barcos i en canvi els alemanys 11. La batalla va concloure amb grans pèrdues humanes dels dos bàndols. Aquesta batalla no va tenir ni vençedors ni vençuts.
 • La batalla del Somme

  La batalla del Somme
  Aquesta va ser la batalla més llarga i més sagnant de la Primera Guerra Mundial. Es va iniciar el primer dia de juliol i va finalitzar el 18 de novembre. En aquesta batalla les forces britàniques i franceses van intentar trencar les línies alemanyes per distreure'ls de la Batalla de Verdun, de manera que, els anglesos van acabar pedrent 600.000 soldats .
 • Guerra Submarina

  Guerra Submarina
  La guerra submarina i els atacs a vaixells nord-americans van ser un fet decisiu pel transcurs de la guerra. Finalment, l'abril del 1917 el president nord-americà va declarar la guerra als imperis centrals.
 • Abandonament de Rússia a la Guerra

  Abandonament de Rússia a la Guerra
  Al febrer d'aquest mateix any s'inicia la Revolució Russa, la qual va olbigar a abdicar al Tsar Nicolas II. El pròxim tsar va continuar la guerra contra Alemanya. Tot i que finalment, els russos van poder abandonar la guerra i van signar un tractat de pau amb els països.
 • Entrada dels Estats Units

  Entrada dels Estats Units
  A finals del 1915 els britànics transportaven ciutadans nord-americans a bord del Lusitania. Aquest vaixell va ser enfonsat per un submarí alemany. Com que Estats Units eren neutrals en el conflicte, malgrat que donaven prèstecs i ajudes als anglesos. Finalment, l'abril del 1917 el president nord-americà va declarar la guerra als imperis centrals i aquest fet va experimentar un conflicte l'any 1918.
 • Period: to

  Crisi del 1917

  Una gran i forta crisi va arribar als països en guerra.
 • La gran crisi del 1917

  La gran crisi del 1917
  Totes les revolucions de l'època van implicar la participació de població civil masculina, de manera que els desastres de la guerra van adectar a la població d`una manera generalitada. Els governs dels països van haver d'instaurar economies de guerra. Aquestes, tenien la funció de fabricar a ple rendiment armes. Com que la guerra s'havia de pagar els països més endeutats demanaven ajuda a la potència més rica, els Estats Units.
 • Crisi del 1917

  Crisi del 1917
  La població europea se sentia enganyada i frustrada. La guerra els hi semblava inacabable; la vida al front, insuportable; la fam i la misèria van estar molt presents; l'entusiasme patriòtic dels primers moments va anara desapareixent. Les protestes i les vages van generlaitzar-se.
 • Period: to

  Ofensiva final

  Última i quarta etapa de la Primera Guerra Mundial.
 • Desenllaç del conflicte:

  Desenllaç del conflicte:
  Entre setembre i octubre els birtànics, els francesos i els italians van derrotar als turcs, els búlgars i els austríacs al front dels Balcans.
 • L'Imperi Otomà i l'Imperi Austrohongarès

  L'Imperi Otomà i l'Imperi Austrohongarès
  L'Imperi Otomà i l'Imperi Austrohongarès van demanar armisticis (acord de pau) i els combats a la zona est van cessar. Hongria va trencar tots els possibles vincles amb Àustria i finalment l'Imperi Àustriac, el 3 de novembre, es va rendir.
 • Desenllaç del front de l'oest

  Desenllaç del front de l'oest
  Els alemanys van aproficat la retirada russa per fer un seguit d'ofensives però els aliats sota el comandament d'un únic exèrcit, i amb l'ajut del nord-americà, van obtenir una victòria decisiva a la zona del Marne.