2288 fascisme

Fascismen i 20'erne

 • Fascismen starter

  Fascismen starter
  Den politiske ideologi fascisme bliver stiftet af Benito Mussolini i Milano. De fascistike grupper samler hovedsageligt op om de tilbagevendene krigsveteraner efter 1. Verdenskrig. Ideologien går under nationalistisk og antisocialistk, hvor de fører en voldelig kamp for at skaffe sig politisk indflydelse. Ideologien kommer efter de store økonomiske og sociale problemer 1. Verdenskrigs afsluning bød på. Da de følte sig uretfærdigt behandlet i forhold til Versailles traktaten.
 • Fascismen

  Ideologien går under nationalistisk og anti socialist, hvor, at de førte en voldelig kamp for at skaffe sig politisk indflydelse. Ideologien opstod pga. de store økonomiske og sociale problemer 1. Verdenskrigs afslutning bød på.
 • 1920

  1920
  Mussolini begynder nu at begå voldelige overgreb og drab på politiske modstandere.
 • Fascist partiet

  Fascist partiet
  Mussolini starter sit fascist parti. Han har nu 249.000 medlemmer. Mussolini og hans Partito Nazionale Fascista stiller op til valg i Milano og opnår 35 pladser i det Italienske parlament.
 • Marchen

  Marchen
  Mussolini og andre facsister marchere til Rom og truer den Italienske konge (Kong Victor Emanuel III) til at udnævne Mussolini til regeringchef. Hvilket skete og dermed banede vejen for Italiens omforming til et etpartis diktatur. Han udøvede altså magten, selvom kongen rent faktisk stadig var statsoverhovedet. Vejen lå fuldstændigt åben for Mussolini og hans folk. En “valgreform” sikrede det fasistikse parti flertal af stemmer, hvilket blev skarpt kritiseret af leder for PSI Giácomo Matteotti.
 • PSI leder dør

  PSI leder dør
  PSI lederen Giácomo Matteotti dør, efter at have kritiseret Mussolini og hans måde at regere på. Nu får oppositionen øjnene op for “fascismen” og betragter det som et stort problem, men da var det allerede for sent. Og nu kom der forbydelsen af alle oppositionspartier.Kun PSI opretholdt modstanden mod det fascistiske parti, ved en hemmelig organisation i Italien.
 • Fascistisk regime begynder

  Fascistisk regime begynder
  Mussolini monopolisere fascisterne magten og han opbygger derefter gradvist et regime op. Her bliver Mussolini enevældig hersker, og den Italienske konge er nu blevet slået af tronen.. Det fascistiske parti var det eneste tilladte parti. Målet for partiet var at skabe en stærk stat, hvor invidets holdninger var underordnet. Nationen blev betragtet som en organsisme, der konkurrerede mod andre folk. Herunder var krigen det mest tydelige. Krige blev betragtet som noget naturligt og nationens størs
 • Etpartisdiktatur

  Etpartisdiktatur
  Mussolini afslutter sin omformning til et etpartisdiktatur.
 • Pressecensur

  Pressecensur
  Presse censur bliver indført, og fascisterne laver Letrán pagten med Vatikanet. Dette genindfører Pavens magtbefølese og skaffer regeringen opbakning blandt rigets katoliker.