1200px flag of the united kingdom.svg

Groot Brittannië

 • Conferentie van Jalta

  Conferentie van Jalta
  De ‘grote Drie’ kwamen bijeen om over de toekomst van Europa te spreken: Roosevolt, Churchill en Stalin. Hoe gingen ze de macht in Europa verdelen? Stalin stelde als eis een cordon sanitaire om de invloedsfeer in Oost-Europa te behouden. Voor Churchill was het duidelijk dat GB plek verloren op wereldtoneel: bescherming van Amerika tegen het communisme. Frankrijk als grootmacht terug, voor een betere machtsbalans. Besloten de Verenigde Naties op te richten. En Hitler moest overgeven.
 • Conferentie Potsdam & Hiroshima

  Conferentie Potsdam & Hiroshima
  Stalin, Attlee en Truman maken afspraken over de demilitarisatie en denazificeren van Duitsland en hoe het land zou worden opgedeeld in verschillende geallieerde bezettingszones. Ook worden er plannen gemaakt om de Nazi’s te veroordelen: de processen van Neurenberg. De afspraken over Japanse overgave worden niet nageleefd. Op 6 augustus wordt er een atoombom op Hiroshima gegooid door de Amerikanen, zonder overleg met de Russen die nu minder invloed zouden hebben in Azië.
 • Attlee wordt premier

  Attlee wordt premier
  Nadat Churchill de verkiezingen na de oorlog niet wint verliest Europa haar grootste tegengewicht van Stalin. Clement Attlee wordt de nieuwe Britse premier. Clement Attlee heeft een belangrijke rol gespeeld in de heropbouw van het Britse rijk na WOII. Zijn rol als premier speelde ook een cruciale rol in de onafhankelijkheid vna India.
 • Brits-Indië verloren

  Brits-Indië verloren
  Al twee decennia lang hadden Ghandi en zijn aanhangers ´gestreden' (geweldloze protesten) voor de onafhankelijkheid van India. Het achterlaten van de twee nieuwe staten India en Pakistan in het voormalige Brits-Indië resulteerde in een grote volksverhuizing van de verschillende groepen die met veel geweld is verlopen. Het hele dekolonisatieproces was slecht voorbereid en er was niet goed rekening gehouden met de verschillende culturen, geloven, grenzen etc.
 • Verenigd Koninkrijk wordt lid van Europese Gemeenschap

  Verenigd Koninkrijk wordt lid van Europese Gemeenschap
  Als sinds 1958, het jaar dat hij aan de macht kwam in Frankrijk, had Charles de Gaulle een flinke afkeer tegen te veel Engelse invloed in Europa gehad. Toch kwam hier vanuit andere landen van de EEG veel tegenspraak op, waarop uiteindelijk de macht van Parijs naar Brussel verhuisde. Uiteindelijk, ondanks de ontevredenheid van de oppositie partij in het Britse parlement, treed VK in 1973 tot de EEG.
 • Margaret Tatcher, the iron lady

  Margaret Tatcher, the iron lady
  Op 4 mei 1979 wordt Margaret Tatcher verkozen tot eerste vrouwelijke premier van Engeland. De economie van VK was er slecht aan toe toen zij toe trad. Tijdens Tatcher haar heerschappij kreeg zij te maken met de Falklandoorlog, mijnwerkersstaking en ook de IRA-aanslag op haar en een aantal andere kopstukken van de partij. Tatcher is in haar buitenlandse politiek altijd terughoudend geweest van Europa, maar heeft daarentegen wel veel samengewerkt met de VS.
 • Tony Blair wordt Britse premier

  Tony Blair wordt Britse premier
  Na 18 jaar komt de Labourpartij weer aan de macht met als nieuwe premier: Tony Blair. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld met de onderhandelingen in Noord-Ierland na een reeks conflicten. Dit verdrag leidde uiteindelijk tot het Goede-Vrijdagakkoord. Na de aanslagen op 9/11 stak Blair een groot deel van zijn tijd in de buitenlandse politiek. Hij vormde zelfs met de VS een alliantie om Saddam Hoessein in Irak ten val te brengen.
 • Dood prinses Diana

  Dood prinses Diana
  Op 31 augustus 1997 komt de voormalige Britse Prinses Diana Spencer door een tragisch auto-ongeluk om het leven. Diana was bij het Britse volk ontzettend geliefd, zelfs na de scheiding met Charles. Ze stond bekend als emotioneel betrokken tot het volk. Bij de staatsbegrafenis die er voor haar wordt gehouden kreeg de wereld een compleet nieuwe GB te zien. Duizenden mensen rouwden. Het heeft veel veranderingen aangebracht in de Britse samenleving, zo ook het Britse koningshuis.
 • Referendum: Engeland stem voor Brexit

  Referendum: Engeland stem voor Brexit
  Splendid Isolation, een term waar de Britten zich al eeuwen mee bezig houden. Al sinds het toetreden in de EEG waren de meningen sterk verdeeld over tot hoever GB betrokken wilde zijn binnen het Europa en andersom. Op 23 juni 2016 volgt er een raadgevend referendum waarin 51,9% van de Britten stemmen voor het uitreden van de EU. Er is nog steeds geen definiteve deal gesloten over de BREXIT.
 • May treed af als premier

  May treed af als premier
  Op 24 mei 2019 trekt Theresa May haar terug als Britse premier. Nadat ze voor een tweede keer met een nieuw Brexit voorstel kwam, slaagde ze er als nog niet in om tot een officiële onderhandeling te komen. De deal wordt dus niet gesloten en May besluit per direct om op te stappen. Boris Johnson treed in haar voetstappen en wordt nieuwe Britse premier.