F8

Historia de l'art

 • Period: to

  Francisco de Goya y Lucientes

  Francisco de Goya y Lucientes (1746-1828) va ser un pintor i gravador. La seva obra comprén la pintura de cavallet i mural, el gravat i el dibuix. En totes aquestes facetes va desenvolupar un estil que inaugura el romanticisme.La seva contribució representa també el començament de la pintura contemporània, i se'l considera un precursor de les avantguardes pictòriques del segle xx.
 • DESCOBRIMENT DE POMPEIA I HERCULÀ

  DESCOBRIMENT DE POMPEIA I HERCULÀ
  El descobriment d'aquestes dues ciutats va propiciar el desenvolupament de les excavacions arqueologiques i l'estudi de les obres de l'antiguetat. Aquestes dues ciutats van ser destruides per l'erupció del Vesuvi l'any 79.
 • APAREIX L'ENCICLOPEDIA

  APAREIX L'ENCICLOPEDIA
  Entre 1751 i 1765 es publica al Regne de França la primera Encyclopédie, de Denis Diderot i Jean le Rond d'Alembert, que pretenia recollir el pensament il·lustrat. Volien educar la societat, perquè una societat culta que pensa per si mateixa era la millor manera d'assegurar la fi de l'antic règim.
  En la seva redacció, van col·laborar altres pensadors il·lustrats com Montesquieu, Rousseau i Voltaire.
 • Eros i Psique

  Eros i Psique
  És una escultura neoclàssica d'Antonio Canova (1787-1793).
  És una escultura exempta, tallada en un marbre molt polit.
  Eros i Psique és la representació d’un moment del mite amb el mateix nom. En la història, ella és la ment, l’ànima (psique), i ell és l’amor físic. Tot el conjunt simbolitza l’amor i la passió carnal.
 • Goya - dibuixos per tapissos

  Goya - dibuixos per tapissos
  Aquest és un dels cartons de Goya i estava destinat a la decoració del dormitori de les infantes del Palau del Pardo.Va ser realitzat poc després que accedís al tron d'Espanya el rei Carles IV.
  El quadre mostra nois i noies jugant al joc popular de la gallina cega, amb un personatge embenat al centre que intenta de temptar amb un cullerot els altres, que ballen en rotllana
  Els joves van vestits de majos i majas. Es una pintura al oli. (1788 i 1792)
 • Goya - treball a la Cort

  Goya - treball a la Cort
  Des de la seva arribada a Madrid per treballar a la cort, Goya va tenir accés a les col·leccions de pintura dels reis, i durant la segona meitat de la dècada del 1770 el seu art tindrà un referent en Velázquez. També en els seus quadres Goya aplica els enginyosos tocs de llum, la perspectiva aèria i un tipus de dibuix naturalista, visibles en el retrat Carles III caçador realitzat cap al 1788; el rostre arrugat del rei recorda el dels homes madurs del primer Velázquez.
 • LA REVOLUCIÓ FRANCESA

  LA REVOLUCIÓ FRANCESA
  És considerada el model de revolució política de la seva època i va suposar la conquesta del poder per la BURGESIA i el desplaçament de l'ARISTOCRÀCIA i el clergat. És el triomf d'una part de l'estament no privilegiat enfront de l'estament privilegiat. Representa la fi de L'ANTIC RÈGIM. (1789-1799)
 • Period: to

  NEOCLÀSSIC

  Estil artístic inspirat en l'art clàssic i desenvolupat durant el segle XVIII i principis del XIX, com a reacció a les exageracions del Barroc i el Rococó. S'adopta un llenguatge artístic clar i ordenat.
 • Franz Schubert

  Franz Schubert
  Compositor austríac. Tot i que va morir amb només 31 anys, Schubert és un dels grans compositors del segle xix, i el mestre indiscutible del lied: en va escriure uns 600, el conjunt més perfecte i variat de la història. Se'l sol considerar, gairebé, el creador del gènere. També va escriure música litúrgica, òperes, música incidental i una quantitat important de música de cambra i per a piano, així com nou simfonies.
 • IMPERI NAPOLEÒNIC

