Duitse vlag

Duitsland 1945-2000

  • Period: to

    Erich Honecker

    Erich Honecker werd geboren op 25 augustus 1912 in Duitsland. Honecker werd belast met de bouw van de Berlijnse muur en gaf ook het Schieβbefehl. In 1971 werd Honecker leider van de DDR tot 1989. Na de val van de Berlijnse muur werd hij beschuldigd van corruptie. De rechter vond hem schuldig maar Honecker was te ziek om een straf uit te zitten. Honecker vertrok naar Chili waar hij op 29 mei 1994 overleed.
  • Period: to

    Richard von Weizsäcker

    Op 15 april 1920 wordt Richard Weizsäcker geboren in Stuttgart. In 1954 werd Weizsäcker lid van de CDU. Dit werk deed Weizsäcker tot 1984. In 1969 werd Weizsäcker lid van de Duitse Bondsdag en in 1979 werd hij vice-president van de Duitse Bondsdag. Dit werk had hij tot in 1981. Van 1981 tot 1984 was Weizsäcker burgemeester van West-Berlijn. En in 1984 werd Weizsäcker de 6e president van de Bondsrepubliek Duitsland, dit was hij tot 30 juni 1994. Weizsäcker overleed op 31 januari 2015.
  • Period: to

    Helmut Kohl

    Helmut Kohl werd geboren op 3 april 1930. Toen Kohl zestien jaar was werd hij lid van de Junge Union (jongerenorganisatie van de CDU). In 1959 werd Kohl het jongste parlementslid en in 1963 parlement fractievoorzitter. Van 1960 tot 1970 werd Kohl ook gemeenteraadslid en van 1966 tot 1974 was Kohl ook partijvoorzitter. In 1973 werd Kohl de landelijke voorzitter van de CDU. Op 1 oktober 192 werd Kohl gekozen tot bondskanselier.Kohl overleed op 16 juni 2017.
  • Period: to

    Conferentie van Potsdam

    Op 17 juli 1945, negen week na de overgave van Duitsland, kwamen de "Big Three" samen in Potsdam. "Big Three" bestond uit Stalin, Truman en Churchill (later vervangen door Clement Attlee). Tijdens deze conferentie overlegde de leiders over hoe ze verder moesten met Duitsland. Er waren verschillende doelen voor de conferentie, namelijk; decentralisatie, demilitarisering, denazificatie en democratisering. De conferentie duurde van 17 juli 1945 tot 2 augustus 1945.
  • Period: to

    Proces van Neurenberg

    Het proces van Neurenberg was een periode van 20 november 1945 tot 1 oktober 1946 waarin 22 nazi oorlogsmisdadigers werden berecht. Twaalf van de nazi oorlogsmisdadigers kregen de doodstraf. Ze werden aangeklaagd wegens; agressieve oorlog, misdaden tegen de vrede, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.
    Om dit proces mogelijk te maken was er een internationale militaire rechtbank opgericht door de geallieerden, dit werd bekend als het Neurenberg-tribunaal.
  • Period: to

    Blokkade van Berlijn

    Op 24 juni 1948 sloot de Sovjet leider Stalin de weg-, spoor- en binnenvaartverbindingen naar West-Berlijn. Hierdoor werd West-Berlijn feitelijk helemaal geïsoleerd. De Westelijke geallieerden maakten hierdoor een luchtbrug om de mensen te voorzien van voedsel. In totaal zijn er 277.264 vluchten gemaakt.
    Op 12 mei 1949 verviel de blokkade omdat Stalin inzag dat het niet hielp.
  • Ontstaan van 2 Duitslanden

    Ontstaan van 2 Duitslanden
    Op 23 mei 1949 werd in West-Duitsland de BRD (Bondsrepubliek Duitsland) opgericht. Dit moest een tijdelijke oplossing worden totdat Duitsland weer verenigd zal worden. Maar op 7 oktober 1949 werd in Oost-Duitsland de DDR (Deutsche Demokratische Republik) opgericht. Vanaf dit moment was Duitsland in tweeën verdeeld.
    De BRD hadden het veel beter dan de DDR, er was meer vrijheid en je kon er meer producten kopen. In de DDR was veel censuur en propaganda.
  • Ministerium für Staatssicherheit

    Ministerium für Staatssicherheit
    Het Ministerie van Staatsveiligheid, vertaald naar het Nederlands, was de geheime politie en geheime dienst van de DDR. Het MfS (Ministerium für Staatssicherheit) werd opgericht op 8 februari 1950 als instrument van de SED (Socialistische Eenheidspartij van Duitsland). De MfS (ook wel Stasi genoemd) werkte nauw samen met de geheime dienst van de Sovjet Unie, KGB. Als geheime dienst deden ze aan spionage in het buiten- en binnenland. De MfS werd op 31 maart 1990 afgeschaft.
  • Paleis Hohenzollern opgeblazen

