L'edat mitjana

By Dferran
 • 395

  Teodosi va dividir l'imperi Romà en dos parts

  Teodosi va dividir l'imperi Romà en dos parts
  Teodosi va dividir l'imperi Romà en dos parts: l'Imperi Romà d'Occident, amb capital a Roma, i l'Imperi Romà d'Orient, amb capital a Constantinoble.
  A partir de llavors, cada part va seguir una trajectòria històrica diferent.
 • Period: 395 to 1453

  L'Imperi Romà d'Orient

  L'Imperi Romà d'Orient va aconseguir sobreviure a la caiguda de Roma i a les invasions germàniques. Va adoptar el nom d'Imperi bizantí i es va mantenir fins al 1453, any en què els turcs en conqueriren la capital, Constantinoble.
 • Period: 395 to 476

  L'Imperi Romà d'Occident

  L'Imperi Romà d'Occident va ser invadit per el poble germànic dels hèruls, va desaparèixer i el territori es va fragmentar en diferents regnes germànics.
 • Period: 400 to 1000

  alta edat mitjana

  L'alta edat mitjana és una de les divisions convencionals de la historiografia europea que fa referència al període entre la caiguda de l'Imperi Romà d'Occident i l'any 1000. El terme és una mala traducció de l'alemany, en el qual alt significa 'antic' (i després es posà Baixa com a oposició). Tanmateix, en alemany per a l'alta edat mitjana no s'empra l'adjectiu Alt, sinó Früh ('primerenc') i, per a l'etapa intermediària s'usa Hoch ('alta'). Edat mitjana ras i curt es diu Mittelalter.
 • Period: 400 to 799

  Els regnes germànics

  una vegada desaparegut l'Imperi Romà d'Occident, els pobles germànics van formar diversos regnes independents en el seu territori. Els més importants i estables van ser els regnes visigòtic i franc, que estudiarem en pàgines posteriors. N'hi va haver d'altres de més dèbils que, amb el temps, van ser absorbits pels més poderosos o van desaparèixer.
 • Period: 418 to 507

  El regne visigòtic de Tolosa

  Després de la caiguda del darrer emperador romà, els visigots van establir un regne que s'estenia a ambdós costats dels Pirineus i van fixar la capital a Tolosa
 • Period: 527 to 565

  regnat de Justinià

  El regnat de Justinià destaca pel seu ambiciós projecte de restauració de l'Imperi Romà. Aquesta ambició era expressada en la recuperació parcial dels territoris de l'Imperi Romà d'Occident, incloent-hi també la ciutat de Roma i alhora, potser de major transcendència a llarg termini, en la reescriptura uniforme del dret romà, el Corpus Iuris Civilis, que és encara la base de dret civil en molts estats moderns.
 • Period: 700 to 799

  els musulmans van conquerir les províncies més riques

  els musulmans van conquerir les províncies més riques (Síria, Palestina i Egipte), i van reduir considerablement el seu territori.
 • Period: 711 to 1492

  invasió musulmana de la península ibèrica

  Los musulmanes entraron para conquistar la península ibérica y en menos de 8 años consiguieron ocupar la mayor parte de Hispania (ya que las zonas del norte no pudieron ser invadidos por el ejército islámico). Esta conquista vino de la mano de diferentes grupos invasores que vinieron tanto del Oriente como del Norte de África y que eran capitaneados por Tarik, comandante que pudo derrotar a Don Rodrigo, rey visigodo.
 • Oct 10, 732

  batalla de Poitiers

  batalla de Poitiers
  tuvo lugar entre las fuerzas comandadas por el líder franco Carlos Martel y un ejército musulmán a las órdenes del valí (gobernador) de Al-Ándalus Abd ar-Rahman ibn Abd Allah al-Gafiqi (cerca de la ciudad de Tours, en la actual Francia).
 • Period: 742 to 814

  Pipí el Breu

  va implantar una nova dinastia, la carolíngia, que va arribar a la màxima esplendor amb el seu fill Carlemany. quest es va proposar restablir la unitat de l'antic Imperi Romà d'Occident. Amb aquest fi, va conquerir els territoris de nombrosos pobles, com els llombards, al nord d'Itàlia; els bàvars i els àvars, al centre d'Europa; els saxons, al nord d'Alemanya, i els burgundis a l'est de França.
 • Period: 742 to 814

  carlemany

  El regnat de Carlemany se sol associar amb el «renaixement carolingi», un ressorgiment de la cultura, religió i arts llatines al llarg dels dominis carolingis dirigits per l'Església Catòlica. Mitjançant les seves conquestes i les seves reformes internes, Carlemany assentà les bases del que va esdevenir l'Europa occidental a l'edat mitjana.
 • Period: 751 to 843

  imperi Carolingi

  Este período de la historia europea deriva de la política de los reyes francos, Pipino el Breve y Carlomagno, que supuso un intento de recuperación de la cultura clásica en los ámbitos políticos, culturales y religiosos de la época medieval. La coronación de Carlomagno como emperador en Roma fue un hecho relevante e importante como símbolo de restauración de facto del Imperio romano de Occidente.
 • 800

  coronacio Carlemany

  coronacio Carlemany
  El regnat de Carlemany se sol associar amb el «renaixement carolingi», un ressorgiment de la cultura, religió i arts llatines al llarg dels dominis carolingis dirigits per l'Església Catòlica. Mitjançant les seves conquestes i les seves reformes internes, Carlemany assentà les bases del que va esdevenir l'Europa occidental a l'edat mitjana.
 • Period: 900 to 1500

  inici i desenvolupament del feudalisme

 • Period: 1000 to 1300

  plena edat mitjana

  a plena edat mitjana o edat mitjana central són els noms que alguns historiadors donen al període de la Història d'Europa que ocupa els segles xi al xiii, mentre que per a uns altres seria el començament de la baixa edat mitjana.
 • Period: 1000 to 1099

  ericis

  Bizanci va travessar una crisi profunda. Finalment, els turcs van conquerir Constantinoble i posaren fi a l'imperi.
 • 1054

  l'esglecia se separa

  l'esglesa es va separar per Les lluites iconoclastes, que es van originar quan alguns emperadors van prohibir el culte a les imatges sagrades, o icones, i van intentar reduir el poder dels monestirs i apropiar-se dels béns d'aquests. La prohibició va desencadenar conflictes socials entre els segles viii i ix; al final, però, es va imposar el culte a les imatges.
 • Period: 1095 to 1270

  les croades

  Les croades foren una sèrie de guerres de religió iniciades, predicades i de vegades dirigides per l'Església Llatina en l'edat mitjana. Foren organitzades per coalicions d'estats europeus per reconquerir Terra Santa (Jerusalem) dels musulmans, i sostingudes pels denominats estats cristians de la regió.
 • 1295

  Eduart

  va convocar l'anomenat parlament model
 • Period: 1348 to 1352

  peste negra

  possiblement s'originà en el nord de la Xina i, a través de Síria, s'estengué successivament per Anatòlia i Tràcia fins a arribar a Grècia, Egipte i els Balcans.
 • 1448

  invencio de la impremta de tipus mobil

  invencio de la impremta de tipus mobil
 • 1453

  caiguda de constantinoble

  caiguda de constantinoble
  els turcs prenen constantinoble
 • 1492

  descobriment d'Amèrica

  descobriment d'Amèrica
  Colom va pensar que Amèrica era Xina, per que pensava que la Terra era mes petita