E10eaf3c b410 45ac a8cf fc7d8d63badb

JACINT VERDAGUER

 • NEIXAMENT

  NEIXAMENT
  Jacint Verdaguer i Santaló neix a Folgueroles (Osona) el 1845, en una humil família pagesa d'una certa cultura i ja de ben jove la seva mare l'instrueix en la lectura d'alguns llibres.
 • JACINT VERDAGUER, Començament

  JACINT VERDAGUER, Començament
  Comença els estudis al Seminari de Vic, on hi estudia durant quinze anys. La formació acadèmica que hi rep es divideix en tres fases: Humanitats i Retòrica; Filosofia i Teologia; i Moral, Dret canònic i Pràctica.
 • PREMIATS I PUBLICACIÓ DEL SEU POEMA

  PREMIATS I PUBLICACIÓ DEL SEU POEMA
  Encara estudiant, li són premiades dues poesies als Jocs Florals de Barcelona.Aquell mateix any publica al periòdic Eco de la Montaña el poema de dos cants Dos màrtirs de ma pàtria, o siga Llucià i Marcià.
 • ESBART DE VIC

  ESBART DE VIC
  Funda l'Esbart de Vic, format per un grup d'estudiants entusiastes amb sentiments i idees romàntiques que es troben a la font del Desmai amb l'objecte de practicar la poesia.
 • NOU SACERDOT

  NOU SACERDOT
  És ordenat sacerdot. En comptes de ser enviat a Barcelona a ampliar estudis ,és destinat a una petita parròquia a Vinyoles d'Orís.
  Treballa sobretot en el poema èpic L'Atlàntida, tot i haver de portar a terme les tasques de vicari i de la greu malaltia que hi contrau
 • MARXA A BARCELONA I NOU CAPELLÀ

  MARXA A BARCELONA I NOU CAPELLÀ
  Marxa a Barcelona per recuperar-se d'aquesta malaltia; hi està vuit mesos en què freqüenta "la penya dels minyons", veu els membres de l'Esbart de Vic i participa en tertúlies on observa lluites polítiques i tendències literàries. Aquell mateix any, entra com a capellà de vapor de la Companyia Transatlàntica
 • L’ATLÀNTIDA

  L'Atlàntida és premiada als Jocs Florals i aconsegueix un èxit clamorós immediat. L'obra és entesa ja a l'època com la culminació de la Renaixença.
 • PUBLICACIÓ IDIL·LIS I CANTS MÍSTICS

  PUBLICACIÓ IDIL·LIS I CANTS MÍSTICS
  Simultàniament a l'organització del mil·lenari, Verdaguer publica Idil·lis i cants místics que són, en paraules de Carles Riba, "un llarg, insadollable enyor de la natura angèlica".
 • LO SOMNI DE S.JOAN

  LO SOMNI DE S.JOAN
  Apareix Lo somni de Sant Joan. Llegenda del Sagrat Cor de Jesús.
 • CÀRREC D’ALMOINER I MOLTS VIATGES

  CÀRREC D’ALMOINER I MOLTS VIATGES
  Amb el càrrec d'almoiner, pel qual ha d'administrar la beneficència del marquès a famílies necessitades.És un període en què fa nombrosos viatges (Occitània, Castella, Tolosa de Llenguadoc, Roma, Comillas, Donostia...).
 • L’ODA A BARCELONA I LA POESIA RELIGIOSA

  L’ODA A BARCELONA I LA POESIA RELIGIOSA
  L'oda A Barcelona es publicada per l'ajuntament de la ciutat en una edició de cent mil exemplars, constitueix una mitificació de l'esperit progressista i de les ànsies d'expansió de la nova burgesia industrial catalana. Amb l'objectiu d'arribar a la sensibilitat popular, Verdaguer insisteix en la poesia religiosa, arma per fer devots al catolicisme i també a la llengua catalana.
 • CANIGÓ

