266px asia (orthographic projection).svg

Tijdlijn Azië 1945-heden

  • Period: to

    Persoon: Mao Zedong

    Op 26 december 1883 werd Mao Zedong geboren. Mao was de zoon van een middelrijke boer in de provincie Hunan. Mao werd de leider van de Communistische Partij van China (CCP) in 1935. Mao leidde het land van 1949 tot en met 1976 op totalitaire wijze, onder zijn regime werd veel geweld gebruikt op politieke doelen te behalen. Hij stierf in 1976 toen zijn gezondheid zeer slecht werd, hij kreeg drie hartaanvallen voordat hij stierf in een coma op 9 september.
  • Period: to

    Persoon: Soekarno

    Soekarno (Koesno Sosrodihardjo) was de eerste president van de Republiek Indonesië. Hij werd in 1901 geboren op Java. Hij ging naar een inlandse school, maar ging al snel naar en Nederlandstalige school. Soekarno was nationalist en streefde naar onafhankelijkheid van Nederlands-Indië. Hij werkte samen met de Japanners, omdat die een onafhankelijk Indonesië beloofde. Op 17 augustus 1945 riep Soekarno de onafhankelijke staat Indonesië uit, Zijn opvolger was Soeharto.
  • Period: to

    Persoon: Saddam Hoessein

    Saddam Hoessein was van 16 juli 1979 tot 9 april 2003 president van Irak. Hij behoorde tot de Arabische nationalistisch en socialistische Ba'ath partij. In maart 2003 viel een coalitie van landen onder leiding van de VS en het VK Irak binnen om Hoessein af te zetten. Zijn partij werd ontboden en het land werd een parlementaire democratie. In 2006 werd hij ter dood veroordeeld op verdenking van moord op 148 Iraakse sjiieten. Hij werd hiervoor opgehangen.
  • Politionele acties

    Politionele acties
    21 juli 1947 tot 5 januari 1949 was Nederlands-Indië het toneel van de zogeheten "politionele acties". Deze bestonden uit "operatie product" en "operatie kraai". Deze acties waren een militair ingrijpen op de onafhankelijkheidsstrijders en Indonesië en kan dus worden gezien als de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog.
  • India onafhankelijk

    India onafhankelijk
    Op 15 augustus 1947 werd India eindelijk onafhankelijk van Groot-Brittannië. Het Britse Raj werd opgedeeld in twee moslimstaten (Pakistan en Bangladesh) en het seculiere India. Gelijk na de deling was het al hommeles tussen Pakistan en India over de regio Kasjmir.
  • Onafhankelijkheidsverklaring Israël

    Onafhankelijkheidsverklaring Israël
    Op 14 mei 1948 werd de Joodse staat Israël gesticht met de Onafhankelijkheidsverklaring van Israël. Dit gebeurde aan het einde van de Britse mandaatperiode over Palestina. De dag wordt in Israël gevierd als Onafhankelijkheidsdag.
  • Kwomintang vlucht naar Taiwan

    Kwomintang vlucht naar Taiwan
    In 1949 werd de Kwomintang partij verdreven naar het eiland van Formosa, oftewel Taiwan. De communisten hadden de macht veroverd in continentaal China en de Kwomintang moest vluchten naar Taiwan om vervolgens de Republiek China te stichten. Tot op de dag van vandaag wordt Taiwan niet erkent door China.
  • Soevereiniteitsoverdracht en onafhankelijkheid Indonesië

    Soevereiniteitsoverdracht en onafhankelijkheid Indonesië
    In mei 1949 gaf Nederland het maar op. Militairen werden teruggetrokken en gevangenen vrijgelaten. Er was nog wel lange tijd onrust, maar op 27 december 1949 vond de Soevereiniteitsoverdracht en dus de onafhankelijkheid van Indonesië plaats. Dit gebeurde in Amsterdam. De Republiek Indonesië was gesticht
  • De Korea oorlog

