Literatura catalana1

TIMELINE DE LA HISTÒRIA DE LA LITERATURA CATALA

 • Period: 1232 to 1500

  Edat Mitjana

  Període històric de la civilització occidental entre el segle V i el XV. El seu inici se situa en l'any 476, l'any de la caiguda de l'Imperi romà d'Occident, i el seu final el 1492, any en què Colom va arribar a Amèrica.
 • 1235

  Ramon Llull

  Ramon Llull
  Ramon Llull va ser un teòleg, filòsof, poeta i alquimista. Va néixer a Palma de Mallorca el 1235 i va morir a la seva ciutat al 1315. La filosofía de R. Llull presenta trets molt originals, però pot emmarcar-se en el corrent platònic-agustiniana, que s'oposa amb força a la teoria averroista de les dues veritats, fe i raó.
 • 1397

  Ausiàs March

  Ausiàs March
  Ausiàs March va ser un cavaller i poeta valencià nascut a Gandia en 1397, i mort a València el 1459. Es considerat el primer poeta culte que trenca amb la tradició provençal. March va néixer en una família de la petita noblesa, descendent de poetes.
 • 1415

  Joanot Martorell

  Joanot Martorell
  Va nèixer a Gandia, actual Espanya l'any 1415 i va morir al 1468. Va ser Cavaller i escriptor valencià, autor de la novel·la de cavalleries Tirant lo Blanc , una de les millors del gènere de noble llinatge. Joanot Martorell pertanyia a una família de cavallers bel·licosa i activa.
 • Period: 1500 to

  Renaixment

  Va ser un ampli moviment cultural que es va produir a Europa Occidental durant els segles XV i XVI. Va ser un període de transició entre l'Edat Mitjana i els inicis de l'Edat Moderna.
 • 1505

  Pere Serafí

  Pere Serafí
  Pere Serafí va nèixer a Barcelona al 1505 i va morir al 1567. Va ser un poeta en llengua catalana i pintor espanyol. Les seves fonts són Petrarca, Ausiàs March i Dante.
 • 1510

  Cristòfor Despuig

  Cristòfor Despuig
  Va nèixer a Tortosa al 1510 i va morir al 1574. Va ser un escriptor en llengua catalana i humanista espanyol.
  És autor d'Els col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa, l'obra en català en prosa més interessant de segle XVI.
 • 1540

  Joan Timoneda

  Joan Timoneda
  Joan Timoneda era dramaturg. Va néixer a València 1540 en una família d'artesans, va treballar un temps com curtidor de pells i va passar a ser després llibreter i editor. En 1520 exercia ja de llibreter i de seguida va passar a impressor i editor.
 • Period: 1575 to

  Barroc

  Un període de la història en la cultura occidental originat per una nova forma de concebre l'art
 • 1579

  Francesc Vicent Garcia

  Francesc Vicent Garcia
  Francesc va ser Sacerdot i poeta. Va nèixer al 1579 a Tortosa. Va cursar estudis sacerdotals i va ser ordenat a Vic el 1605. De seguida va ingressar a la cúria episcopal com a familiar i mestre de capella del bisbe Francesc Robuster. En 1606 va obtenir, per oposició, la titularitat de la parròquia de Vallfogona de Riucorb, que va conservar fins a la seva mort.
 • Period: to

  il.lustracio

  Un moviment cultural i intel·lectual, primordialment europeu, que va néixer a mitjan el segle XVIII i va durar fins als primers anys de segle XIX.
 • Joan Ramis

  Joan Ramis
  Joan Ramis va nèixer a Maó al 1746 i va morir el 12 d'febrer de 1819. Va ser un escriptor, historiador i advocat anglo-franco-espanyol de la Il·lustració,
 • Period: to

  Renaixença

  Moviment de renovació cultural iniciat a Catalunya a la primera meitat del Segle XIX en una voluntat de restauració del català, la van afavorir, l'herència il·lustrada, l'enfortiment de la burgesia gracies a la revolució industrial, i la influencia del romanticisme
 • Jacint Verdaguer

  Jacint Verdaguer
  Jacint Verdaguer (1845-1902) va ser l'escriptor català més destacat de el segle XIX i el més representatiu de la Renaixença literària catalana. Autor d'obres cultes d'una gran ambició, es va servir de temes i formes populars per transmetre les idees del catalanisme conservador i de el catolicisme del seu temps.
 • Narcís Oller

  Narcís Oller
  Narcís Oller i Moragas (1846-1930) va ser un escriptor i advocat espanyol, que va conrear el realisme i el naturalisme per després d'adaptar-se a el modernisme de l'època. Va escriure la major part de la seva obra en català.
 • Àngel Guimerà

