Edat mitjana

L'EDAT MITJANA

 • Period: 395 to 1453

  IMPERI ROMÀ BIZANTÍ

  fou la part oriental de l'Imperi Romà, amb capital a Constantinobleue després de la caiguda de l'Imperi Romà d'Occident el 476 assumí la jurisdicció sobre la totalitat de l'Imperi i es mantingué durant un mil·lenni fins a la seva conquesta pels otomans el 1453.
 • Period: 476 to 1000

  ALTA EDAT MITJANA

  és una de les divisions convencionals de la historiografia europea que fa referència al període entre la caiguda de l'Imperi Romà d'Occident i l'any 1000
 • 554

  Toledo es converteix en capital del regne visigotic

  Toledo es converteix en capital del regne visigotic
  va ser un regne que va ocupar l'actual sud-oest de França i la península Ibèrica des dels segles V fins al VIII. Un dels estats successors germànics de l'Imperi romà d'Occident, va ser creat originàriament per l'assentament dels visigots sota el rei Vàlia El regne va mantenir la independència de l'Imperi romà o bizantí d'Orient, els intents dels quals per restablir l'autoritat romana a Hispània només van ser parcialment reeixits i de curta durada.
 • Period: 632 to 1258

  IMPERI ISLAMIC

  són les conquestes militars de la civilització àrab o musulmana que van fer caure l'Imperi Sassànida, el nord d'Àfrica, la península Ibèrica i parts de l'Imperi Romà d'Orient. També s'inclou en aquesta denominació l'influx dels comerciants al Magrib i altres parts d'Àfrica, així com les missions fetes a les Filipines.
 • 711

  arribada dels musulmans a la peninsula iberica

  arribada dels musulmans a la peninsula iberica
  a península Ibèrica va convertir-se des del segle VIII en una zona de contacte marginal de dues estructures socioeconòmiques diferents: la islàmica (tributària mercantil), el centre d'aquesta està situat en l'Orient Mitjà i la cristiana (feudal), el centre està situat a Europa Occidental.
 • Period: 751 to 843

  IMPERI CAROLINGI

  va suposar un intent de recuperació en els àmbits polític, religiós i cultural de l'època medieval a Europa occidental, i és un fet rellevant i important la coronació de Carlemany com a emperador a Roma com a signe de restauració de facto de l'Imperi Romà d'Occident
 • 797

  Emeradriu Irene de Bisancí governa en solitari

  Emeradriu Irene de Bisancí governa en solitari
  Irene Sarantapechaina no va ser només esposa i mare d'emperadors, sinó una emperadriu en tota regla. El seu regnat va portar a la fi de la primera iconoclàsia bizantina i, indirectament, va propiciar el sorgiment del poder carolingi a Occident
 • 843

  tractat de verdum

  tractat de verdum
  El Tractat de Verdun va ser signat el dia 11 d'agost del 843 per Lotari I, Carles el Calb i Lluís el Germànic, fills de Lluís el Pietós i nets de Carlemany per tal de repartir-se els territoris de l'Imperi Carolingi i posar fi als anys d'hostilitat per la guerra civil franca.
 • Period: 1001 to 1492

  BAIXA EDAT MITJANA

  és el terme utilitzat per descriure la història europea dels segles xi a xv. Aquest període va ser precedit per l'alta edat mitjana, i va ser succeït per l'edat moderna
 • 1053

  Cisma d'Orient

  Cisma d'Orient
  la separació del papa i la cristiandat d'Occident, de la cristiandat d'Orient i les seves patriarques, especialment, del Patriarca Ecumènic de Constantinoble.
 • 1137

  fundació de la corona d'Aragó

  fundació de la corona d'Aragó
  La Corona d'Aragó és la formació política nascuda de la unió el 1137 entre el regne d'Aragó i el comtat de Barcelona, ​​establerta mitjançant el matrimoni de Petronila, filla i hereva de Ramiro II, rei d'Aragó, i de Ramon Berenguer, comte de Barcelona.
 • 1212

  batalla de las navas de Tolosa

  batalla de las navas de Tolosa
  va ser un enfrontament armat que va tenir lloc el 16 de juliol de 1212, a prop de Jaén, al sud de l'actual Espanya, en el context de la Reconquesta cristiana de la península ibèrica.
 • 1346

  arribada de la peste negra a Espanya

  arribada de la peste negra a Espanya
  va ser la pandèmia de pesta més devastadora de la història de la humanitat, que va afectar Euràsia al segle XIV i que va aconseguir un punt màxim entre 1347 i 1353.
 • 1492

  descobriment d'America

  descobriment d'America
  Descobert per Cristòfol Colom,Colom inicià un viatge cap a les Índies amb una nova ruta per l'oest del continent, un itinerari equivocat que el dugué fins a Amèrica el 12 d'octubre de 1492. Des d'un començament, Colom cregué haver arribat a un arxipèlag de l'Índia, de manera que no s'havia adonat que les terres on acabava de posar els peus eren un nou continent.