    De Korea oorlog
    Van 25 juni 1950 tot 27 juni 1953 woedde op het schiereiland Korea de Koreaanse oorlog. Dit was het eerste echtte militaire conflict tussen communisme (Het noorden) en kapitalisme (Het zuiden). De oorlog was een hoop heen en weer gaan van fronten. Wonnen eerst de communisten bijna, rukten de kapitalisten op tot bijna het noorden, waarna ze weer werden teruggedrongen tot voorbij de 38e breedtegraad. Die breedtegraad werd tijdens de wapenstilstand (geen vrede!) de grens tussen Noord en Zuid.
  • De Vietnam oorlog

    De Vietnam oorlog
    Van 1 november 1955 tot 30 april 1975 woedde de Vietnam oorlog. Dit was wederom een conflict tussen het communisme en het kapitalisme. Het was een oorlog tussen het op de Verenigde Staten georiënteerde Zuid-Vietnam en het op de Sovjet-Unie en China georiënteerde Noord-Vietnam. Deze oorlog staat bekend om het gebruik van napalm, een brandbare substantie die verschrikkelijke brandwonden kan veroorzaken. De oorlog is na 20 jaar gewonnen door de communisten.
  • Mario Bros komt uit voor de NES in Japan

    Mario Bros komt uit voor de NES in Japan
    Op 13 september 1985 komt de eerste versie van het spel Mario Bros uit op de Nintendo NES. Dit, door de Japanner Shigeru Miyamoto ontworpen, spel zou uitgroeien tot één van de als niet dé meest bekende gameseries in de geschiedenis.
  • Dood Michinomiya Hirohito

    Dood Michinomiya Hirohito
    Op 7 januari 1989 sterft keizer Michinomiya Hirohito van Japan aan de gevolgen van kanker. Hirohito was keizer ten tijden van de Tweede Wereldoorlog. Na zijn dood werd hij bekend als de Showa-Keizer, naar de benaming van de periode waarin hij regeerde. Zijn zoon Akhito volgde hem op.
  • Tiananmenprotest in China

    Tiananmenprotest in China
    Van 15 april tot 4 juni 1989 was er een studentenprotest gaande op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing, China. Er deden in totaal zo'n miljoen mensen aan mee. Het was een protest tegen de economische hervormingen van Deng Xiaoping. Op 4 juni werd het protest bloederig neergeslagen door het leger. Een bekend (of eerder onbekend) persoon van het protest in unknown tankman. Een man die met een plasticzakje, moederziel alleen voor een rij met tanks staat met als doel ze tegen te houden.
  • Eerste Golfoorlog

    Eerste Golfoorlog
    Van 2 augustus 1990 tot 28 februari 1991 was het Midden-Oosten het toneel van de Eerste Golfoorlog. Hierbij trok Irak, Koeweit binnen en bezette het. Dit leidde tot een enorme coalitie van 35 landen tegen Irak. Irak hield het ongeveer een half jaar vol, maar trok zich toen terug uit Koeweit.
  • Eerste grote militaire actie van de Taliban

    Eerste grote militaire actie van de Taliban
    In 1994 laat de Soennitische terreurgroep Taliban voor het eerst echt van zich horen door een roofoverval op een konvooi af te slaan. De rovers werden door de Taliban geëxecuteerd en zwaar verminkt. Alsof dat nog niet genoeg was liet de Taliban ze ook nog eens tentoonstellen, als voorbeeld.
  • Kernramp Fukushima

    Kernramp Fukushima
    De kernramp in Fukushima, Japan, was het gevolg van een Tsunami op 11 maart 2011. Door het falen van de koeling in de reactoren, werd de temperatuur in de reactor verschrikkelijk heet en er volgde een serie van waterstofexplosies. Er werden 100.000 mensen geëvacueerd en een 20 kilometer zone rondom de reactor getrokken. Vandaag krijgen er nog steeds mensen kanker door de ramp.
  • Hong Kong protesten

    Hong Kong protesten
    De protesten in Hong Kong begonnen eind maart 2019. De protesten waren aanvankelijk gericht tegen de nieuwe uitleveringswet, waarbij criminelen aan de China zouden worden uitgeleverd. Bij sommige protesten kwamen wel een miljoen mensen erop af. Ondertussen gaan de protesten over meer dan alleen de uitleveringswet en escaleert de boel steeds meer. De afloop van deze protesten is voorlopig nog onbekend.