Azie

Azië van 1945 tot 2010

  • Hiroshima en Nagasaki

    Hiroshima en Nagasaki
    IN een kantoor in de VS werd een berekening gemaakt. De oorlog met Japan voort zetten zou meer levens kosten dan een bom gooien. Op 6 augustus werd de eerste atoombom op Hiroshima gegooid. De tweede was waarschijnlijk niet nodig, omdat de Japanse regering al bezig was met de capitulatie. Toch viel op 9 augustus de tweede atoombom op Nagasaki. Direct na de aanvallen telde de bommen 250.000 slachtoffers. Ten gevolge van stralingsziekte en kanker zouden er nog honderdduizenden slachtoffers volgen.
  • Period: to

    De politionele acties

    Deze periode kenmerkt de Nederlandse offensieve operaties tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. Ze hadden tot doel de Nederlandse overheersing in bepaalde gebieden te herstellen. Dit ging met harde hand en de acties zijn in de geschiedenis te komen staan als "zwarte bladzijden". Heel lang is ook ontkent wat er is gebeurd.
  • Proces van Tokio

    Dit was het langste strafrechtelijke proces van de geschiedenis. Van 3 mei 1946 tot 12 november 1948. In totaal werden 28 Japanse mensen veroordeeld die werden verdacht van oorlogsmisdaden.
  • Onafhankelijkheid van India

    De geschiedenis van de Republiek India begon op de dag dat het een onafhankelijk dominion werd van het Engelse gemenebest. Hetzelfde gold voor het gebied Pakistan, waar veel moslims woonden.
  • Mahatma Gandhi

    Mahatma Gandhi
    Gandhi wilde via geweldloos protest India onafhankelijk maken. hij spoorde onder andere de inwoners aan om zelf hun kleding te maken, zodat Engeland geen geld meer kon verdienen aan de verkoop van kleding. Hij werd de leider van de onafhankelijkheidsstrijd. Hij overleed in 1948.
  • De Republiek China

    Na een lange burgeroorlog tussen de KMP en de CCP, die alleen even tot stilstand kwam om gezamelijk tegen Japan te vechten, riep Mao Zedong in 1949 de Republiek China uit. Hij had toen alle belangrijke steden in handen. Als laatste werd het zuidelijke eiland Hainan in 1950 ingenomen, hiermee kwam de Chinese Burgeroorlog tot een einde. De dag waarop de Republiek werd uitgeroepen is nog altijd een feestdag in China.
  • Het Vredesverdrag van San Francisco

    Het verdrag, de officiële naam het Verdrag van Vrede met Japan, werd op 8 september 1951 getekend door 51 landen. Het verdrag herstelde de soevereiniteit van Japan. Het verdrag werd niet ondertekend door de toenmalige Sovjet-Unie. Nog steeds hebben Japan en Rusland ruzie over de koerilleneilanden.
  • De wapenstilstand tussen Zuid-Korea en Noord-Korea

    Op deze dag ondertekenden beide gebieden de wapenstilstand. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Zuid-Korea bevrijd door het Westen, terwijl Noord-Korea werd bevrijd door de SU. De gebieden zouden tijdelijk een eigen regering hebben en daarna weer worden samengevoegd, maar al snel werd duidelijk dat beide regeringen een eigen koers vaarden. Noord-Korea wilde graag ook Zuid-Korea hebben en het conflict liep uit op een burgeroorlog die niks opleverde. Dit verdrag eindigde de bloedige burgeroorlog.
  • Period: to

    De Vietnamoorlog

    De Vietnamoorlog is bekend geworden om de grootschalige inzet van manschappen, agent orange en napalm. Ondanks de massale inzet heeft de VS de oorlog verloren van Vietnam. De gevolgen van de agent orange en napalm waren verschikkelijk. Bijna 2.5 miljoen Vietnamezen van kwamen om. Tot op de dag van vandaag zijn de gevolgen te zien. Nog steeds worden er kinderen geboren die lichamelijk gehandicapt zijn. Ook zijn delen land nog onbruikbaar door gifstoffen of oude projectielen.
  • Period: to

    De Grote Sprong Voorwaards

    Met deze campagne wilde Mao Zedong China veranderen van een agrarische naar een industriële economie. Het plan bestond uit de collectivisatie van de landbouw, waardoor de overheid goedkoop graan kon produceren en duur kon verkopen op de internationale markt. Met deze winst kon de industrialisatie betaald worden. De plannen werden slecht uitgevoerd. Honderden duizenden boeren raakten ondervoed en stierven. Mensen die probeerden te ontsnappen lieten vaak het leven tijdens strijdbijeenkomsten.
  • Chiang Kai-Shek

    Chiang Kai-Shek
    Chiang was de leider van de Kwomingtan, de belangrijkste politieke partij die streed tegen de CPC van Mao Zedong. Toen Mao aan de macht kwam werd Chiang verbannen uit China en hij vluchtte samen met bijna 2 miljoen volgers naar Taiwan. Vanuit Taiwan bleef hij strijden om China te 'bevrijden' van het kwaad. Hij stierf in 1975 op Taiwan.
  • Period: to

    Libanese burgeroorlog

    De oorlog, waarin 250.000 mensen stierven, ontstond omdat er meerdere verschillende groepen en geloven gedwongen werden samen te leven in 1 gebied onder 1 bestuur. het is een klassiek voorbeeld van het westers imperialisme en het verdelen van gebieden langs de liniaal.
  • Mao Zedong

    Mao Zedong
    Mao begon als een Chinees rebellenleider. Na het winnen van de burgeroorlog kondigde hij de Republiek China uit en werd hij de dictator van China. Hij regeerde tot zijn dood in 1976
  • Period: to

    Het tiananmenprotest

    Het studentenprotest werd op 4 juni bloedig neergeslagen. Bijna 1 miljoen studenten en anderen deden mee aan het protest. Na het overlijden Mao Zedong nam Deng Xiouping het bestuur van China over. Hij versoepelde de wetgeving. Dit werd door de bevolking goed ontvangen en zij eisten meer, wat leidde tot het protest. Na het neerslaan van het protest werden tanks gestuurd om het plein te ontruimen. Één man wilde de tanks tegen houden, en is bekend geworden als de unknown tank man.