    Paleis Hohenzollern opgeblazen
    Op 7 september 1950 werd het paleis van de Hohenzollern opgeblazen door de Oost-Duitse overheid. Het paleis was vroeger van de familie Hohenzollern, maar na de Eerste Wereldoorlog kwam er een eind aan hun keizerschap. Het paleis bleef voor veel mensen een symbool van het Pruisische militarisme. In de Tweede Wereldoorlog werd het paleis grotendeels in puin gebombardeerd.
    Na de Tweede Wereldoorlog besloot de DDR het gebouw op te blazen.
  • Lid van het Warschaupact

    Lid van het Warschaupact
    Het Warschaupact was een militair landschap en tegenhanger van de Navo. Het Warschaupact was tussen de communistische landen en bestond van 14 mei 1955 tot 1 juli 1991. Het Warschaupact eindigde omdat de Sovjet-Unie zijn greep verloor op Oost-Europa door de val van de Berlijnse muur en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.
    De landen die het ondertekend hadden waren; Sovjet-Unie, Oost-Duitsland, Hongarije, Polen, Tsjechoslowakije, Bulgarije, Roemenië en Albanië.
  • Bouw van de Berlijnse muur

    Bouw van de Berlijnse muur
    Op de nacht van 12 op 13 augustus 1961 werd er een begin gemaakt aan de bouw van de muur, binnen enkele weken was die af. De muur was toen 45,3 kilometer lang, had zeven bewaakte doorgangsposten en er stonden grenswachten. Deze grenswachten kregen het bevel om op alle mensen te schieten die proberen te vluchten. Naar schatting zijn hierdoor 200 mensen vermoord.
  • Dienstplicht ingevoerd in de DDR

    Na het bouwen van de Berlijnse Muur werd er in de DDR de dienstplicht ingevoerd. Na wat er gebeurt was met de Tweede Wereldoorlog was dit best verrassend. Helemaal omdat bijna alle wapens en legermateriaal uit de Sovjet-Unie kwam.
  • Ich bin ein Berliner

    Ich bin ein Berliner
    Op 26 juni 1963 heeft de Amerikaanse president J.F. Kennedy een toespraak gepland staan voor het West-Berlijnse volk. Kennedy had niet veel liefde verwacht van het volk maar hij werd juist erg liefdevol ontvangen. Tijdens zijn rit door West-Berlijn besloot Kennedy de bekende woorden wel bij zijn speech toe te voegen. Ook dit viel goed bij het West-Berlijnse volk.
  • Mathias Rust

    Mathias Rust
    Mathias Rust werd geboren op 1 juni 1968 geboren in West-Duitsland. In 1986 zat hij voor de tv, toen het Reykjavik Top tussen de Amerikaanse president Reagan en Sovjetleider Gorbatsjov op niets uitliep. Hierdoor besloot Rust zijn steentje bij te dragen aan de Koude Oorlog.
    Op donderdagavond 28 mei 1987 lukte het de achttienjarige Mathias Rust om te landen naar het Kremlin met een vliegtuigje. Mathias wordt veroordeeld tot vier jaar opsluiting in een strafkamp.
  • Val Berlijnse muur

    Val Berlijnse muur
    Op 9 november 1989 werd bekend gemaakt tijdens een persconferentie door de DDR-politicus Günter Schabowski dat de grenzen open zouden gaan. Na het horen van deze persconferenties trokken Oost-Duitsers massaal naar de muur. Maar omdat het zo onverwachts bekend was gemaakt wisten de grenswachters nergens van af. Maar na een tijdje konden ze de menigte niet meer tegenhouden en deden ze de grenzen open. De val van de muur is een feit.
  • Duitse hereniging

    Duitse hereniging
    Op 3 oktober 1990 is Duitsland weer één land. Voor 45 jaar was Duitsland verdeeld in twee, de DDR en de BRD. Het grote obstakel bij de hereniging van de DDR en BRD was de valuta. De DDR had de Ostmark het betaalmiddel, terwijl de BRD de D-Mark had. Op 1 juli 1990 trad er een verdrag in waarbij de officiële munt van beide de D-Mark werd.
    Op 23 augustus 1990 stemde Oost-Duitsland in met een verdrag over de hereniging. Dit verdrag ging in op 3 oktober 1990.