Hitlers vej til magten

  • Dannelse af NSDAP

    Den 24. februar 1920 holdte Hitler møde i München for ca. 2000 mennesker, som var mødt frem til mødet om Hitlers nye partiprogram for NSDAP.
  • SA blev oprettet

    Brugt som vagtkorps der beskyttede partiets lokaler og møder
  • Mein kampf

    Mein Kampf er en bog, som Hitler skrev under sin fængselsstraf efter Ølstuekuppet. I bogen fortæller Hitler om sine politiske holdninger og ideer. Den er blandt andet vigtig, fordi den fortæller om hans ideologi.
  • Ølstuekuppet og fængsling

    Weimarrepublikken blev kastet ud i sin værste krise, og Tyskland var ved at gå i opløsning. Her så nazisterne en mulighed, og Hitler mente, at tiden var inde til en magtovertagelse i Bayern og mod Berlin. En gruppe med Hitler invaderede et politisk møde, og Hitler udnævnte sig selv som leder af en ny national regering i Tyskland. Det hele brød hurtig sammen og Hitler kom i fængsel for statsforræderi.
  • SS blev oprettet

    SS ( Schutzstaffel ) blev oprettet som et særligt korps under SA
  • Hitlerjugend blev oprettet

    De arrangerede spændende ture og blev meget populær.
    Nazistisk ungdomsorganisation
    Havde 60.00 medlemmer 3 år senere.
    Det blev oprettet pga. de skulle have folk til at støtte NSDAP.
  • Politisk modgang for NSDAP

    NSDAP tabte mandater i løbet af årene. Den tyske økonomiske situation blev bedre, forbruget steg, folk fik arbejde, og så var deres politik med begrænsninger ikke populær længere.
  • Wall-street krakket

    Børskrakket i wallstreet i 1929. Efter at alt så godt ud i det amerikanske samfund, kom der økonomisk krise da aktieejerne vågnede op til at kurserne styrtdykkede. Mange mistede alt og kunne ikke nå at redde deres opsparring
  • Bemyndigelsesloven

    Bemyndigelsesloven er udstedt 24. marts 1933 i Tyskland efter rigsdagsbranden, som begyndte 27. februar 1933. Med denne fik Hitler som Rigskansler myndighed til at udstede love på lige fod med Rigsdagen. Med andre ord samlede han både den udøvende og den lovgivende magt hos sig selv.
  • Rigsdagsbranden

    Rigsdagsbranden er en brand i rigsdagsbygningen i Berlin. Hitler påstår, at det er kommunisterne der står bag det, hvilket ikke er bevist. Dette brugte Hitler til at sætte sig selv i bedre lys.
  • De lange knives nat

    De lange knives nat er også kaldt operation kolibri, som var en udrensning der fandt sted i det daværende nazi tyskland mellem 30. juni og 2. juli 1934. SA havde en meget kommunistisk tankegang, og lederen Ernst Röhm var også en meget populær mand i Tyskland, så derfor følte nazisterne og Hitler sig lidt truede, og de valgte derfor at dræbe lederne af SA.
  • Hitler sammenlægger rigskansler- og rigspræsidentposten

  • Nürnberg lovene

    Forbud mod blandede ægteskaber og forhold mellem forskellige racer. Jøder blev andenrangsborgere og mistede deres stemmeret.
  • Apeasementpolitikken

    Den poltik som england og frankrig førte mod tyskland. De fremgik meget passive, fordi de ønskede at opretholde fred i europa.
    Appeasementpolitik betyder "eftergivenhedspolitik". Appeasementpolitik indebærer, at en magt giver efter over for en anden magt for at undgå konfliktoptrapning eller krig. Betegnelsen bruges især om Storbritanniens politik over for Nazityskland i 1930'erne.
  • Anschluss

    I 1938 tilsluttede Østrig sig til Nazi-Tyskland. Indtil da havde Østrig været en selvstændig stat. Men var østrig plaget af politisk ustabilitet og økonomiske problemer. Nazi-Tyskland udnyttede situationen til at støtte den østrigske nazistparti.I marts 1938 invaderede tyske tropper Østrig, og den østrigske kansler, blev tvunget til at træde tilbage. Den østrigske nazistleder Seyss-blev udnævnt som kansler og inviterede tyske styrker til at indtage landet og forene det med Nazi-Tyskland.
  • Müchenforliget

    Münchenforliget var en aftale, der blev underskrevet den 30. september 1938 mellem Tyskland, Storbritannien, Frankrig og Italien. Aftalen blev indgået efter en række forhandlinger, der fandt sted i München, og den var ment som en løsning på den såkaldte krise.
  • Krystalnatten

    Alle jødiske butikker blev ødelagt. Krystalnatten i november 1938 markerer et højdepunkt og et vendepunkt i nazisternes jødeforfølgelser før krigen. På denne nat blev tusinder af jødiske butikker og ejendomme udsat for hærværk og plyndring. Synagoger blev ødelagt og jødiske gravpladser skændet. Næste morgen var gaderne overstrøet med glasskår – deraf navnet Krystalnatten. Aktionen kostede omkring hundrede jøder livet. Derudover blev 25.-30.000 afhentet i deres hjem af Gestapo og smidt i kz-lejre