  IMPERI NAPOLEÒNIC
  El 1799 Napoleó juntament amb la burgesia fa un cop d'estat que posa fi al directori. Més tard, el 1804, s'autoproclamarà emperador
  (1789-1814)
 • Madame Récamier

  Madame Récamier
  Aquesta és una pintura Neoclassica de Jacques-Louis David. (1800)
  Es una pintura al oli sobre llenç. Aquesta pintura ens recorda a una venus, peró no ho és, simplement ens recorda per com la pinta David, pel pentinat, la vestimenta, etc.
  Veiem que la noia esta situat en un espai neutre i es pot dir que el fet de que vaigi vestida fa que parlem d'una persona en concret.
 • Period: to

  ROMANTICISME

  El romanticisme va ser un moviment tant cultural com polític que s'originà a Alemanya a final del segle XVIII. Va començar sent un moviment literari. Es podria concebre com una reacció al racionalisme de la Il·lustració i el neoclassicisme, donant-li importància al sentiment. Té un caràcter revolucionari i trencador amb les convencions socials de l'època. Crea una ruptura amb la tradició, amb l'ordre i la jerarquia dels valors culturals i socials imperants.
 • Jàson amb el Velló d'or

  Jàson amb el Velló d'or
  Aquesta es una escultura neoclàssica de Bertel Thordvalsen(1802-1803)De marbre blanc
  Jàson va ser un príncep tessali de la mitologia grega a qui el seu malvat oncle Pèlias va arrabassar el poder del país que li pertocava per herència.Per poder recuperar el tron,necessitava aconseguir el velló d’or que es trobava custodiat per un mortífer dragó en una llunyana terra.La escultura representa Jàson en el moment en el que amb el velló doblegat sobre el seu braç esquerre està a punt de tornar a casa.
 • Arc de Triomf de l'Étoile

  Arc de Triomf de l'Étoile
  Aquesta obra pertany al neoclàssic i va ser construida per Jean François Thérèse Chalgrin(1806-1836)
  Va ordenar la seva construcció Napoleó,el seu projecte inicial era de fer-ne el punt de sortida d'una avinguda triomfal travessant el Louvre i la plaça de la Bastilla. Ala seus peus es troba la tomba del soldat desconegut de la 1a Guerra mundial.
  Avui forma part dels monuments nacionals amb forta connotació històrica
 • Caspar David Friedrich - Monjo vora el mar

  Caspar David Friedrich - Monjo vora el mar
  La costa és un dels temes preferits de Friedrich. Amb aquesta, aconsegueix expressar el seu entusiasme per l'entorn natural.
  L'artista entenia la natura com quelcom poderós, la infinitat i majestat de la qual provoca en l'ésser humà un profund respecte, quasi religiós. La petitesa de la figura del monjo realça aquest contrast entre una natura il·limitada i l'existència humana
 • Frédéric Chopin

  Frédéric Chopin
  És generalment considerat el millor compositor polonès de la història i un dels millors compositors de piano, instrument per al qual va compondre quasi exclusivament.
  L'obra de Chopin representa el romanticisme en el seu estat més pur. Se l'anomenava el poeta del piano.
 • Goya - els desastres de la Guerra

  Goya - els desastres de la Guerra
  ESTO ES PEOR.
  Es un gravat de Goya (1812-1815) Forma part de la seva sèrie Desastres de la guerra, que va crear com a protesta visual contra la violència de la Revolta Dos de Mayo de 1808 i la posterior Guerra Peninsular de 1808-1814.Mostra el cos mutilat d’un rebel que s’implicava a les branques d’un arbre. El braç dret li ha estat tallat per sobre del colze. Al fons, els soldats francesos continuen amb la massacre. El dibuix conté embots sexuals en què sembla que la víctima ha estat violada.
 • Goya - les pintures negres

  Goya - les pintures negres
  Pertany a la sèrie de les Pintures Negres pintades per Goya. (1819-1823) Són una sèrie de 14 quadres de pintats amb la tècnica d'oli al secco, sobre la superfície d'arrebossat de la paret, com a decoració dels murs de la seva casa.
  Aquesta representa el déu Cronos,Saturn en la mitologia romana,devorant a un dels seus fills. La figura era emblema al·legòric del pas del temps, ja que Saturn es menjava els fills acabats de néixer de Rea, la seva dona, per temor a ser destronat per un d'ells.
 • Théodore Géricault - El rai de la Medusa