  Àngel Guimerà
  Àngel Guimerà va nèixer al 1845 a Santa Creu de Tenerife i va morir al 1924 a Barcelona.. Va ser un dramaturg, escriptor i poeta canari. Les seves obres combinaven l'estil del realisme amb el romanticisme i va ser un dels màxims representants de la Renaixença, és a dir, el renaixement literari de les lletres catalanes.
 • Period: to

  Modernisme

  Un desenvolupament en art i literatura a finals del segle XIX
 • Joan Maragall

  Joan Maragall
  Joan Maragall Gorina (Barcelona 10 d'octubre de 1860 - 20 de desembre de 1911) va ser un poeta espanyol, considerat un dels pares de la poesia catalana modernista. La seva obra manuscrita es conserva a l'Arxiu Joan Maragall.
 • Santiago Rusiñol

  Santiago Rusiñol
  Barcelona, ​​1861 - Aranjuez, 1931
  Va ser un escriptor, pintor i ideòleg de el moviment modernista català, popular figura de la vida bohèmia que va ser l'ànima de les festes modernistes de Sitges. Molt aviat va quedar orfe de pare; va fer els primers estudis a la seva ciutat natal.
 • Víctor Català

  Víctor Català
  Va nèixer a L'Escala, Girona al 1869 i va morir al 1966. Va ser novel·lista i narrador. També va escriure poesia i monòlegs teatrals. Va ser el més gran dels quatre fills de l'advocat, polític i terratinent Lluís Albert i Dolors Paradís.
 • Period: to

  Escola Mallorquina

  Un nom amb el qual coneixem els poetes mallorquins sobre tot als integrants del grup de la revista La nostra terra, de la primera mitat del segle XX i els primers anys de posguerra.
 • Maria Antònia Salvà

  Maria Antònia Salvà
  fou una poetessa i traductora mallorquina. Considerada la primera poeta moderna en llengua catalana, està vinculada a la Renaixença mallorquina.
 • Miquel Costa i Llobera

  Miquel Costa i Llobera
  Va nèixer a Pollença, Mallorca al 1854 i va morir a Palma de Mallorca al 1922. Va ser un poeta mallorquí, que va escriure majorment en llengua catalana. Va ser deixeble de Josep Lluís Pons i Gallarza, i va estudiar Dret a Barcelona, on va conèixer a Antonio Rubió i Lluch.
 • Period: to

  Noucentisme

  Moviment que partí del Modernisme i que s’inicia el 1906 i acaba el 1923 amb el cop d’Estat del general Primo de Rivera. El Noucentisme s’allunyà de les idees del Modernisme per crear-ne unes de noves encara que també amb la mateixa idea: modernitzar Catalunya però partint d’un ideari i d’un vocabulari propi. Eugeni d’Ors fou qui va establir les bases del moviment amb les seves gloses a “La Veu de Catalunya”.
 • Josep Carner

  Josep Carner
  Va nèixer al 1884 i va morir al 1970. Va ser un poeta, periodista, autor de teatre i traductor espanyol. És també conegut com el príncep dels poetes catalans.(1884-1970)
 • Period: to

  Avantguardes

  Els moviments d'Avantguarda són un conjunt de tendències artístiques i literàries que sorgiren durant el primer terç del segle XX, especialment a França i Itàlia amb una voluntat de ruptura dels models artístics, però també morals
 • Joan Salvat-Papasseit

  Joan Salvat-Papasseit
  Va nèixer al 1894 a Barcelona i va morir el el 1924. Va ser un poeta espanyol, màxim representant de l'futurisme en la literatura en llengua catalana que és considerat com un dels escriptors catalans més importants de el segle XX.
 • J.V.Foix

  J.V.Foix
  Va nèixer al 28 1893 a Barcelona i va morir al 1987. Va ser escriptor, poeta i assagista espanyol.
  Va escriure principalment en llengua catalana.
 • Period: to

  Postsimbolisme

  El Postsimbolisme és un Corrent poètic que és va crear a Catalunya entre a els anys 20 i 30. Va heretar la tradició simbolista portada Fins ALS Extrems de la complexitat de la poesia pura que és veu influïda pèls esdeveniments polítics de país.
 • Carles Riba

  Carles Riba
  Va nèixer a Barcelona i va morir al 1959. Va ser un humanista, filòleg, escriptor i poeta espanyol en llengua catalana. També van ser molt valorades les seves traduccions de textos grecs tant clàssics com moderns.
 • Màrius Torres

