Història del 1930 al 2020

 • Tractat de Versalles

  Tractat de Versalles
  És l'acord que posa fi a la Primera Guerra Mundial. Aquest acord considera Alemanya l'única responsable de la guerra, suposant que és gran una humiliació nacional. Aquest fet desperta un sentiment de revenja , el cual és una de les causes de la Segona Guerra Mundial.
 • Mussolini arriba al poder

  Mussolini arriba al poder
  Mussolini arriba al poder a Itàlia. Va fundar el Partit Nacionalista Feixista i va formar una campanya de violència contra altres partits. S'autoproclamà duce dels italians i va instaurar una dictadura
 • Stanlin arriba al poder

  Stanlin arriba al poder
  Stanlin arriba al poder a l'URSS, ocupant la mort de Lennin. Va iniciar una política econòmica que pretenia convertir la Unió Soviètica en una potència industrial i militar.
 • Crac del 29

  Crac del 29
  Crac de la Borsa de Nova York. Les accions de la Borsa de Nova York perden el seu valor el conegut "dijous negre" que va provocar una profunda depressió econòmica durant la década de 1930, sent també una de les causes de la segona Guerra Mundial
 • Reforma religiosa i escolar

  Reforma religiosa i escolar
  La reforma religiosa és la unió que es va establir l'any 1931 entre l'església i l'estat. La reforma educatica és una de les millors reformes que es van establir durant la Segona República, fent que tot el poble espanyol fos alfabet, enlloc de que només ho fos una part privilegiada.
 • Eleccions Municipals 1931

  Eleccions Municipals 1931
  En aquestes eleccions municipals els partits republicans van rebre un gran número de vots a favor seu. Això fa que el rei Alfons XIII obri els ulls i acabi abandonant el poder per falta de recolzament cap a ell.
 • Proclamació de la Segona República

  Proclamació de la Segona República
  El 14 d'abril de 1939, dos dies després de les elecions municipals, el líders republicans van agafar el poder, aprofitant que en aquest no hi havia ningú dictant ordres, ja que el rei Alfons havia proclamat l'abdicació, marxant cap a França.
 • Period: to

  Segona República

  La Segona República Espanyola és un règim democràtic instaurat a Espanya entre el 14 d'abril de 1931, substituint la monarquia, fins al 1 d'abril de 1939, amb la fi de la Guerra Civil Espanyola.
 • Reforma

  Reforma
  La llei Azaña és una reforma militar establerta després de la proclamació de la Segona República. Amb aquesta reforma el que es va aconseguir va ser fer desaparèixer tots aquells militars que no volien formar part del cos, tenir un exèrcit més profesional i augmentar considerablement el número de militars.
 • Constitució de 1931

  Constitució de 1931
  El debat per establir aquesta constitució va durar casi 5 mesos. En aquest acord s'hi estableixen una sèrie de reformes les quals serveixen per millorar tots els ciutadans.
 • Reforma agrària

  Reforma agrària
  Aquesta reforma pretenia acabar amb les condicions tan desfavorables que vivien més de dos milions de persones que no tenien terres per cultivar. Es va solucionar expropiant terres i donant-li a aquests jornalers, però aquesta reforma no va ser el que esperaven que seria, i no van quedar satisfets.
 • Estatut de Núria

  Estatut de Núria
  Va ser el primer Estatut d'Autonomia català sobiranista. El va establir Francesc Macià i només un 1% de Catalunya i gran part d'Espanya Espanya no estaba d'acord amb l'establiment d'aquest Estatut d'Autonomia. El nom es deu a que va ser establert a Núria.
 • República de dretes

  República de dretes
 • Period: to

  República de dretes

 • Pujada al poder de Hitler

  Pujada al poder de Hitler
  Hitler és nomenat canciller després de guanyar les eleccions. L'any 1943 concentra els seus poders en Alemanya, convertint-se cap de govern, inferioritzant tots aquells que no fossin de raça ària.
 • Adolf Hitler

  Adolf Hitler
  Hitler és nomenat primer ministre. L'agost de 1934 concentra tots els seus poders en Alemanya i es converteix en cap de govern i de l'estat, considerant ràces inferiors a tots ls que no eren de sang ària
 • Eleccions de 1933

  Eleccions de 1933
  Aquestes són les primeres eleccions en les que les dones poden votar, i això fa que totes acudeixin a les urnes masivament. En aquestes eleccions és guanyador el partit de dretes.
 • Mort de Francesc Macià