  Théodore Géricault - El rai de la Medusa
  El tema del quadre fa referència al naufragi d'un vaixell francés, La Medusa, a les costes africanes, en el qual la immensa majoria dels viatgers va morir. Aquesta pintura es pot veure en l'actualitat al Museu del Louvre de París.
  Oli sobre tela
 • la Font

  la Font
  Aquesta és una pintura del neoclàssic del pintor Ingres(1820-1856).
  Es una pintura al oli sobre llenç.El va estar retocant durant 50 anys,però tot i així no va quedar satisfet.
  Mostra una dona nua,una odalisca.Simbolitza el naixement dels rius, presenta un nu integral. Presenta un rostre inexpressiu,i una mirada perduda.A la mà esquerra hi te un gerro d'on surt un raig d'aigua,que es divideix en tres en xocar contra la seva mà.A l'aigua que hi ha al terra es veuen reflectits els peus de la dona.
 • Goya - La lechera de Burdeos

  Goya - La lechera de Burdeos
  La lletera de Bordeus és un quadre de Goya realitzat un any abans de la seva mort i durant el seu exili voluntari a Bordeus, França.
  Representa una dona, en una actitud que sembla indicar que va asseguda en un ase o una mula; a baix a l'esquerra apareix un càntir, sobre la panxa del qual apareix concisa la signatura de Goya.
  És una pintura a l'oli i llenç.
 • Eugène Delacroix - La mort de Sardanàpal

  Eugène Delacroix - La mort de Sardanàpal
  La va fer en la primera època de la seva carrera i que es troba al museu del Louvre, a París. El quadre representa el dramàtic episodi del suïcidi del rei llegendari Sardanàpal, incendiant el seu palau, amb totes les seves dones i els seus cavalls, i la ciutat, quan aquesta és assetjada sense cap esperança de llibertat i per a evitar que l'enemic s'apropiés dels seus béns.
 • Constable - Stonehenge

  Constable - Stonehenge
  Constable va pintar aquesta aquarel·la en un moment trist de la seva vida. Tant la seva dona, Maria, com el seu amic més proper, John Fisher, havien mort i els seus dos fills grans havien marxat de casa. Potser està expressant la seva infelicitat personal en l'aquarel·la, ja que la imatge és sens dubte una melancolia. El quadre va ser exposat a la Royal Academy Summer Exhibition de 1836.
 • Turner - The Fighting Temeraire tugged to her Last Berth to be broken up

  Turner - The Fighting Temeraire tugged to her Last Berth to be broken up
  Es tracta d'un oli sobre tela que mesura 91 centímetres d'alçada per 122 centímetres d'amplada. Actualment es conserva en la National Gallery de Londres.
  Representa una escena de la qual el propi Turner va ser testimoni el 1838: el destí final del HMS Temeraire, en el moment en què va ser remolcat des de la base de la flota, Sheerness, a a desembocadura del Tàmesi, fins al seu destí final: el desballestament.
 • POSTIMPRESSIONISME- Paul Cézanne

  POSTIMPRESSIONISME- Paul Cézanne
  Fou un pintor occità que representa l'enllaç entre l'impressionisme i el cubisme.Neix a Ais de Provença. De 1859 a 1861 estudia Dret, mentre continua rebent lliçons de dibuix. Malgrat les objeccions del pare, decideix llançar-se a una carrera artística, i el 1861 se'n va a París amb l'amic Émile Zola. A París, hi coneix Camille Pissarro i altres impressionistes. A poc a poc, el pare va acceptant el seu estil de vida i l'ajuda econòmicament.
 • Historicisme arquitectònic (2ª ½ sXIX ) - Parlament britànic

  Historicisme arquitectònic (2ª ½ sXIX ) - Parlament britànic
  16 octubre 1834: incendi
  1840: reconstrucció Arquitecte: Charles Barry
  10 maig 1941 :bombardeig
  Neogòtic
  El palau, està inscrit a la llista del Patrimoni de la Humanitat nomenat de la UNESCO des de 1987.
 • POSTIMPRESSIONISME- paul gauguin

