Powerpointedatmitjana 150408090303 conversion gate01 thumbnail 4

L'EDAT MITJANA

 • Period: 395 to 1453

  IMPERI ROMÀ D'ORIENT/BIZANTÍ

  Es denomina com a Imperi bizantí (o Bizanci) a la meitat oriental de l'Imperi romà, que va perviure durant tota l'Edat Mitjana i el començament del Renaixement.
 • Period: 476 to 1000

  ALTA EDAT MITJANA

  L'Alta Edat Mitjana és el període de la història d'Europa i l'Orient Mitjà que comença al segle V i acaba entre els segles IX i X
 • 554

  Toledo es converteix en capital del regne visigòtic

  Toledo es converteix en capital del regne visigòtic
  El Regne visigot de Toledo (conegut a l'època com Regnum gothorum i, després, Regnum Hispaniae o Spaniae) va ser fundat després de la derrota dels visigots a la batalla de Vouillé (507) a mans dels francs, cosa que els va obligar a desplaçar-se amb la seva població a Hispània, i de la Gàl·lia només van conservar l'extrem occidental de la Narbonense, conegut com Septimania, posant fi així al regne visigot de Tolosa (Toulouse).
 • Period: 632 to 1258

  IMPERI ISÀMIC

  L'expansió musulmana o l'expansió de l'islam va començar a la península aràbiga al sud-oest d'Àsia.
 • 711

  Arribada dels musulmans a la Península Ibèrica

   Arribada dels musulmans a la Península Ibèrica
  L'islam és una religió que es va estendre a la península ibèrica des del segle viii amb la conquesta omeia fins a la seva prohibició a mitjans del segle xvi per la Corona de Castella i l'expulsió dels moriscos el 1609.
 • Period: 751 to 843

  IMPERI CAROLINGI

  L'Imperi carolingi és un terme historiogràfic utilitzat per referir-se al Regne franc de la dinastia carolíngia des de la coronació imperial de Carlemany l'any 800 fins a la divisió dels seus territoris al Tractat de Verdun del 843.
 • 797

  Emperadriu Irene de Bizanci governa en solitari

  Emperadriu Irene de Bizanci governa en solitari
  Irene o Irene Sarantapechaina (en grec: Ειρήνη Σαρανταπήχαινα) (c. 752 - 9 d'agost de 803), coneguda també com Irene d'Atenes o Irene l'Ateniense (en grec: Ειρήνη η Αθηα algunes monedes es titula, en masculí, βασιλεύς basilýs ("emperador"), en lloc del corresponent femení, basílissa ("emperatriu")—fill i, més tard, va assumir el poder en solitari entre 797 i 802.
 • 843

  Tractat de Verdum

  Tractat de Verdum
  El Tractat de Verdún va ser un pacte signat l'agost de 843 entre Lotario, Luis el Germánico i Carlos el Calvo —fills de Ludovico Pío i néts de Carlemany—, a la localitat francesa homònima.
 • 880

  Fundació del monestir de Ripoll

  Fundació del monestir de Ripoll
  El monestir de Santa Maria de Ripoll és un monestir benedictí situat a la localitat catalana de Ripoll (província de Girona, Espanya).
 • Period: 1001 to 1492

  BAIXA EDAT MITJANA

  La baixa edat mitjana o baimedieval és el terme utilitzat per descriure la història europea dels segles XI A XV.
 • 1053

  Cisma d’Orient

  Cisma d’Orient
  El cisma d'Orient i Occident, gran cisma o cisma del 1054, conegut a la historiografia occidental com el Cisma d'Orient i als països ortodoxos com el cisma dels llatins va ser l'esdeveniment que, trencant la unitat del que era l'Església estatal de l'Imperi romà basada en la pentarquia, va dividir el cristianisme calcedoni entre l'Església catòlica a Occident i l'Església ortodoxa a l'Orient
 • 1137

  Fundació de la Corona d’Aragó

  Fundació de la Corona d’Aragó
  La corona d'Aragó englobava el conjunt de territoris que van estar sota la jurisdicció del rei d'Aragó, del 1164 al 1707.
 • 1212

  Batalla de las Navas de Tolosa

  Batalla de las Navas de Tolosa
  La batalla de les Navas de Tolosa, anomenada a la historiografia àrab «batalla d'Al-Iqāb» “batalla del càstig” (معركة العقاب) ia la cristiana també «batalla d'Úbeda», va enfrontar el 16 de juliol de 1212 a un exèrcit aliat cristià format en gran part per tropes castellanes d'Alfonso VIII de Castella, aragoneses de Pere II d'Aragó,
 • 1346

  Arribada de la Pesta Negra a Europa

  Arribada de la Pesta Negra a Europa
  La Pesta Negra fou una pandèmia, molt probablement de pesta, que possiblement s'originà el 1346 al nord de la Xina i, a través de Síria, s'estengué successivament per Anatòlia i Tràcia fins a arribar a Grècia, Egipte i els Balcans.
 • 1492

  Descobriment d’Amèrica per Cristòfol Colom

  Descobriment d’Amèrica per Cristòfol Colom
  Descobriment d'Amèrica és la denominació que rep l'esdeveniment històric esdevingut el 12 d'octubre del 1492, consistent en l'arribada a Amèrica d'una expedició espanyola dirigida per Cristòfor Colom per mandat dels Reis Catòlics, Isabel de Castella i Ferran d'Aragó.