Medeltida Ragnhildsholmen

  • Jan 1, 1248

    Håkon Håkonsson satsar på bohuslän

    Om det var god tillgång på sill eller för att expandera söderut mot Danmark som fick Håkon att investera i Bohuslän är ovisst. Öckerö och Marstrand bebyggdes. 1248 höll han med sin flotta till vid borgen Dynge nära Gullmarsfjorden. Med nyanlagda Dragsmarks kloster och kanske också Kungsviken på Orust kunde kungen hålla ett öga på skeppen som passerade på fjorden
  • Period: Apr 1, 1250 to Jul 22, 1275

    Valdemar svensk kung

  • Period: Jan 1, 1251 to Jan 1, 1266

    Birger Jarl svensk medregent

  • Jan 1, 1253

    Härjning längs Kattegatt

    Trots avtal med Hansen till trots misslyckades expansionen söderut. 1253 avseglade en flotta ledd av Håkon på magnifika flaggskeppet Krossuden byggt på Orust från Öckerö för att härja längs halländska kusten. Röveri var allt man uppnådde i Halland och Skåne. För det blev inte mycket av det bistånd Birger Jarl lovat Håkon på Gullbergs hed, frånsett att svenskarna fick två socknar på Hisingen och därmed en korridor till västerhavet – till vad som skulle bli Göteborg.
  • Dec 24, 1256

    Håkon den unge insjuknar på Ragnhildshomen

    Åter på Ragnhildsholmen jagade Håkon med falkar och hundar. Den råa vårluften resulterade i förkylning. Den sjuke Håkon skeppades för bättre vård till Tönsberg där han dog den 5 maj 1257, 25 år gammal. Hans ersattes av sin då nitton är gamle bror Magnus. Nya kungen bytte landskapslagarna med en landslag och fick därför tillnamnet Lagaböter. Ragnhildsholmen utnämndes till statsfängelse. Det kan vara cellerna man ser i de utgrävda källarvalven. Mördare i Bohuslän som inte togs av daga på ort och s
  • Jan 1, 1257

    Ragnhildsholmen byggs (?)

  • Period: May 29, 1259 to Nov 22, 1286

    Erik Klipping, kung Danmark

  • Jan 1, 1260

    Valdemar gift med danska Sofia

    Danska kungen Erik Plogpenning, döpt efter sin plogskatt, mördades av sin bror Abel av Slesvig 1250. Hans gemål Jutta gav honom fyra döttrar men ingen son. Efter Abel tog lillebror Christoffer över regerandet tillsammans med drottning Magrete av Sambiria. Eriks Plogpennings döttrar var eftertraktade ty de ägde stora jordagods. Sofia Eriksdotter gifte sig med Birger Jarls son Valdemar 1260, men rätten till danska gårdar gick hon miste om.
  • Jan 1, 1261

    Magnus Lagaböter gift med danska Ingeborg

    Förmögenhetsflykten skrämde nyblivna änkedrottningen Margrete, som därför spärrade in Sofias systrar i ett Roskildekloster. Magrete var en mäktig kvinna för styrde över den minderårige tronföljaren Erik (Klipping). Ingeborg lyckades rymma till Norge där bröllopet med Magnus Lagaböter stod i Bergen 1261. Dock utan att få med sig sitt danska farsarv, vilket bäddade för kommande krig.
  • Period: Dec 20, 1263 to May 9, 1280

    Magnus Lagaböter ensam kung Norge

    ensam kung Norge
  • Jan 1, 1274

    Valdemar botgör vänsterprassel

    När pappa Birger Jarl dog 1266 fick kung Valdemar regera på egen hand men sägs hellre ha ägnat sig åt fruntimmersaffärer, bland annat med drottnings Sofias syster Jutta. Sofia ångrade nog att hon gett fristad till systrarna Agnes och Jutta när de rymde från klostret. Valdemar straffades med en botgörarresa till Rom 1274. De trassliga familjerelationerna är svåra att reda ut, både då och nu. Samma kan sägas om Ragnhildsholmen, som nog för det mesta var obebott.
  • Jan 1, 1275

    Misslyckad brödrafred Valdemar vs Magnus

    Valdemars bröder Magnus och Erik fick hjälp av Erik Klippings 700 fotfolk och ryttare för att 1275 nedgöra bondehären i slaget i Hova söder om Tiveden. Valdemar flydde till Norge och bodde med familjen på Ragnhildsholmen. Valdemar mötte där i grannskapet Magnus Ladulås, norske kungen Magnus Lagaböter och ett antal danska sändebud för att få till fred mellan de svenska kungabröderna. Om det storslagna evenemanget kan ha bidragit till att Valdemar fick bli hertig i Götaland är osäkert. För Magnus
  • Jun 14, 1275