  POSTIMPRESSIONISME- paul gauguin
  Nascut a París, Gauguin era descendent de terratinents del Perú, nét de la feminista socialista Flora Tristan. Va passar els primers anys a Lima i, després d'estudiar a Orleans, es va embarcar a la marina mercant. En tornar a França, el 1870, es fa agent de borsa a París. Té una vida estable burgesa amb la seva dona danesa Mette-Sophie Gad i els seus cinc fills.
 • Period: to

  REALISME

  Corrent artístic que pretén plasmar la realitat de la forma més exacta possible a les obres d'art. Si bé la majoria d'obres han buscat assemblar-se al model imitat (tret de l'art abstracte), el realisme prescindeix de símbols i esquemes i busca el detall, la màxima proximitat. Per això com a moviment autònom el realisme se situa al segle XIX, tant en escultura i en pintura com en la literatura.
 • Gustave Courbet - Enterrament a Ornans

  Gustave Courbet - Enterrament a Ornans
  És un dels quadres més coneguts del pintor.Està realitzat amb la tècnica de la pintura a l'oli i mesura 315 centímetres d'altura i 668 d'amplada. Va ser pintat el 1849, i actualment es troba exposat al museu d'Orsay de París.
  La pintura va ser presentada al Saló de París de 1850, provocant un escàndol, ja que havia donat el tractament, en format i estil, d'una pintura d'història però sobre un fet que no era sinó un «episodi banal»
 • John Everett Millais - Ofèlia

  John Everett Millais - Ofèlia
  Està exposada a la Tate Britain de Londres. Representa Ofèlia, un personatge del Hamlet de William Shakespeare, cantant abans d'ofegar-se en un riu a Dinamarca.
  L'obra no va ser àmpliament considerada en la seva primera exposició a la Royal Academy, però posteriorment va provocar una gran admiració per la seva bellesa i la seva acurada descripció d'un paisatge natural. Millais va comptar amb Elizabeth Siddal com a model per a aquesta obra.
 • POSTIMPRESSIONISME- Vincent van Gogh

  POSTIMPRESSIONISME- Vincent van Gogh
  Neerlandès,autor d'uns 900 quadres i uns 1.600 dibuixos.La figura central en la vida de Van Gogh fou el seu germà, que contínuament i desinteressada li donà suport financer. La gran amistat que tota la vida els uní es troba documentada en les nombroses cartes que s'intercanviaren a partir de l'agost del 1872. Van Gogh fou un pioner de l'expressionisme.
 • Jean-François Millet - L'Àngelus

  Jean-François Millet - L'Àngelus
  En ple treball al camp, dos pagesos han deixat les seves eines per posar-se a resar amb simplicitat, mentre que s'endevina tocar l'àngelus en un campanar llunyà, el de l'església de Saint-Paul de Chailly-en-Bière, prop de Barbizon.
  Millet representa aquí una escena campestre, que és la que dominarà en principi la seva obra. Aquesta posició atraurà l'atenció de la burgesia, ja que el món rural simbolitzava «el bo» en contraposició de la postura reaccionària del sector obrer.
 • Pla Cerdà

  Pla Cerdà
  Fou un pla de reforma i eixample de la ciutat de Barcelona de 1860 que seguia criteris del pla hipodàmic, amb una estructura en quadrícula, oberta i igualitària. Fou creat per l'enginyer Ildefons Cerdà i la seva aprovació va anar seguida d'una forta polèmica per haver estat imposat des del govern de l'estat espanyol en contra del pla d'Antoni Rovira i Trias que havia guanyat un concurs de l'Ajuntament de Barcelona.
 • Honoré Daumier - El vagó de tercera classe

  Honoré Daumier - El vagó de tercera classe
  Mostra l'interès de l'autor en les vides de la classe obrera parisenca. El seu objectiu en aquest quadre és el de denunciar la pobresa. Per això, dibuixa el vagó amb pocs bancs, brut, ple de gom a gom per aquells que no es poden permetre un bitllet de primera o segona classe. En el bancs que encara l'espectador hom pot veure, d'esquerra a dreta, una dona sostenint el seu nadó, una anciana amb els braços plegats sobre un cistell i un noi jove adormit.
 • Édouard Manet - El dinar campestre