  Mort de Francesc Macià
  Francesc Macià era el president de Catalunya. El 24 de desembre de 1933 va ser operat d'urgència per una apendicitis, tot i que l'enfermetat no el va matar, sinó la falta de repós diagnosticada, els 74 anys que tenia i el tabaquisme. Va morir el dia 25. En el seu enterrament van acudir-hi més de d'un milió de persones.
 • Eix Roma-Berlin

  Eix Roma-Berlin
  Aquest fet representa la unió entre Itàlia i Alemanya, i al qual, uns anys més tard, al 1940 s'uneix japó. Aquest fet dura 9 anys, desde el 1934 fins al 1943.
 • Fets d’Octubre de 1934 a Astúries

  Fets d’Octubre de 1934 a Astúries
  Va ser l'enderrocament del sistema polític que tenia Espanya en aquell momento, el republicà i substituint-lo per un règim socialista. Aquest fet es denomina Revolució de 1934
 • Fets d'Octubre de 1934 a Catalunya

  Fets d'Octubre de 1934 a Catalunya
  És l'intent d'independització per part de Catalunya d'Espanya. Aquest intent va ser fallit i amb ell es va trencar l'estatut de Núria. Aquest fet es va produir a Barcelona, i va aparèixer una batalla entre la Guàrdia Civil d'Espanya i l'exèrcit català.
 • Espanya es divideix en dos bàndols : franquistes i nacionals.

  Espanya es divideix en dos bàndols : franquistes i nacionals.
  Cada bàndol era recolzar pel seu seguiement, segons les idees o pensaments que tenia cadascú, o també depenent de la clase social en la que es trobaben, i, amb això, sabien qui els recolzava i qui els volia exterminar.
 • Revolta militar a Melilla i les Canàries

  Revolta militar a Melilla i les Canàries
  Aquesta revelió va significar l'inici de la guerra, empentat per un cop d'Estat, el qual estaba en contra de la Segona República i volia erradicar-la.
 • Period: to

  Guerra Civil Espanyola

  La Guerra Civil Espanyola va ser un conflicte bèl·lic entre republicans i nacionalistes per aconseguir el poder d'Espanya durant el 1936 i el 1939. La guerra va ser guanyada pel general Franco, i, amb ell, el bàndol nacionalista.
 • Revolta militar a la Península i inici de la Guerra Civil

  Revolta militar a la Península i inici de la Guerra Civil
  Va ser un cop d'estat cap al govern de la Segona República per part dels republicans, però aquest cop d'estat no es va instaurar a Espanya, i va donar lloc a l'inici de la Guerra Civil.
 • Derrota dels militars a Barcelona i a Catalunya

  Derrota dels militars a Barcelona i a Catalunya
  A Catalunya es van produir diversos atentats provinents de la Guerra Civil, inclús l'intent de prendre la ciutat, pero els militars van lluitar i no ho van aconseguir. El cabdell de l'exèrcit es va rendir davant del president el dia seguent dels atacs, debilitant a Catalunya considerablement.
 • Creació del Comitè Central de Milícies Antifeixistes

  Creació del Comitè Central de Milícies Antifeixistes
  Aquest comité, lidetar per Lluís Companys, organitza tot l'armament militar, les seves forçes i els seus cossos per coordinar-lo durant la seva intervenció en la Guerra Civil
 • Pacte de no-intervenció

  Pacte de no-intervenció
  En aquest pacte es decideix que 27 països de la Unió Europea no intervendrien en la guerra, evitan la guerra es convertís en una guerra internacional i no una guerra nacional, que és com va ser
 • Pacte Antikomintern

  Pacte Antikomintern
  Aquest pacte va ser signat entre l' Alemanya Nazi i l'imperi de Japó, i en ell deia que les dues naciones es comprometien a defensar-se en cas de que la Unió Soviètica els ataqués a qualsevol dels dos
 • Els Fets del Maig de 1937

  Els Fets del Maig de 1937
  Són el conjunt d'atacs entre Espanya i els seus recolzament per part d'altres partits i països i Catalunya i els seus suports per part d'altres partits polítics. El govern Republicà va agafar tot el poder d'Espanya i, per tant, la Generalitat de Catalunya va perdre gran part del seu poder.
 • Bombardeig de Gernika i la Legió Cóndor