    Slaget i Hova

    Valdemars bröder Magnus och Erik fick hjälp av Erik Klippings 700 fotfolk och ryttare för att 1275 nedgöra bondehären i slaget i Hova söder om Tiveden. Sjuklige Erik dog det året. Valdemar flydde till Norge och bodde med familjen på Ragnhildsholmen. Ett av de danska sändebuden på Ragnhildsholmen var Jacob af Halland, som tillsammans med marsken Stieg Andersen Hvide hade fört befäl över de danska trupperna i slaget vid Hova. Kung Erik Klipping påstods under tiden har förfört eller våldfört sig p
  • Period: Jul 22, 1275 to Dec 18, 1290

    Magnus Ladulås svensk kung

  • May 29, 1276

    Kungamöte i Nödinge

    29 juni samlas kungligheter med sina följen i Nödinge vid Göta älv. Magnus Lagaböter håller tal där han vill sitta som medlare i en skiljenämnd för att ena de två bröderna. Han stöder Valemars krav att återfå kungakronan för hela riket. Magnus vägrar och tvisten fortsätter. Drottning Sofia och sonen Erik for med Magnus Lagaböter till Norge. Valdemar begav sig Danmark för att få stöd från Erik Klipping, som vill pressa Magnus på de 4000 mark han är skyldig för militära assistansen i Hova.
  • Jun 21, 1276

    Kungamöte i Kungahälla

    I midsommartid 1276 tar sig norska flottan uppför Nordre älv till Kungahälla, hela 220 skepp enligt krönikören. Valdemar Birgersson, som fortfarande ser sig som i huvudsak kung över Götaland , tar emot Magnus Lagaböter Håkansson på Ragnhildsholmen. Där finns också drottning Sofia och femårige sonen Erik . Den norske kungen kommer sig med en månghövdad uppvaktning. Ärkebiskop och biskopar leder det andliga följet. Stallaren basar över hirden och logistiken. Ett antal stormän, bland andra Alf Erli
  • Jun 25, 1276

    Möte Valdemar / Magnus Lagaböter på Korseberg

    Efter midsommar for flottan ner till Korseberget vid Nordre älvs mynning där Valdemar och Magnus Lagaböter höll möte med sina uppvaktningar (att Horsaberg skulle vara Marberget i Romelanda, som vissa påstår, är mindre troligt).
  • Jun 26, 1276

    Kung Magnus Ladulås kommer till Kungahälla

    Dagen efter kom nykrönte kung Magnus Birgersson, nedrest från sitt svearike. I det praktfulla sällskapet syntes tre biskopar och ett antal stormän från främst Mälardalen. Danske kungen deltog inte men han representerades av biskopar och adel, bland andra greve Jakob af Halland.
  • Nov 11, 1276

    Magnus och Helvig gifta

    Fast senare på hösten återupplivas vänskapen mellan den danske kungen och Magnus Ladulås. Förklaringen kan vara att Magnus i samma veva i Kalmar gift sig med Helvig av Holstein. (Tidigare hade Valdemar Birgersson gift bort sin dotter Ingeborg med Helvigs bror Gerhard II av Holstein). Allianserna med Holstein innebar ett hot mot Erik Klippings rike söderifrån.
  • Jan 1, 1277

    Valdemar fånge

    Efter ett antal konflikter fångar Magnus Ladulås sin bror Valdemar på Ragnhildsholmen 1277. Valdemar buras in på Nyköpingshus – där han fick sitta i fjorton år, fram till sin död 1302.
  • Period: May 9, 1280 to Jul 15, 1299

    Erik Prästhatare kung Norge

  • Period: Nov 22, 1286 to Jan 18, 1319

    Erik Menved, kung Danmark

  • Jan 1, 1287

    Fredlösa danskar får Ragnhildsholmen

    Tolv år senare, i juni 1287, förlänades Jacob och Stieg Andersson samt sex andra danska stormän Ragnhildsholmen av Magnus Lagaböters son Erik Prästhatare. Han och bror Håkon ville komma åt den just avlidna mor Ingeborgs danska arv. Därför togs danskarna, som Magnus dubbat till riddare, emot med öppna armar. Även de har fått sina jordegendomar konfiskerade av danska kronan.
  • Jan 1, 1288

    Kapare och norske flottan härjar i Danmark

    Förmodligen var det stor uppståndelse i Kungahälla när norska flottan drog söderut för att bränna städer längs Öresund ner till Skanör och sedan upp längs Jyllands östkust. Stieg Andersson och hans gelikar ockuperade den lilla ön Hjelm öster om Aarhus, där de byggde en borg. Greve Jacob fortsatte till Hunehals vid Kungsbackafjorden, där hans män byggde en borg på kyrkans mark. Där härskade han över ett område som sträckte sig från Kungahälla ner till Ätran (senare även med en borg vid Varberg),
  • Jan 1, 1289

    Kaparkriget startar

    Förmodligen var det stor uppståndelse i Kungahälla när norska flottan drog söderut för att bränna städer längs Öresund ner till Skanör och sedan upp längs Jyllands östkust. Stieg Andersson och hans gelikar ockuperade den lilla ön Hjelm öster om Aarhus, där de byggde en borg. Greve Jacob fortsatte till Hunehals vid Kungsbackafjorden, där hans män byggde en borg på kyrkans mark. Där härskade han över ett område som sträckte sig från Kungahälla ner till Ätran (senare även med en borg vid Varberg),
  • Jan 1, 1290