  Édouard Manet - El dinar campestre
  Va provocar un escàndol per l'ús de la juxtaposició dels colors, sense tons intermedis i la intensitat de la llum de la dona que es troba al mig. Així mateix per la injustificada nuesa de la dona central, ja que no es tampoc una pintura de temàtica mitologica. Va ser una obra que influí la resta d'impressionistes.Fou inicialment titulada el bany. Es troba a París, al Museu d'Orsay
  Manet fou un cèlebre pintor francès, un dels iniciadors de l'impressionisme.
 • POSTIMPRESSIONISME - Henri de Toulouse-Lautrec

  POSTIMPRESSIONISME - Henri de Toulouse-Lautrec
  Artista pertanyent al moviment postimpressionista. Va dedicar la seva vida a l'art, fent tant cartells com pintures que reflectien l'elegància, la provocació i la decadència de la ciutat parisenca del segle xix.
 • Marià Fortuny i Marsal - La vicaria

  Marià Fortuny i Marsal - La vicaria
  Obra culminant de la pintura preciosista dins l'estil del realisme.L'obra representa la signatura d'un contracte matrimonial a unes oficines eclesiàstiques.L'artista fa molta atenció als detalls dels vestits,la decoració de la sala i l'ambient,malgrat les dimensions relativament reduïdes de l'obra.A l'època, la burgesia preferia els quadres petits i de gènere costumista.
 • Claude Monet - Impressió, sol naixent

  Claude Monet - Impressió, sol naixent
  Pintura a l'oli. El seu motiu és el port de Le Havre a França, usant molt pocs tocs de pinzell que suggereixen en comptes de delinear.
  Actualment s'exposa al Museu Marmottan Monet de París.
 • Claude Monet - Boulevard des Capucines a París

  Claude Monet - Boulevard des Capucines a París
  Pintura a l'oli. Aquesta obra es presentava a la primera exposició dels impressionistes a París. Fou en aquella ocasió que el grup es va guanyar la seva apel·lació d'impressionistes gràcies al crític Louis Leroi, a partir del títol del quadre de Monet: Impressió. Sortida de sol. El paisatge tenia un lloc especial en l'obra dels impressionistes, incloent-hi les vistes urbanes, de les quals, en feren un gènere separat.
 • Berthe Morisot - En el balcón

  Berthe Morisot - En el balcón
  Morisot pertanyia a l'alta burgesia i va pintar en el seu entorn social, sobretot dones, nens, escenes domèstiques...
 • Edgar Degas - La classe de dansa

  Edgar Degas - La classe de dansa
  Pintura a l'oli. S'hi recull un dels salons del Teatre de l'Òpera de París, on dirigeix la classe Jules Perrot. Al seu voltant,les ballarines formen un cercle per escoltar els consells i observacions del ballarí. En primer pla se situa una jove d'esquena i una altra pujada al piano.Les altres noies es retallen sobre la paret verda i el gran mirall enclavat al ventall d'una porta. Al fons se situen les butaques reservades per a les mares que vigilaven l'actuació de les seves filles.
 • Period: to

  IMPRESSIONISME

  Moviment pictòric, nascut a França. Va marcar la ruptura de l'art modern amb l'academicisme.Destaca la seva tendència a recollir les impressions fugisseres, la mobilitat dels fenòmens més que l'aspecte estable i conceptual de les coses. És a dir, pintaran el moment de llum, més enllà de les formes que hi són a sota.
 • Mary Cassatt - Autoretrat

  Mary Cassatt - Autoretrat
  Va ser una pintora americana que va venir a Europa i es relacionà amb els impressionistes. Va pintar sobretot escenes domèstiques, plenes d'espontanietat i naturalitat. Mares amb els seus fills/es, retrats plens de llum...
 • Period: to

  SIMBOLISME

  Moviment artístic, essencialment pictòric, del darrer terç del XIX, que presenta imatges oposades a la realitat visible o científica per a demostrar que existeix una realitat amagada que, si no és possible de conèixer, és almenys possible d'intuir.
 • Rodin - El pensador

