Evolució i tecnologia

 • 100

  Paper

  Paper
  Es va descobrir a la Xina
 • Period: 100 to

  Evolució de la Tecnologia

 • 270

  Brúixola

  Brúixola
  Es creu que va ser inventada a Xina, aproximadament al segle IX, i inicialment consistia en una agulla imantada surant en un atuell ple d'aigua. Més endavant va ser millorada per reduir la seva grandària i incrementar la seva practicitat, canviant-se la vas d'aigua per un eix rotatori.
  La brúixola és un instrument que serveix per orientar-se que té una agulla que assenyala d'una manera aproximada la direcció nord-sud, i est-oest, que es fonamenta en la propietat de les agulles magnetitzades.
 • 350

  Estrep

  Estrep
  Aparegueren a l'imperi Kushan (actual Índia) entre el segle I i el II aC. D'allí van passar a la Xina cap a l'any 300.Des de la Xina l'ús de l'estrep es va estendre als nòmades mongols de l'Àsia Central, a Corea i al Japó. Els huns els van introduir a Pèrsia al segle IV i a Europa cap al segle V, Cap a l'any 600 dC, els àvars eurasiàtics havien estat empesos a l'oest des de les estepes pels turcs, i van introduir l'estrep a Europa. Al seu torn, els àrabs el prendrien dels perses i els bizantins
 • 500

  Collera de caball

  Collera de caball
  Va aparèixer a la Xina.
  La collera és un element de l'arnès del cavall (o d'un altre animal) aprofitat per tirar d'una càrrega, recolzat a la seva espatlla, a diferència del seu predecessor, el collaret aplicat al coll de l'animal.
 • 550

  Arada llauradora

  Arada llauradora
  És una eina utilitzada per a llaurar la terra a través d'obrir-hi solcs. És un instrument agrícola que permet d'obrir solcs a la terra, generalment per tal de condicionar-la millor per a la sembra, com per exemple, l'adequació de l'estructura física del sòl, l'aeració o la destrucció de males herbes; sol ésser tirat per bèsties o per un tractor.
 • Jan 1, 750

  Imprenta

  Imprenta
  Xina
 • Jan 1, 950

  Molí de vent

  Molí de vent
  Un molí de vent és una màquina que converteix energia eòlica en un moviment circular per mitjà d'aspes.
  En Pèrsia aparegueren els primers, però també a la Xina de forma contemporània es feien servir per bombar aigua i regar.
  Al segle X es van d'introduir els molins de vent a Catalunya i des d'aquí van passar a la resta d'Europa.
  Un molí de vent és una màquina que converteix energia eòlica en un moviment circular per mitjà d'aspes.
 • Jan 1, 1040

  La pólvora

  La pólvora
  XINA
  La pólvora és una mescla fortament explosiva de diverses composicions.
  S'usa, entre altres funcions, per a impulsar projectils en les armes de foc, propel·lir coets, barrinar roques, enderrocar construccions, preparar focs d'artifici.
 • Jan 1, 1250

  Imprenta de Johannes Gutemberg

  Imprenta de Johannes Gutemberg
  Alemanya
  El seu invent va fer possible la publicació de llibres en grans quantitats i va ser un dels factors més decisius per a la difusió de les idees del Renaixement a tot Europa.
 • Jan 1, 1280

  Les ulleres

  Les ulleres
  Itàlia
  Les ulleres són un instrument òptic format per dos marcs (cella i cèrcol) que suporten dues lents unides per un arc, anomenat pont, que es recolza al nas mitjançant plaquetes, i dues barnilles que, articulades per frontisses, ajuden a subjectar i sostenir el conjunt tot recolzant-se a l'orella mitjançant els extrems torçats anatòmicament.
 • Jan 1, 1330

  El rellotge mecànic

  El rellotge mecànic
  Europa
  El rellotge mecànic , és aquell fet íntegrament amb peces mecàniques sense intervindre altres elements, com per exemple l'aigua com a regulador. Va ser potser l'avanç més important en la història de la mesura del temps, es va iniciar amb la introducció de rellotges mecànics amb engranatges, que es van començar a veure a mitjan segle XII a les torres de les esglésies.
 • Microscopi