  CANIGÓ
  El punt culminant de l'etapa de plenitud és Canigó .Aquest segon gran poema èpic serveix al poeta per vèncer les insatisfaccions i rectificar els defectes de L'Atlàntida. L'escriu prenent com a base elements de primera mà aplegats a partir de resseguir, entre el 1879 i el 1884, el Pirineu català. Allí pot veure detalladament el que seria l'escenari del poema, completat posteriorment amb llibres d'història, folklore i geografia.
 • DOS FETS DE SIGNE CONTRARI

  DOS FETS DE SIGNE CONTRARI
  Coronació a Ripoll com a poeta de Catalunya pel bisbe de Vic —fet que mostra el cim de la glòria de Verdaguer— i, per l'altre, el viatge a Terra Santa —que significa el començament de la crisi espiritual.
 • AMPLIACIÓ DE LO SOMNI DE S.JOAN

  Lo somni de Sant Joan es refós i ampliat
 • CANVI D’ORIENTACIÓ

  CANVI D’ORIENTACIÓ
  Publica obres destacades deslligades del canvi espiritual —per exemple, Pàtria—, el poeta viu immers en una crisi profunda provocada pel viatge a Palestina i Egipte, del qual torna trasbalsat. Dietari d'un pelegrí a Terra Santa són les anotacions que mossèn Cinto va pren mentre fa el viatge i que expliquen el desig de purificació i el canvi d'orientació en la seva vida.
 • TORNADA A BARCELONA

  TORNADA A BARCELONA
  Davant d'una situació d'empresonament insostenible, Verdaguer s'escapa de la Gleva i torna a Barcelona.
 • VERDAGUER DEMANA JUSTÍCIA

  VERDAGUER DEMANA JUSTÍCIA
  La casualitat fa que Verdaguer no sigui detingut per la policia, enviada pel bisbe Morgades; això provoca que el poeta trameti un breu comunicat a la premsa en què demana justícia i ajut a la gent de Barcelona. La notícia va impactar tant que va prendre dimensions d'escàndol.
 • VERDAGUER CONTRAATACA

  Un mes després, un tribunal eclesiàstic el suspèn de poder exercir les seves funcions sacerdotals i, per tant, de poder fer missa. Verdaguer contraataca amb un seguit de cartes enviades a la premsa diària, gràcies a les quals guanya força i noves amistats. El mateix 1895, un grup d'amics li publiquen aquests articles sota el títol Mossèn Jacinto Verdaguer en defensa pròpia, considerats la millor prosa del primer periodisme català modern.
 • NOVES PUBLICACIONS

  NOVES PUBLICACIONS
  Es publica el llibre Flors del Calvari. Llibre de consols, com a justificació personal amb atacs contra els seus enemics, i escrits i pamflets com ara Verdaguer reivindicat, que mostra un Verdaguer ferit i rebel decidit a demostrar la seva raó. A més, escriu La Pomerola, poema autobiogràfic.
 • SEGONA SÈRIE D’ARTICLES

  Publica a la premsa una segona sèrie d'articles encara més agressius que els de 1895.
 • ELS SEUS DERRERS ANYS

  ELS SEUS DERRERS ANYS
  Es retracta i és rehabilitat. Passa els seus darrers anys de beneficiat de l'església de Betlem, de Barcelona.
 • ÚLTIMS 4 ANYS DE VIDA

  En els darrers quatre anys de vida, Verdaguer torna a l'activitat literària. Dirigeix algunes revistes literàries de tema religiós: "Lo Pensament català", "L'Atlàntida" i "La Creu del Montseny; prepara nous llibres i participa en actes públics.
 • SANTA EULÀRIA

  SANTA EULÀRIA
  Es pública Santa Eulària. Poemet
 • AIRES DEL MONTSENY

  AIRES DEL MONTSENY
  Es pública Aires del Montseny.
 • FLORS DE MARIA

  FLORS DE MARIA
  Es pública Flors de Maria, aquest darrer uns mesos després de la mort del poeta
 • MORT DE VERDAGUER

  MORT DE VERDAGUER
  Mort del poeta, el 10 de juny de 1902, a Vallvidrera. Va ser enterrat a Montjuïc enmig d'una manifestació espectacular de dol popular que va acompanyar el poeta per la Rambla de Barcelona.