  Rodin - El pensador
  Escultura de bronze. La peça, anomenada originalment El poeta, formava part d'una porta monumental pel Museu d'Arts Decoratives de París. Basat en La Divina Comèdia de Dante. Cadascuna de les estàtues representava un dels personatges principals del poema èpic. El pensador, en el seu origen, buscava representar Dante davant les Portes de l'Infern -el nom que Rodin va donar al portal del qual l'obra formaria part- ponderant el seu gran poema.
 • Period: to

  MODERNISME

  El modernisme va ser un moviment cultural produït a Occident a la fi del segle XIX i al començament del segle XX. El modernisme es coneix en altres països com a Art Nouveau (a França i a Bèlgica), Modern Style (a Anglaterra), Tiffany (als EUA), Jugendstil (a Alemanya), Sezessionstil o Wiener Sezession (a Àustria), Stile '900, Floreale o Liberty (a Itàlia). En art, tot i que a Catalunya té un sentit molt més ampli, va tenir incidència sobretot en l'arquitectura i les arts decoratives.
 • ARQUITECTURA DEL FERRO (2ª ½ sXIX) - Torre Eiffel

  ARQUITECTURA DEL FERRO (2ª ½ sXIX) - Torre Eiffel
  Arquitecte: Stephen Sauvestre modifica
  Empresa constructora: Gustave Eiffel
  Torre formada per una estructura reticulada de ferro colat, situada a París. Fou erigida amb motiu de l'Exposició Universal que se celebrà l'any 1889
 • Vincent van Gogh - Cel estelat sobre el Roine

  Vincent van Gogh - Cel estelat sobre el Roine
  El quadre fou pintat a la riba del Roine, a un emplaçament situat on Van Gogh vivia de lloguer. La posició avantatjosa que escollí per a realitzar el quadre li permeté de captar els reflexos de l'enllumenat de gas d'Arle en l'aigua blava brillant del Roine, amb les resplendors del barri de Trinquetaille a la dreta. El cel és il·luminat per la constel·lació de l'Óssa Major.En primer pla, dos amants es passegen per la riba del riu on hi ha un munt de sorra.
 • Claude Debussy - Suite bergamasque

  Claude Debussy - Suite bergamasque
  És una suite per a piano de Claude Debussy inspirada en el poema de Paul Verlaine Clair de lune.Es troba entre les més cèlebres d'aquest compositor i és sovint considerada com la més fascinant. Fou composta el 1890 i publicada el 1905.
 • Toulouse-Lautrec -

  Toulouse-Lautrec -
  Tinta sobre paper. respecte als colors utilitzats, es basa en el negre i dos colors càlids, com són el groc i el vermell; tots els personatges de l'obra estan representats amb color negre excepte dos: un que està representat amb color gris i la Goulue, que està representada a color; tot i això seguint la norma dels dos colors càlids (groc i vermell).
 • Paul Gauguin - Arearea

  Paul Gauguin - Arearea
  Tècnica: oli sobre tela
  Gènere: art de gènere, paisatge i art sacre modifica
  Dimensions: 74,5 (Alçada) × 93,5 (Amplada) cm
  Col·lecció: Museu d'Orsay, París
 • Pierre-Auguste Renoir - Banyista de cabells llargs

  Pierre-Auguste Renoir - Banyista de cabells llargs
  Aquest oli sobre tela de 82 × 65 cm és característic del període "nacrat" de Renoir. Dins d'una llum difusa, el cos de la banyista i el paisatge sumàriament suggerit sòn recorreguts per iridiscències que difuminen les formes. La model d'aquesta banyista segurament fou la mateixa que la de la pianista de les Noies al piano i, més jove, la de la figura vista de perfil del Retrat de dues nenes.
 • Escola de Chicago (finals sXIX - principis del XX ) - Magatzems Carson

  Escola de Chicago (finals sXIX - principis del XX ) - Magatzems Carson
  Els magatzems Carson es considera de poc prestigi, ja que el seu autor va morir com a drogo-addicte.
  Aquest edifici pertany al corrent arquitectònic de l'Escola de Chicago. Té un ús comercial i es troba al districte històric i comercial de la ciutat nord-americana de Chicago. És per aquest motiu que l'estructura de l'edifici respon a les necessitats funcionals d'uns grans magatzems, que es fusionen perfectament amb els criteris estètics.
  Autor: Louis Henri Sullivan
 • Paul Cézanne - Muntanya Sainte-Victoire