  Bombardeig de Gernika i la Legió Cóndor
  Va ser un atac aeri dut a terme per la Legió Cóndor contra Guernica, destruint la ciutat totalment, tot i que Franco negava rotundament haber-ho dut a terme.
 • Anschluss

  Anschluss
  És una paraula utilitzada per representar la unió entre Àustria i l'alemanya Nazi per transformar-los en una sola nació.
 • Bombardejos a Reus

  Bombardejos a Reus
  Van ser els atacs aeris que va rebre la nostra ciutat, concretament setanta-dos bombes, creuant punta a punta de la ciutat. Es van produir dos atacs, molt seguits, destrossant molts dels edificis. A la plaça Prim, davant del restaurant Viena, podem veure com els pilars están danyats, sent part de les bombes. També hi apreciarem un cartell com el de la imatge:
 • Conferència de Munich

  Conferència de Munich
  Aquest acord va ser signat a munic, amb l'objectiu de resoldre la "crisi dels Sudets", on s'acordaba la incorporació d'aquest terrirori pertanyent de Txecoslovàquia a l'alemanya Nazi, Els països que van participar van ser Regne Unit, França, Itàlia i Alemanya.
 • Guerra llampec

  Guerra llampec
  És una táctica rápida i sorprenent, la qual consistia en bombardejar desde l'aire i desde terra tots els armaments militars, econòmics i polítics que tenia l'enemic, per així deixar-lo indefens i poder conquerir el seu territori
 • Period: to

  Dictadura de Franco

 • Entrada dels nacionals a Reus

  Entrada dels nacionals a Reus
  El 15 de Gener de 1939 els nacionalistes entren a Reus per dominar la ciutat, seguint els ordres del General Franco, que va ser qui va ordenar-ho, amb l'objectiu de que els republicans no guanyessin la guerra i fos ell qui ho fes, i poder mantenir el seu poder sobre Espanya.
 • Caiguda de Catalunya i exili de molts republicans a França

  Caiguda de Catalunya i exili de molts republicans a França
  L'ofensiva de Catalunya va ser l'últim enfrontament del bàndol republicà, significant la derrota de Catalunya, i, amb això, la victoria del bàndol nacionalista. L'exili dels republicans a França i altres països ve donat per la por i el temor d'aquests civils, per evitar morir
 • Final de la guerra

  Final de la guerra
  L'u d'Abril de 1939 el bàndol republicà es dona per vençut a la guerra, adjudicant-li el poder als nacionalistes i, amb això, al General Franco, instaurant còmodament la seva dictadura
 • Pacte d'acer

  Pacte d'acer
  És un pacte d'aliança entre Alemanya i Itàlia, el qual és político-militar, on qualsevol de les dues naciones s'ajudaria en cas de que una d'elles entrés en guerra. L'any 1943 aquest pacte va finalitzar quan en un cop d'estat, Mussolini va ser arrestat.
 • Invasió de Polònia

  Invasió de Polònia
  Aquest fet es produeix quan l'alemanya nazi invadeix el territori Polac, utilitzant sobretot la guerra llampec.
 • Period: to

  Segona Guerra Mundial

  La Segona Guerra Mundial va ser el conflicte bèl·lic més gran de la història, el qual va afectar a tots els continents i oceans, i va comportar més despeses que totes les atres guerres juntes. En aquesta guerra va participar-hi gairebé casi tot el planeta.
 • Guerra del desert

  Guerra del desert
  Aquesta fase es va produir al Nord d'Àfrica entre alemanys i britànics i va ser la etapa inicial de la Camplanya a l'Àfrica del nord de la Segona Guerra Mundial.
 • Ocupació de París

  Ocupació de París
  El dia 14 els nazis van entrar a París, que havia estat declarada ciutat oberta. Mentrestant, els tancs alemanys seguien endevant, sense dificultats, davant de França, que es va rendir i va quedar dividida en dos: la part ocupara i la part dirigida pel general Pétain.
 • Batalla d'Anglaterra

  Batalla d'Anglaterra
  És un atac que va rebre Anglaterra per part d'alemanya, completament protagonitzat per les forces aèries. En aquesta ocasió l'alemanya Nazi no va conquerir Anglaterra, i es va trovar en un punt de fracàs extrem, el qual va representar un punt molt important de la guerra
 • Empresonament de Lluís Companys i el seu govern

