Eix cronològic 2ª Revolució industrial

 • L'electricitat

  L'electricitat
  Tot i que l'electricitat va ser descoberta abans del 1880, l'electricitat va aconseguir múltiples aplicacions en la indústria (força motriu de les màquines), en els transports (ferrocarril, tramvia…), en els sistemes de comunicació (telèfon, telègraf, ràdio…), en l'oci (fonògraf, cinematògraf…) i en la il·luminació.
 • Invenció del telèfon

  Invenció del telèfon
  El telèfon és un dispositiu de telecomunicacions que s'usa per transmetre i rebre so a través de llargues distàncies. Va ser inventat per Antonio Meucci a l'any 1854.
 • El descobriment del petroli

  El descobriment del petroli
  Tot i que el petroli va ser descobert molt més abans de la 2ª revolució industrial, Edwin L. Drake va perforar el primer pou de petroli a Pennsilvània a l'any 1859 i es va quedar aquesta data com la del "descobriment" del petroli.
 • Invenció del cinematògraf

  Invenció del cinematògraf
  Un cinematògraf és una màquina capaç de filmar i projectar imatges en moviment. És obra dels germans Lumière de l'any 1895.
 • Invenció de la dinamita

  Invenció de la dinamita
  La dinamita és un explosiu usat en la mineria, demolició, i altres aplicacions. Va ser inventada per Alfred Nobel el 1867 i va guanyar ràpidament popularitat perquè no explota per accident amb facilitat.
 • Invenció de la dinamo

  Invenció de la dinamo
  La dinamo és un generador elèctric capaç de produir potència elèctrica per a la indústria. És una màquina elèctrica que pot convertir la rotació mecànica en electricitat constant de corrent continu. Va permetre produir aquesta energia en les centrals hidroelèctriques. Va ser inventada a l'any 1869 per Zénobe Théophile Gramme.
 • Canal de Suez

  Canal de Suez
  És un canal artificial que enllaça el mar Mediterrani amb el mar Roig. Va ser construïda durant 1859 - 1869 i va ser inaugurada el mateix 1869.
  Va ser una construcció molt important i que afavoreix fins avui les transportacions comercials. La construcció d'aquest canal va suposar una ruta més curta ja que no havien de rodejar tot el continent africà.
 • Period: to

  II Revolució Industrial

 • Invenció del motor d'explosió

  Invenció del motor d'explosió
  Uns anys més tard del "descobriment" del petroli, Nikolaus Otto va inventar el motor d'explosió a l'any 1876. Aquest invent va fer possible que el petroli comencés a utilitzar com a combustible per als automòbils.
 • La invenció de la bombeta

  La invenció de la bombeta
  El 21 d'octubre del 1879, Thomas Alva Edison va mostrar per primera vegada la làmpada elèctrica amb una bombeta que va estar engegada durant 48 hores, tot i que la història d'aquesta invenció va tindre lloc molt més abans (uns 71 anys abans). La creació de la bombeta va poder substituir el foc d'alguns llocs, com per exemples a les cases. Va poder il·luminar els carrers i les cases.
 • Invenció de l'automòbil

  Invenció de l'automòbil
  La creació del motor d'explotació va donar lloc a la invenció de l'automòbil, un mitjà de transport que va resultar molt important al segle XX. El primer automòbil utilitzable va ser creada per Carl Friederich Benz a l'any 1885.
 • La Conferència de Berlín

  La Conferència de Berlín
  La Conferència de Berlín o Tractat de Berlín foren unes conferències tingudes entre el 15 de novembre de 1884 i el 26 de febrer de 1885 a la ciutat de Berlín.
 • El primer avió

  El primer avió
  El primer avió va ser inventat per Wilbur i Orville Wright a l'any 1890 i el primer vol es va realitzar a l'any 1903.
 • Descobriment dels raigs X

  Descobriment dels raigs X
  Els termes raigs X i radiació X designen una part de l'espectre electromagnètic que correspon a radiació menys energètica que els raigs gamma i més que els raigs ultraviolats.
  Foren descoberts pel físic alemany Wilhelm Röntgen el 1895, que els batejà amb el nom de "raigs X".
  Aquest descobriment va suposar un avenç al camp de medicina.
 • Guerra de Cuba

  Guerra de Cuba
  La Guerra d'independència cubana o Guerra del 95, és el nom amb el qual es coneix l'última guerra per la independència dels cubans contra el domini espanyol i és potser una de les últimes guerres americanes contra el Regne d'Espanya.
  (24 de febr. de 1895 – 10 de des. de 1898)
 • Invenció de la radio

  Invenció de la radio
  La història de la radio va començar a l'any 1887, quan l'alemany Heinirch Hertz va detectar la radiació electromagnètica a partir de càrregues elèctriques molt poderoses. Però l'aparell no va ser inventat fins a l'any 1897 per Guillermo Marconi.
 • L'alternador i el transformador

  L'alternador i el transformador
  La invenció de l'alternador i el transformador van fer possible el trasllat del corrent que generava la dinamo.
  L'alternador va ser inventat per Nikola Tesla i el transformador per Michael Faraday a l'any 1897.
 • L'incident de Fashoda

  L'incident de Fashoda
  L’Incident de Fashoda o Crisi de Fashoda van ser els episodis que van tenir lloc entre 1898 i 1899, quan França i Regne Unit decideixen construir sengles línies de ferrocarril destinades a connectar les seves respectives colònies africanes (França de l'est a l'oest i Anglaterra del nord al sud). La petita ciutat de Fashoda, al Sudan, situada en la intersecció de les dues línies, es convertiren en l'escenari de la confrontació.
 • Taylorisme

  Taylorisme
  L'any 1903 Taylor va revolucionar els mètodes de producció inventant el taylorisme. La producció es va orientar cap a la fabricació en sèrie com la millor manera d'augmentar la productivitat, disminuir el temps emprat i reduir costos de fabricació.
  El taylorisme consisteix en la divisió de les tasques dels processos de producció, suposa l'aïllament del treballador i la imposició d'un salari variable i proporcional al valor que l'obrer afegeix al procés.
 • Guerra Russo-japonesa

  Guerra Russo-japonesa
  La guerra russo-japonesa es va combatre entre l'Imperi del Japó i l'imperi rus durant 1904 i 1905 sobre les ambicions imperials rivals a Manxúria i Corea. Els principals teatres d'operacions militars eren la península de Liaodong i Mukden al sud de Manxúria i als mars al voltant de Corea, Japó i el mar Groc.
  (8 de febr. de 1904 – 5 de set. de 1905)
 • Fordisme

  Fordisme
  La fàbrica d'automòbils Ford, als Estats Units, va ser una de les primeres a implantar una cadena de producció d'automòbils en sèrie (fordisme). El resultat va ser una producció estandarditzada i massiva a uns costos reduïts, cosa que va permetre estendre el consum a sectors més amplis de la població.
 • Canal de Panamà

  Canal de Panamà
  El canal de Panamà, inaugurat el 15 d'agost de 1914, amb la seva singular ubicació en el punt més estret entre l'oceà Atlàntic i l'oceà Pacífic, ha tingut un efecte d'àmplies projeccions en escurçar la distància i el temps de comunicació marítima, i ha produït avenços econòmics i comercials al llarg de gairebé tot el segle XX.
  Va ser construïda entre 1878 - 1914. Va ser inaugurada l'any 1914.