  Paul Cézanne - Muntanya Sainte-Victoire
  És una sèrie de pintures a l'oli. La muntanya Sainte-Victoire és una muntanya situada en el sud de França, en les proximitats de Aix-en-Provence. Va ser objecte d'una sèrie de pintures de Cézanne.
  En aquestes obres, Cézanne solia representar el pont sobre la vall del riu Arc de la línia de ferrocarril entre Aix i Marsella.
 • Period: to

  FAUVISME

  El fauvisme és un moviment pictòric expressionista de principis de segle XX sorgit a París durant un breu període (1904-1907), entorn dels artistes Henri Matisse, André Derain i Maurice Vlamink. També foren fauvistes Braque, Friesz, Rouault, Marquet, Dufy i van Dongen.
 • Period: to

  EXPRESSIONISME

  Moviment cultural sorgit a Alemanya a començaments del segle XX que tingué plasmació en un gran nombre de camps culturals: art, literatura, música, cinema, teatre, dansa, fotografia, etc. La seva primera manifestació fou en el terreny de l'art; va sorgir paral·lelament al fauvisme francès, i fou dels primers moviments de les anomenades avantguardes històriques artístiques.
 • Period: to

  CUBISME

  El cubisme és un dels moviments artístics pertanyents a l'art modern (altrament anomenats -ismes), present principalment en la pintura i l'escultura. Va tenir el seu moment més intens entre 1907 i 1914. És l'art i la innovació més important del segle XX, transformant la perspectiva convencional i la manera de percebre les formes, que apareixen fragmentades com un trencaclosques amb les peces mal posades.
 • Period: to

  FUTURISME

  El futurisme és un dels primers moviments de l'avantguarda artística. Procedeix del cubisme i és el primer moviment artístic que s'organitza com a tal, es reconeix i es defineix amb un manifest. Així, es considera que s'inicia quan, el 20 de febrer de 1909, el poeta Filippo Tommaso Marinetti va publicar el Manifest del Futurisme al diari Le Figaro de París.
 • Period: to

  CONSTRUCTIVISME

  El constructivisme va ser un moviment artístic i arquitectònic que va sorgir a Rússia el 1914 i es va fer especialment present després de la Revolució d'Octubre del 1917. No pretenia ser un estil artístic sinó l'expressió d'una convicció política (el marxisme). Defensava un art al servei de la revolució i del poble.
 • Period: to

  SUPREMATISME

  Tendència artística ideada i encapçalada pel pintor i teorètic ucraïnès de l'avantguarda soviètica Kazimir Malèvitx, i que sorgí uns anys després del cubisme. En aquesta tendència, els elements formals es reduïxen al triangle, el quadrat, la creu i el cercle; els elements cromàtics es circumscriuen a vermell, negre, blau, blanc i verd.
 • Period: to

  DADAISME

  El dadaisme, va ser un moviment intel·lectual, literari i estètic d'avantguarda, desenvolupat entre el 1916 i el 1925, precedent immediat del surrealisme. Proposava la negació de tot, la destrucció per la destrucció. Pretenia crear confusió sense alternativa, l'oposició al concepte de raó instaurat pel positivisme. El dadaisme es va caracteritzar per rebel·lar-se en contra de les convencions literàries, i especialment artístiques, per burlar-se de l'artista burgès i del seu art.
 • Period: to

  NEOPLASTICISME

  De Stijl (en neerlandès L'Estil), també conegut com a neoplasticisme, és un moviment artístic d'avantguardes que va sorgir als Països Baixos el 1917 propugnant una estètica renovadora basada en la depuració formal. Va ser un moviment integrador de les diferents arts (arquitectura, disseny industrial, arts plàstiques) que buscava una total renovació estètica de l'entorn humà basada en uns valors plàstics nous, universals i més purs.
 • Period: to

  BAUHAUS

  Bauhaus és un terme comú per a denominar la Staatliches Bauhaus, una escola d'art i arquitectura a Alemanya que fou fundada el 1919 per Walter Gropius a Weimar (Alemanya) durant la República de Weimar, i fou clausurada per les autoritats prussianes (en mans del partit nazi) l'any 1933.
 • Period: to

