L’EDAT MITJANA

 • Period: 395 to 1453

  IMPERI ROMÀ D’ORIENT/BIZANTÍ

  L'Imperi Romà d'Orient, conegut igualment com a Imperi Bizantí en la seva fase medieval, fou la part oriental de l'Imperi Romà, amb capital a Constantinoble. Fou la major potència econòmica, cultural i militar d'Europa durant gran part de la seva existència.
 • Period: 476 to 1000

  ALTA EDAT MITJANA

  L'Alta edat mitjana es un periode d'Europa i Orient mitjà que começa al segle V i acaba entre els segles IX i X.
 • 554

  Toledo es converteix en capital del regne visigòtic (554)

  La victoria dels francs sobre els visgotics a la batalla Vouillé en 507 va provocar la caiguda del regne visgotic de Tolosa, els visgotics es van traslladar amb la seva població hispana va establir els pirineus com a frontera entre Galia i Hispania Visgotica, per tant es va traslladar la capital de tolosa a toledo
 • Period: 632 to 1258

  IMPERI ISLÀMIC

  L'Imperi Islàmic son les conquestes de la civilització musulmana que van conquerir l'Imperi Sassànida, el nord d'Africa, la Península Ibèrca i parts de l'Imperi Romà d'Orient
 • Period: 751 to 843

  IMPERI CAROLINGI

  Imperi Carlongi es un periode de l'història Europea deribat de la politica dels reis Francs,Pipí i Carlemany, que va suposar un intent de recuperació en els ambits politics, religiosos i culturals de l'epoca medieval d'Europa occidental.
 • 771

  Arribada dels musulmans a la Península Ibèrica (711)

  La península Ibèrica va convertir-se des del segle VIII en una zona de contacte marginal de dues estructures socioeconòmiques diferents: la islàmica (tributària mercantil), el centre d'aquesta està situat en l'Orient Mitjà i la cristiana (feudal), el centre està situat a Europa Occidental.
 • 797

  Emperadriu Irene de Bizanci governa en solitari (797)

  Irene fou una emperadriu romana d'Orient (797-802) nascuda a Atenes vers 752 i morta a Constantinoble el 803. És venerada com a santa pels creients de la fe ortodoxa, tot i que aquesta l'Església no l'ha canonitzat mai.
 • 843

  Tractat de Verdum (843)

  El Tractat de Verdun va ser signat el 843 per Lotari I, Carles el Calb i Lluís el Germànic, fills de Lluís el Pietós i nets de Carlemany per tal de repartir-se els territoris de l'Imperi Carolingi i posar fi als anys d'hostilitat per la guerra civil franca.
 • 880

  Fundació del monestir de Ripoll (880)

  El monestir de Santa Maria de Ripoll és un edifici conegut com a monestir benedictí a la localitat catalana de Ripoll. El monestir, fundat cap a l'any 880 pel comte Guifré el Pelós ,va esdevenir lloc d'enterrament dels comtes de Barcelona i Besalú i un centre cultural de scriptorium molt important de la Catalunya medieval, amb una projecció a l'alçada d'altres abadies europees d'aquest període com Saint-Denis o Fleury.Va ser declarat bé cultural d'interès nacional l'any 1931.
 • Period: 1001 to 1492

  BAIXA EDAT MITJANA

  La baixa edat mitjana es l'ultim periode de l'edat mitjana. Comença a principis del segle XI i acaba al segle XV
 • 1053

  Cisma d’Orient (1053)

  El Cisma Est-Oest (també conegut com el Gran Cisma o Cisma de 1054) va ser el trencament de la comunió que es va produir al segle xi entre l'Església Catòlica i l'Església Ortodoxa Oriental.El cisma va ser la culminació de les diferències teològiques i polítiques que s'havien desenvolupat durant els segles precedents entre el cristianisme oriental i occidental.
 • 1137

  Fundació de la Corona d’Aragó (1137)

  La Corona d'Aragó (en aragonès: Corona d'Aragón, en llatí: Corona Aragonum; coneguda també per altres denominacions) fou el conjunt de territoris que estigueren sota la jurisdicció del rei d'Aragódes del 1162 fins al 1715.
 • 1212

  Batalla de las Navas de Tolosa (1212)

  La batalla de Las Navas de Tolosa, anomenada també la Batalla en les cròniques de l'època, fou una batalla decisiva per a l'expansió coneguda com la conquesta feudal hispànica, perquè és el punt en què l'hegemonia musulmana dona pas a l'hegemonia dels regnes cristians. Segons els autors musulmans, la batalla es va lliurar dimarts 15 de sàfar del 609, que correspon al 17 de juliol del 1212.
 • 1346

  Arribada de la Pesta Negra a Europa (1346)

  La Pesta Negra fou una pandèmia, s'originà el 1346 al nord de la Xina i, a través de Síria, s'estengué per Anatòlia i Tràcia fins a arribar a Grècia, Egipte i els Balcans. El 1347 arribà a Sicília i des d'allà passà a Gènova; el 1348 havia infectat Suïssa i tota la península Itàlica, on només el territori del Ducat de Milà en fou parcialment estalviat. Des de Suïssa s'estengué a França i la península Ibèrica i el 1349 arribà a les Illes Britàniques. El 1353 va desaparèixer.
 • 1492

  Descobriment d’Amèrica per Cristobal Colom (1492)

  El terme descobriment d'Amèrica s'utilitza per a referir-se a la primera arribada documentada d'europeus a Amèrica amb grans conseqüències històriques. Colom inicià un viatge cap a les Índies amb una nova ruta per l'oest del continent, un itinerari equivocat que el dugué fins a Amèrica.