L'edat mitjana

Alta Edat Mitjana

 • 395

  'Imperi Romà d'Occident i l'Imperi Romà d'Orient

  Per defensar-lo millor, l'emperador Teodosi el va dividir (l'any 395 )en dues parts: l'Imperi Romà d'Occident, amb capital a Roma, i l'Imperi Romà d'Orient, amb capital a Constantinoble.
 • Period: 400 to 599

  Els ostrogots.

  Es van assentar a Itàlia a finals del segle v comandats per Teodoric. El regne va desaparèixer a mitjan segle vi ocupat per l'Imperi bizantí.
 • Period: 400 to 799

  Els regnes germànics

  Entre els segles V i VIII, una vegada desaparegut l'Imperi Romà d'Occident, els pobles germànics van formar diversos regnes independents en el seu territori. Els més importants i estables van ser els regnes visigòtic i franc, que estudiarem en pàgines posteriors. N'hi va haver d'altres de més dèbils que, amb el temps, van ser absorbits pels més poderosos o van desaparèixer.
 • Period: 418 to 507

  El regne visigòtic de Tolosa (418-507)

  Després de la caiguda del darrer emperador romà, els visigots van establir un regne que s'estenia a ambdós costats dels Pirineus i van fixar la capital a Tolosa. Aquest regne va arribar a l'apogeu amb Euric (440-484), que el va estendre per quasi tota la península Ibèrica. Però el successor, Alaric II, va ser derrotat i mort pels francs a la batalla de Vouillé (507); els visigots van traslladar-se al sud dels Pirineus.
 • 476

  COMENÇA L'EDAT MIJANA

  COMENÇA L'EDAT MIJANA
  Edat Mitjana comença amb la caiguda de L'Imperi Romà d'Occident
  (L'Imperi Romà d'Occident va sofrir les invasions d'una sèrie de pobles germànics, com els visigots, els sueus, els vàndals i els alans. Finalment, el 476 va caure en mans del poble germànic dels hèruls, va desaparèixer i el territori es va fragmentar en diferents regnes germànics.)
 • 500

  Apareix nova religio

  L'islam va ser una nova religió sorgida de les predicacions de Mahoma en el segle vi.
 • Period: 500 to 599

  Emperador Justinià prova restablir l'antic Imperi romà

  En el segle vi, l'imperi va arribar a la màxima esplendor amb Justinià I (527-565). Aquest emperador va voler restablir la unitat de l'antic Imperi romà i va conquerir diversos territoris a la Mediterrània. Però, quan va morir, la majoria es van perdre.
 • Period: 500 to 700

  Els llombards.

  En el segle vi van crear un regne al llarg del riu Po, a la Llombardia italiana actual. Van amenaçar les terres del centre d'Itàlia i els territoris dels papes. El regne va durar dos segles.
 • Period: 507 to 711

  El regne visigòtic de Toledo (507-711)

  A Hispània van fixar la capital a Toledo. Primer, el rei Leovigild(569-586)va sotmetre els sueus, càntabres i asturs; i els seus successors van expulsar els bizantins i van vèncer els vascons. Després, es van integrar amb la població hispanoromana, a partir de la conversió de Recared, al catolicisme en el III Concili de Toledo (589) i a partir de la implantació per Recesvint d'una legislació comuna: el Fuero Juzgo(654)L'any 711 els musulmans els van derrotar a Guadalete,que va posar fi al regne.
 • Period: 550 to 1066

  Els angles i els saxons

  Procedien de Dinamarca i dels Països Baixos. Després de travessar el canal de la Mànega es van assentar a l'Anglaterra actual.
 • Period: 600 to 699

  Musulmans conquereixen províncies més riques

  En el segle VII, els musulmans van conquerir les províncies més riques (Síria, Palestina i Egipte), i van reduir considerablement el seu territori.
 • Period: 700 to 899

  Lluites iconoclastes

  Les lluites iconoclastes, que es van originar quan alguns emperadors van prohibir el culte a les imatges sagrades, o icones, i van intentar reduir el poder dels monestirs i apropiar-se dels béns d'aquests. La prohibició va desencadenar conflictes socials entre els segles VIII i IX; al final, però, es va imposar el culte a les imatges.
 • Period: 751 to 843

  Imperi Carolingi

  L'any 751, Pipí el Breu va implantar una nova dinastia, la carolíngia, que va arribar a la màxima esplendor amb el seu fill Carlemany (742-814). Aquest es va proposar restablir la unitat de l'antic Imperi Romà d'Occident. Amb aquest fi, va conquerir els territoris de nombrosos pobles, com els llombards, al nord d'Itàlia; els bàvars i els àvars, al centre d'Europa; els saxons, al nord d'Alemanya, i els burgundis a l'est de França.
 • 800

  l'any 800 Carlemany va ser coronad

  l'any 800 Carlemany va ser coronad
 • 1000

  S'ACABA ALTA EDAT MITJANA

  S'ACABA     ALTA EDAT MITJANA
  Podem dividir l'edat mijana en 3 etapes: Alta edat mitjana , plena edat mijana i baixa edat mijana.
 • Period: 1000 to 1099

  Turcs conquereixen Constantinople

  Bizanci va travessar una crisi profunda. Finalment, els turcs van conquerir Constantinoble (1453) i posaren fi a l'imperi.
 • 1453

  Caiguda de L'Imperi Romà d'Orient (Tambe es conegut com el Imperi Bizantí )

  Caiguda de L'Imperi Romà d'Orient (Tambe es conegut com el Imperi Bizantí )
  L'Imperi Romà d'Orient va aconseguir sobreviure a la caiguda de Roma i a les invasions germàniques.Despres va adoptar el nom d'Imperi bizantí i es va mantenir fins l'anyl 1453 ,en què els turcs en conqueriren la capital, Constantinoble.
 • 1492

  Arribada dels europeus a Amèrica

  Colom "descubreix" un nou continent, que ara es diu Amèrica.