Dibujo de la denia de la edad media

L'EDAT MITJA

 • Period: 395 to 1453

  IMPERI ROMÀ D'ORIENT/BIZANTÍ

  L'imperi Romà d'Orient va ser fundat el 395 i va acabar el 1453
 • Period: 476 to 1000

  ALTA EDAT MITJANA

  És el primer període de l'edat mitjana que comença en la caiguda de l'Imperi Romà d'Occident i acaba el any 1000
 • 554

  Toledo es converteix en capital del regne visigòtic

  Toledo es converteix en capital del regne visigòtic
  El Regne de Toledo va ser el regne dels visigots a Hispània successor del Regne de Tolosa. El període va ser des del 507 fins aproximadament el 721
 • Period: 632 to 1258

  IMPERI ISLÀMIC

  L'Imperi Islàmic són les conquestes militars de la civilització àrab o musulmana que van fer caure l'Imperi Sassànida.També s'inclou en aquesta denominació l'influx dels comerciants al Magrib i altres parts d'Àfrica, així com les missions fetes a les Filipines.
 • 711

  Arribada dels musulmans a la Península Ibèrica

  Arribada dels musulmans a la Península Ibèrica
  La península Ibèrica va convertir-se des del segle VIII en una zona de contacte marginal de dues estructures socioeconòmiques diferents: la islàmica i la cristiana
 • Period: 751 to 843

  IMPERI CAROLINGI

  Imperi Carolingi és un terme historiogràfic utilitzat per referir-se a un període de la història europea derivat de la política dels reis francs, Pipí i Carlemany, que va suposar un intent de recuperació en els àmbits polític, religiós i cultural de l'època medieval a Europa occidental.
 • 797

  Emperadriu Irene de Bizanci governa en solitari

  Emperadriu Irene de Bizanci governa en solitari
  Irene va ser una emperadriu romana d'Orient nascuda a Atenes després del 752 i morta a Constantinoble el 803. És considerada com a santa pels creients de la fe ortodoxa.
 • 843

  Tractat de Verdum

  Tractat de Verdum
  El Tractat de Verdun es va crear el dia 11 d'agost del 843 per Lotari I, Carles el Calb i Lluís el Germànic, fills de Lluís el Pietós i nets de Carlemany per tal de repartir-se els territoris de l'Imperi Carolingi i posar fi als anys d'hostilitat per la guerra civil franca.
 • 880

  Fundació del monestir de Ripoll

  Fundació del monestir de Ripoll
  Santa Maria de Ripoll és un dels edificis més bells i evocadors de Catalunya. La portalada, la basílica i el claustre, en fan un conjunt únic, un gaudi per als amants de l’art. Aquesta va ser fundada el 880
 • Period: 1001 to 1492

  BAIXA EDAT MITJANA

  És el segon període de l'edat mitjana que va des del 1001 fins al final de l'edat mitjana (1492)
 • 1053

  Cisma d’Orient

  Cisma d’Orient
  Va ser el trencament de la comunió que es va produir al segle xi entre l'Església Catòlica i l'Església Ortodoxa Oriental. El cisma va ser la culminació de les diferències teològiques i polítiques que s'havien desenvolupat durant els segles precedents entre el cristianisme oriental i occidental.
 • 1137

  Fundació de la Corona d’Aragó

  Fundació de la Corona d’Aragó
  La Corona d'Aragó va ser el conjunt de territoris que estaven sota la jurisdicció del rei d'Aragó des del 1162 fins al 1715. Aquest conjunt territori estava format pel Regne d'Aragó i el comtat de Barcelona, i al llarg dels segles s'hi van incorporar altres
 • 1212

  Batalla de las Navas de Tolosa

  Batalla de las Navas de Tolosa
  La batalla de Las Navas de Tolosa va ser el dia 16 de juliol de 1212. Va ser una batalla decisiva per a l'expansió coneguda com la conquesta feudal hispànica, perquè és el punt en què l'hegemonia musulmana dona pas a l'hegemonia dels regnes cristians.
 • 1346

  Arribada de la Pesta Negra a Europa

  Arribada de la Pesta Negra a Europa
  La Pesta Negra fou una pandèmia, molt probablement de pesta, que possiblement s'originà el 1346 al nord de la Xina i, a través de Síria, s'estengué successivament per Anatòlia i Tràcia fins a arribar a Grècia, Egipte i els Balcans. El 1347 arribà a Sicília i des d'allà passà a Gènova; el 1348 havia infectat Suïssa excepte els Grisons i tota la península Itàlica, on només el territori del Ducat de Milà en fou parcialment estalviat.
 • 1492

  Descobriment d’Amèrica per Cristòfol Colom

  Descobriment d’Amèrica per Cristòfol Colom
  El terme descobriment d'Amèrica s'utilitza per a referir-se a la primera arribada documentada d'europeus a Amèrica amb grans conseqüències històriques Al segle xv.