    Nordiska regenter

    Birger Magnusson var tio år när han vid jultid 1290 blev kung efter pappa Magnus Ladulås – fast det var förmyndaren Torgils Knutsson som regerade. Erik Prästhatare i Norge var 32. Han ansågs som en svag regent styrd av mor Ingeborg och sedan av bror Håkon, mäktig hertig med Oslo som bas. Erik Menved var bara 16. Han kröntes 1287 men det var drottning Agnes som bestämde i förmyndarregeringen.
  • Period: Dec 18, 1290 to Apr 1, 1318

    Birger svensk kung

  • Jan 1, 1293

    Marksen Stig andersen dör

    . Resten av Halland och stora delar av Skåne var utanför danska kungamaktens kontroll sedan ärkebiskop Jens Grand Hvide i Lund, stor jordägare och släkt med Stieg Andersen, sällat sig till oppositionen. Stieg Andersen och hans rovriddare på ön Hjelm härjade både till sjöss och till lands, ibland med svärd dolda under munkkåpor. Skanör och andra för Danmark inkomstbringande handelsplatser var uppbrända. Fast de fredlösa riddarna försvagades när Stieg, deras militäre strateg, dog på Hjelm 1293.
  • Jan 1, 1294

    Tysk furste bränner Hisingen

    Problemet var att röveriet retade upp Hansan. Fursten Wislaw II av Rügen härjade i Nordhalland 1294 men lyckades inte erövra Jacobs fäste på Hunehals. Han brände sedan Hisingböndernas gårdar men hindrades av norska flottan att inte Ragnhildsholmen. Förmodligen fungerade Ragnhildsholmen fortfarande som bas för sjöröveriet mot danska och tyska handelsskepp ute på Kattegatt. Kanske släpade rovriddarna dessa erövringar till Kungahällas bryggor fast i så fall är de höljt i ett historiskt dunkel.
  • Jan 1, 1294

    Wizlav bränner Hisingen

    Om Kungahälla med Ragnhildsholmen också var inte ett sjörövarnäste vet man inte. Misstanken stärks av att furst Wislaw II av Rügen 1294 brände av Hisingen och hade så när erövrat Kungahälla om inte norska flottan befunnit sig där. Freden konfirmerades med att Witslaws dotter Eufemia, då 12, trolovades med hertig Håkon Magnusson. Bröllopet fick vänta till 1299 då Håkon blev kung Håkon V Hålägg efter sin döde bror Erik Prästhatare.
  • Jan 1, 1295

    Vapenstillestånd Norge Danmark

    De nya borgarna hindrade att länderna varaktigt kunde ta land från varandra. Men byggena kostade och legosoldater, särskilt ryttarna, var dyra. Rivaler med tyska ryttare var ett hot på Jylland. Det bidrog till att kung Erik Menved avtalade om vapenstillestånd med Erik Prästhatare 1295. De fredlösa riddarna fick tillbaka sina danska egendomar bara de inte visade sig vid hovet. Jacob behöll sitt nordhalländska grevskap under Norge.
  • Jan 1, 1299

    Eufemia gift med kung Håkon

    Fiendskapen med Norge var inte värre än att Witslaws dotter (eller dotterdotter) Eufemia, då 12, trolovades med hertig Håkon Magnusson. Bröllopet fick vänta till 1299. Håkon blev det året kung Håkon V Hålägg efter sin döde bror Erik
  • Period: Nov 1, 1299 to May 8, 1319

    Håkon Hålägg norsk kung

  • Jan 1, 1302

    Fred i Romelanda norr om Kungahälla

    Stora nordiska oredan fick kung Birger Magnusson att 1302 och 1303 förhandla med norska kollegan Håkon Hålägg i Romelanda. Furst Wislaw och Hansasändebud deltog också. Uppgörelsen konfirmerades med trolovning mellan Birgers bror Erik med Håkons ettåriga dotter Ingeborg. Den vänskapen knakade dock när Birgers och Erik Mened familjer festade i halländska Fagradal två år senare.
  • Jan 1, 1308

    Svärfar Håkon belägrar Ragnhildsholmen

    I sitt minirike södra Bohuslän/Västergötland dit Nordhalland fogades växte kammen på hertig Erik. 1308 krävde han att få gifta sig med den utlovade Ingeborg Håkonsdotter, då åtta år gammal. Ett förlikningsmöte på Munkholmen vid Kungahälla gick i stå. Tilltänkte svärfar Håkon Hålägg bröt förlovningen och belägrade Ragnhildsholmen.
  • Jan 1, 1310

    Bygget av Bohus fästning startar

    Håkon Hålägg har släppt tanken på att inta Ragnhildsholmen och kommit på den lysande idén att bygga en egen borg på Bagaholmen, strategiskt där älven delar sig runt Hisingen. Borgen byggs med sten och tegel 1310-1319, där namnet Baga med tiden blir Bohus. Borgen på Ragnhildsholmen brinner och överges 1309. Stenen hamnar i Bohus fästning och andra byggen i trakten.