  Microscopi
  Hoanda
  Al 1950 s'inventen els primers microscopics.
  El microscopi és un instrument òptic constituït per dos sistemes de lents -l'ocular i l'objectiu, que permeten augmentar extraordinàriament la magnitud de la mostra per observar, fent perceptible allò que no es veu a ull nu.
 • El telescopi

  El telescopi
  Holanda
  Un telescopi és un sistema òptic que permet veure objectes llunyans, tot ampliant-ne la seva mida angular i la seva lluminositat aparents
 • Màquina de vapor de Watt

  Màquina de vapor de Watt
  La màquina de vapor és una màquina tèrmica de funcionament alternatiu que utilitza el vapor d'aigua com a fluid de treball i que transforma una part de l'energia interna del vapor en energia mecànica;és a dir, un motor de combustió externa que transforma l'energia d'una certa quantitat de vapor d'aigua en treball mecànic.
 • El teler

  El teler
  El teler es compon d'un conjunt de fils disposats, longitudinalment -en el sentit de la llargària de la peça teixida paral·lels al voraviu anomenats ordit. Els fils que es passen en sentit transversal constitueixen la 'trama'. El tissatje és un procés pel qual es va passant el fil de la trama, creuant-hi els fils de l'ordit per la part externa de la trama, cada cop que passa la llançadora d'un costat a l'altra. Així, s'aconsegueix finalment la tela.
 • Càmera fotogràfica

  Càmera fotogràfica
  El 1827 el francés Joseph Nicephore obtingué la primera imatge fotogràfica de la història.
  Una càmera fotogràfica és un dispositiu emprat per prendre fotografies, sigui individualment o en seqüència. El seu nom prové del llatí camera obscura, que significa "cambra fosca", un invent atribuït a Leonardo da Vinci que servia únicament per visualitzar o dibuixar objectes.
 • Motor de combustió interna

  Motor de combustió interna
  Va ser creat per l'enginyer beelga Étienne Lenoir.
  LUn motor de combustió interna és un tipus de màquina que obté energia mecànica directament de l'energia química produïda per un combustible que crema dins d'una cambra de combustió, la part principal d'un motor.
 • Telèfon de Bell

  Telèfon de Bell
  Actualment es considera Antonio Meucci, un italià (resident a Cuba), va inventar el telèfon uns anys abans que Graham i Elisha. Antonio Meucci havia fabricat diversos aparells telefònics entre 1849 i 1870.
  El telèfon és un dispositiu de telecomunicacions que s'usa per transmetre i rebre so (normalment veu) a través de llargues distàncies. Normalment la conversa és entre dues persones, tot i que ocasionalment pot haver-n'hi tres o més.
 • Automòbil de gasolina

  Automòbil de gasolina
  L'Alemany Karl Benz instal·la un motor de gasolina a un vehicle de tres rodes, creant el primer automòbil pràactic.
 • Fabricació en cadena

  Fabricació en cadena
  Henry Ford.
  Tracta de que cada obrer s'especialitza en instla·lar una peça o component del material que s'està fabricant.
  Aquet mètode de fabricació fa que els productes siguin més barats, ja que redueix els costos aborals i s'agilita la fabricació.
 • Televisió

  Televisió
  La televisió és un sistema de telecomunicació per a l'emissió i per a la recepció de sons i d'imatges en moviment a distància.
 • Ordinador electrònic

  Ordinador electrònic
  Els elements de maquinari de la computació han experimentat una millora significativa durant la seva història. Aquesta millora ha disparat l'ús mundial de la tecnologia, les prestacions han millorat i el preu ha baixat. Els ordinadors han esdevingut comoditats accessibles a sectors cada vegada més grans de la població. El maquinari de computació ha esdevingut una plataforma per a usos diferents dels de la computació, com ara l'automatització, la comunicació, el control, l'entreteniment, i l'educ
 • Internet

  Internet
  És crea com un projecte del exèrcid els EUA, però poc desrés es converteix en una xarxa a la qual qualsevol ordinador del món pot conectar-se i intercanviar informació. A la dècada de 1990 es popularitza en aparèixer serveis interessants com: pàgines web, correu electrònic, fòrums, xats, cercadors, etc. Ha esdevingut el sistema de comunicació global més important.