Hitlers vej til magten

 • DAP dannes

  Det tyske arbejderparti - DAP (Deutche Arbeiterpartei) blev dannet i 1919 af ca. 25 arbejdere ved jernbanen i München
 • Arbejdsløshed falder

  Arbejdsløsheden faldt i starten af 1920'erne pga. en arbejdsfordeling (indført i 1918), hvor det blev pålagt alle tyske firmaer at genansætte tidligere ansatte, der nu vendte hjem fra krigstjeneste.
 • Hitlers gennembrud

  Hitlers egentlige gennembrud sker d. 24. februar 1920 (Tale om "afregning med systemet, Versaillesfreden og jøderne", 2000 mennesker, blev brugt som en slags partistiftelse da Hitler fremlagde partiprogram)
 • Opbygning af SA

  Hitler påbegyndte opbygningen af SA (Sturmabteilung) i 1921. SA havde 300 medlemmer.
 • Franske tropper i Ruhr-distriktet

  Frankrig ville ikke acceptere at Tyskland ikke betalte som aftalt i Versailles, og for at tvinge tyskerne, rykkede franske tropper i januar 1923 ind i Ruhr-distriktet. Dette var et vigtigt område for tysk industri (kulforsyninger fra minerne i Ruhr).
 • Period: to

  Hitler i fængsel

  Hitler fængsles i november 1923, til en 5 årig fængselsdom. Han løslades dog allerede 13 måneder senere, december 1924.
 • Bogen "Mein Kampf"

  Hitler skrev en bog "Mein Kampf" på næsten 800 sider. Den udkom i 1925. Formålet med bogen var at underbygge hans personlige rolle i fremtidens Tyskland. Bogen skildrer alt fra kunst til økonomi, og Hitlers egen livshistorie med barndom og hans deltagen i 1 verdenskrig ved fronten.
 • Wall-Street Krakket

  Kurserne toppede i 1929, men pludselig den 23 oktober 1929 opstod der panik på børsen, og alle ville pludseligt sælge. Kurserne faldt. Konsekvenserne blev, at mange virksomheder lukkede og antallet af arbejdsløse i USA steg voldsomt. Flere banker krakkede og trak nu sine lån tilbage fra udlandet - deriblandt også fra Tyskland. Dette betød for Tyskland at flere banker og virksomheder krakkede, og herunder massefyringer da der ikke var råd til lønnen.
 • Jordskredsvalget

  Den 14 september skulle der være rigsdagsvalg. Nazisterne kom med en massiv og agressiv valgkampagne til at beherske den offentlige scene.Valgkampens tema var det demokratiske system, som nazisterne gav skylden for krisen og nøden i befolkningen. Valget til rigsdagen i september 1930 blev en overvældene sejr til nazisterne.
 • Franz von Papen

  I foråret 1932 trådte rigskansler Brüning fra centrum-partiet tilbage og blev erstattet af partifællen, den stærkt konservative Franz von Papen. Franz følte sig nødsaget til at samarbejde med nazisterne. Hitler ville samarbejde, hvis han kunne f udskrevet valg, og forbuddet mod SA skulle ophæves. Begge betingelser blev indfriet.
 • Hitler bliver rigskansler

  Efter valget den 6 november 1932 lovede den aldrende rigspræsident, at Hitler kunne blive rigskansler.
  Den 30 januar 1933 udjævnedes Adolf Hitler til ny tysk rigskansler.