  Màrius Torres
  Poeta espanyol en llengua catalana.
  Els seus Poemes, que va escribir a la seva vida corta, de to intimista, formen una mena de diari dels últims anys de la seva vida.(1910-1942).
 • Rosa Leveroni

  Rosa Leveroni
  Va nèixer a Barcelona al 1910 i va morir al 1985. Va ser una poeta espanyola lligada a la resistència cultural catalanista de el període franquista. Es va titular com a bibliotecària a l'Escola de Bibliotecàries de Barcelona i es va llicenciar en Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona.
 • Period: to

  Novel.lapsicologa

  La novel·la psicològica és un tipus de novel·la que va sorgir a principis del segle xx amb figures com Marcel Proust o James Joyce. Tenia com a característiques la subjectivització, la introspecció en la psicologia i el món interior del protagonista
 • Mercè Rodoreda

  Mercè Rodoreda
  Va néixer el 1908 al barri de Sant Gervasi de Cassoles, Barcelona. Filla única, el seu pare era comptable, amant de la poesia i sovint li recitava poemes quan era nena. Va morir durant la guerra civil en un bombardeig. Va escriure poemes, una obra de teatre ja desapareguda i publica diverses novel·les.
 • Period: to

  Realisme magic

  El realisme màgic és un moviment literari i pictòric de mitjan el segle XX i es defineix per la seva preocupació estilística i l'interès de mostrar l'irreal o estrany com una cosa quotidiana i comuna.
 • Pere Calders

  Pere Calders
  Va nèixer a Barcelona el 29 de setembre del 1912. Va ser narrador, periodista i dibuixant. Va ser autor de contes on destaca l'humor i la ironia, juntament amb elements sobrenaturals i fantàstics. "Finalitzada la contesa, es va exiliar a Mèxic on va publicar contes, dibuixos i articles periodístics, arribant a fundar la revista literària" Lletres ".
 • Period: to

  Realisme Historic

  El realisme històric és un estil d'escriptura o subgènere de ficció realista centrat en esdeveniments i períodes històrics
 • Josep Maria Benet i Jornet

  Josep Maria Benet i Jornet
  Va néixer a Barcelona al 1940 i va morir al 2020. Va estudiar en el col·legi escolapi de Sant Antoni. I es va llicenciar en Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona. Des de 2005 patia Alzheimer,
 • Maria Barbal

  Maria Barbal
  Va néixer al 1949 a Tremp és novel·lista i professora d'ensenyament secundari. Es va donar a conèixer el 1985 amb la novel·la Pedra de tartera, guardonada amb els premis Joaquim Ruyra i Joan Creixells, que es va convertir en una fita de la narrativa catalana dels vuitanta.
 • Period: to

  Poesia de l'experiencia

  La «poesia de l'experiència» sorgeix en els anys 80 fastiguejada de la poesia hiperculta.
 • Salvador Espriu i Castelló

  Salvador Espriu i Castelló
  Va néixer a Santa Coloma de Farners, Gironaal 1913 i va morir al 1985. Va ser poeta, dramaturg i novel·lista espanyol que escrivia principalment en llengua catalana.
 • Gabriel Ferrater i Soler

  Gabriel Ferrater i Soler
  Va néixer a Reus al 1922 i va morir a Sant Cugat de Vallès al 1972 . Va ser poeta espanyol en llengua catalana. Especialista en matemàtiques i en lingüística, crític literari i artístic, és autor d'una interessant obra poètica, marcada per la seva oposició a la poesia romàntica (Dones i dies
 • Vicent Andrés i Estellés

  Vicent Andrés i Estellés
  Va néixer al 1924 a Burjasot i va morir al 1993 a Valencia. Va ser un dels més grans poetes en valencià de el segle XX, té una obra diversa i molt extensa. Tot i que és més coneguda la seva poesia, també va escriure novel·les, obres de teatre, guions de cinema i unes memòries.
 • Miquel Martí i Pol

  Miquel Martí i Pol
  Va néixer a Roda de Ter al 1929 i va morir a Vic al 2003. Va ser poeta, periodista i contista en llengua catalana de llenguatge culte i exquisit.
 • Pere Quart

  Pere Quart
  Va néixer al 1899 a Sabadell i va morir al 1986 a Barcelona. Va ser el quart d'onze germans, dels quals va ser l'únic supervivent. D'aquí va prendre el pseudònim amb el qual va signar la seva obra poètica. Va Escriure molts llibres com il 'Oda a Barcelona.