Historiska personer och händelser, medeltid.

 • Jan 1, 1000

  Olof Skötkonung

  Olof Skötkonung
  Sveriges första kristna kung. Bidrog till Kristendomens införande i Sverige. Han präglade ( stämplade) de första mynten i Sverige.
 • Period: Jan 1, 1000 to Jan 1, 1523

  Historiska personer och händelser.

 • Jan 1, 1200

  Birger Jarl

  Birger Jarl
  Birger Jarl
  Tillhörde Folkungaätten. Skapade ordning och säkerhet i riket. Han införde fridslagarna. Byggde borgen Tre Kronor som Stockholm , som blev Sveriges huvudstad på 1400-talet, sedan byggdes upp kring.
 • Jan 1, 1240

  Magnus Ladulås

  Magnus Ladulås
  Bestämde att bönderna skulle slippa skatt om de gjorde krigstjänst. Man brukade säga att han satte lås på böndernas lador. Därav namnet Ladulås.
 • Jan 1, 1300

  Heliga Birgitta

  Heliga Birgitta
  Ett helgon som katoliker än i dag ber till. Birgitta hörde Jesus tala med henne i drömmar, hon kallade dessa samtal för uppenbarelser. Hon fick 8 barn tillsammans med sin man. Hon vill starta ett kloster i Vadstena. Hon fick en uppenbarelse att ge sig iväg till Rom för att tala med påven. Hon gav sig av och träffade såsmåningom honom. Han godkände hennes klosterordning. Hon hann dock aldrig se sitt kloster uppbyggt utan hennes dotter startade det i hennes namn. Än i dag kan man besöka klostret.
 • Jan 1, 1316

  Magnus Eriksson

  Magnus Eriksson
  Magnus Eriksson var bara tre år gammal dåhan blev vald till kung. Han var då kung både i Norge och i Sverige.
  Han är mest känd för att ha infört nya lagar . Lagböckerna kom ut i mitten på 1300-talet. där fanns regler för giftemål , arv, handel, brott, straff och mycket annat. Han avskaffade också träldomen.
 • Jan 1, 1350

  Drottning Margareta

  Drottning Margareta
  Drottning Margareta blev ledare för hela Norden. Hon var en skicklig politiker. Hon bildade kalmarunionen som var en union där länderna Sverige, Danmark och Norge skulle styras av en enda kung. Hon kallaedes för kung byxlös. Hon var duktig på att lösa konflikter genom förhandlingar. Hon var en av medeltidens mäktigaste kvinnor.
 • Jan 1, 1436

  Engelbrekt och Sten Sture

  Engelbrekt och Sten Sture
  Engelbrekt var en bergsman från Västmanland. Han ledde bönderna i ett uppror mot Erik av Pommern.
  Sten sture den äldre. Ledare för Sturepartiet som ville att Sverige skulle vara mer självständigt. Valdes till riksföreståndare och styrde Sverige i 30 år.
  Sten sture den yngre- valdes i början av 1500-talet till Sveriges riksföreståndare.
 • Jan 1, 1481

  Kristian II

  Kristian II
  Ärkebiskop Trolle krönte Kristian II till kung i Sverige år 1520. Detta skulle firas med en stor fest! De svenska biskoparna och de främsta adelsmännen bjöds in till slottet. Gästerna låstes dock in på slottet och blev anklagade för kätteri dvs att de inte troddde på den kristna läran. Den 8 november 1520 avrättade Kristian II 94 st höga adelsmän och 2 biskopar. Mördandet fortsatte dagarna efter och flera av Stockholms borgare blev avrättade. Fick öknamnet Kristian Tyrann.
 • Jan 1, 1488

  Gustav Trolle

  Gustav Trolle
  Gustav Trolle var ärkebiskop och tillhörde unionspartiet. Han blev fängslad av Sten Sture den yngre och skulle avrättas. Gustav Trolle blev dock befriad av Kristian II. Han var en av de ansvariga för Stockholms blodbad.