  SURREALISME

  El surrealisme, també conegut com a suprarealisme o superrealisme (del francès surréalisme), és el moviment d'avantguarda més important del període d'entreguerres, i molt possiblement el més influent de tots aquests. Va ser creat el 1924 a partir, i al voltant, del Manifest surrealista d'André Breton, el seu guia espiritual.
 • Period: to

  EXPRESSIONISME ABSTRACTE

  L'expressionisme abstracte és el primer dels grans moviments artístics de la postguerra, i va assenyalar el desplaçament del “centre neuràlgic” de l'art contemporani de París a Nova York. És considerat el primer moviment artístic, bàsicament pictòric, pròpiament estatunidenc. El crític d'art Clement Greenberg n'és el principal teòric i impulsor.
 • Period: to

  INFORMALISME

  L'informalisme és un moviment pictòric que comprèn totes les tendències abstractes i gestuals que es van desenvolupar a Europa després de la Segona Guerra Mundial, en paral·lel amb l'expressionisme abstracte estatunidenc. Dins d'aquest moviment es distingeixen diferents corrents, com l'abstracció lírica, la pintura matèrica, la Nova Escola de París, el taquisme, l'espacialisme o l'art brut.
 • Period: to

  OP ART

  Moviment pictòric que va néixer als Estats Units el 1958, és conegut majoritàriament com a Op Art; abreviació de Optical Art en anglès. S'usà per primer cop el 1964 a la revista Time. A la meitat del segle XX, artistes com Victor Vasarely, Josef Albers i MC Escher van experimentar amb Optical Art.
 • Period: to

  ART CINÈTIC

  Corrent d'art en què les obres tenen moviment o semblen tenir-ho.És una tendència de les pintures i les escultures contemporànies creades per produir una impressió de moviment. L'art cinètic i l'art òptic són corrents artístiques basades en l'estètica del moviment. Està principalment representat en el camp de l'escultura on un dels recursos són els components mòbils de les obres.
 • Period: to

  NOU REALISME

  Moviment de pintura creat pel pintor Yves Klein i el crític d'art Pierre Restany que proposa un retorn a la realitat fugint de l'art abstracte de l'època. Voluntat de representar l'experiència de manera objectiva, amb una identificació clara del referent per part de l'espectador, i de l'adjectiu "nou" que indica tant una nova realitat, moderna i sorgida del context de finals del segle XX, com per la nova manera de mirar de l'artista, diferent de la de realismes passats.
 • Period: to

  POP ART

  Moviment artístic sorgit a la fi de la dècada del 1950 al Regne Unit i els Estats Units, les seves característiques són l'ocupació d'imatges i temes presos del món de la comunicació de masses aplicats a les arts visuals
 • Period: to

  NOVA ABSTRACCIÓ

  L'origen d'aquesta tendència pictòrica es troba en els estudis que en psicologia de les formes va realitzar la Bauhaus i que Albers va difondre pels Estats Units. D'aquesta manera va néixer una pintura que va substituir l'Expressionisme abstracte en els anys 60.La pintura no comporta cap missatge místic o religiós,sinó que existeix per si mateixa: llenços de grans dimensions que fan servir només el color, de forma absoluta.Es va dividir en dues tendències: la Colorfield i la Hard Edge.
 • Period: to

  MINIMAL ART

  Designa un moviment artístic nascut a la costa est dels Estats Units d'Amèrica, i especialment a la ciutat de Nova York en els anys 1960. Les seves principals figures - Donald Judd, Frank Stella, Robert Morris i Carl Andre - creen objectes que sovint es mouen entre els límits de la pintura i l'escultura, "specific objects" com van ser anomenats per Donald Judd.
 • Period: to

  ART CONCEPTUAL

  L'art conceptual és un moviment artístic fill del dadaisme que es va posar de moda poc abans de 1970 i en què el concepte o la idea és l'únic que interessa. No dóna cap importància a les habilitats físiques ni tècniques, ni als aspectes estètics o materials. En molts casos la idea és l'obra en si mateixa i, al segle XXI, alguns artistes l'han dut fins a l'extrem d'exposar únicament un text escrit amb la idea, perquè tota la part visual es generi a la ment de l'espectador.