  Empresonament de Lluís Companys i el seu govern
  És detingut en moltíssimes ocasions, però alliberat en totes, totes menys a l'any 1940, quan és detingut per la policia alemana, traslladat a Madrid, posteriorment a Barcelona i condemnat a mort per un Consell de guerra. El 15 d'octubre és afusellat al Castell de Montjuïc.
 • Operació Barba-Roja

  Operació Barba-Roja
  És una invasió alemana cap a la Unió Soviètica. L'atac va ser per sorpresa, ja que alemanys i la Unió Soviètica havien signat el pacte Molotov-Ribbentrop, tot i que tant Hitler com Stanlin sabien que tard o aviat s'acabarien enfrontant. Van participar-hi tropes d'Hungria, Rumania, Eslovaquia, Itàlia i Finlandia, entre d'altres. La situació meteorològica i l'arribada de tropes siberianes va impedir als alemanys retirar-se i van fracasar en l'intent de prendre Moscú i Leningrad.
 • Atac a Pearl Harbour

  Atac a Pearl Harbour
  La Marina de l'exercit japonés ataca inesperadament la base de Pearl Harbour, a les illes Hawai. Aquest atac suposa l'abandonament de la política d'aïllament dels Estats Units i entrada a la guerra.
 • Batalla de Guadalcanal

  Batalla de Guadalcanal
  Van ser un seguit d'enfrontaments de la Segona Guerra Mundial. La Marina i 16.000 soldats dels Estats Units van atemptar l'illa de Guadalcanal, que estaba ocupada per Japó. Aquesta batalla és guanyada pels Estats Units i és una gran victoria d'armes estratègiques de les forçes aliades.
 • Batalla de Stalingrad

  Batalla de Stalingrad
  Va ser una batalla molt decisiva durant la Segona Guerra Mundial, on l'alemanys Nazi i els seus aliats van entrar a la Unió Soviètica per dominar la ciutat de Stalingrad. Els alemanys van conquerir, però, només una part de la ciutat, i durant els mesos que van estar en guerra van morir mes de dos milions de persones i van estar malalts o ferits molts milers més. Aquesta batalla va acar el mes de desembre, considerant fracassada la contraofensiva alemana.
 • Naixement del meu avi patern

  Manuel Heras del Rey
 • Desembarcament de Normandia

  Desembarcament de Normandia
  Es van desembarcar a les platges de Normandia milers de combatents de les tropes aliades, tant aèria com marítimament. Aquest fet va significar l'ofensivacontra Alemanya. En un sol dia, aquesta operació va ser capaç de deplegar més de 130.000 soldats amb la finalitat de iniciar una batalla.
 • Conferència de Postdam

  Conferència de Postdam
  Va ser una conferència que es va dur a terme a Postdam després de finalitzar la derrota dels aliats nazis. Van participar la Unió Soviètica, Regne Unit i els Estats Units, que van ser quins van derrotar les potències de l'Eix durant la Segona Guerra Mundial.
 • Bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki

  Bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki
  El president nord-americà Harry Truman va ordenar el llançament de bombes atòmiques a les dues ciutats japoneses provocant més de 60.000 morts a cada ciutat més les ports posterior a causa de la radioactivitat.
 • Derrota del Tercer Reich

  Derrota del Tercer Reich
  Última fase de la Segona Guerra Mundial, la qual suposa el rendiment d'Alemanya, Itàlia i Japó, on Mussolini va ser detingut i executat, Hitler es va suicidar i Japó es va rendir. Aquest fets van significar el final d'aquesta guerra tant dura i intensa, el 2 de Setembre de 1945.
 • ONU

  ONU
  la ONU és un organisme internacional creat per garantir la pau després de la Segona Guerra Mundial impulsat pels màxims dirigents dels Estats Units, Regne Unit i l'URSS per administrar la victòria dels aliats i establir l'ordre al món.
 • Judici de Nuremberg

  Judici de Nuremberg
  Va ser el judici en el qual els dirigents nazis que van sobreviure van ser acusats de crim de guerra i crims contra la humanitat.
 • Period: to

  Guerra Freda

 • Naixement de la meva àvia materna

  Granada Martínez Rocha
 • Naixement del meu avi matern

  José Luján Cortés
 • Naixement de la meva àvia paterna

  Regina Dalmau Ornosa
 • Period: to

  Regnat de Joan Carles I

 • Period: to

  Transició Democràtica

 • Period: to

  Catalunya, comunitat autònoma

 • Period: to

  Regnat de Felip VI