Esdeveniments més importants primera guerra mundial

Timeline created by jomasvil
In History
 • Assassinat de l'arxiduc F. Ferran.

  Assassinat de l'arxiduc F. Ferran.
  L'arxiduc F. Ferran és assassinat a Sarajevo, per un extremista serbi i un dels diversos assassins controlats per "Mano Negra", grup terrorista serbi.
 • Àustria-Hongria declara la guerra a Servia

  Àustria-Hongria declara la guerra a Servia
  El 28 de juliol de 1914, un mes i un dia després que l'arxiduc Franz Ferdinand d'Àustria i la seva esposa fossin assassinats per un nacionalista serbi a Sarajevo, Àustria-Hongria declara la guerra a Sèrbia, moment que marca el començament efectiu de la primera Guerra Mundial.
 • Alemanya declara la guerra a Rússia.

  Alemanya declara la guerra a Rússia.
  El govern rus va respondre immediatament i va declarar que no permetria l'ocupació d'un país eslau. El 31 de juliol Rússia va començar la mobilització de les seves tropes i Alemanya va respondre amb un ultimàtum: o detenia la mobilització o aniria a la guerra. Alemanya va declarar la guerra a Rússia l'endemà, era l'1 d'agost de 1914.
 • Alemanya envaeix Bèlgica i ela aliats frenen l'avanç alemany en París.

  Alemanya envaeix Bèlgica i ela aliats frenen l'avanç alemany en París.
  El 4 d'agost de 1914, l'exèrcit alemany va envair Bèlgica. Els líders alemanys van exigir que el rei Albert I els concedís pas lliure a través del país, la qual cosa els permetria planificar un atac per la rereguarda als francesos. El rei es va negar i, en conseqüència, es va llançar l'infame pla Schlieffen per imposar per la força la voluntat militar alemanya.
 • Gran Bretanya declara la guerra a Alemania

  Gran Bretanya declara la guerra a Alemania
  Gran Bretanya entre a la guerra en resposta a les demandes del pasatge militar forçades a Bèlgica per Alemanya, i la finalització del propi ultimàtum de Gran Bretanya.
 • Batalla del Marne

  Batalla del Marne
  Els exèrcits francesos i anglesos van aconseguir aturar l'avanç dels alemanys i el van fer retrocedir al nord. Primera gran victoria del bloc aliat
 • Batalla de Gal·lípoli

  Batalla de Gal·lípoli
  Es desenvolupà a la península de Gal·lípoli entre febrer de 1915 i gener de 1916. L'operació s'inicià com un esforç conjunt del Regne Unit i França contra l'imperi Otomà. L'operació fracassa i suposa una victoria decisiva otomana. Va ser una batalla molt important per els australians i neozelandesos, ja que lluiten per primera vegada amb els colors de les seves banderes nacionals.
 • Inici guerra submarins

  Inici guerra submarins
  Quan es va iniciar el conflicte els submarins no havien estat encara utilitzats com a armes de guerra. La superioritat en el mar dels britànics va forçar a la flota alemanya a intentar aquest nou tipus de guerra.
 • Tractat de Londres entre Itàlia i Regne Unit

  Tractat de Londres entre Itàlia i Regne Unit
  El Tractat de Londres de 1915 va ser un pacte secret entre el Regne d'Itàlia i la Triple Entesa,.Segons el pacte, Itàlia havia de deixar la Triple Aliança i sumar-se a la Triple Entesa.
 • Bulgària pacta amb Alemanya l'entrada la guerra.

  Bulgària pacta amb Alemanya l'entrada la guerra.
  Bulgària va entrar en guerra per tal d'obtenir els territoris que considerava propis , la Triple Entesa, va satisfer les seves exigències territorials.Va aconseguir aquest objectiu després de participar en la campanya contra Sèrbia de la tardor de 1915.
 • Batalla de Verdun

  Batalla de Verdun
  La batalla va durar des de febrer a desembre de 1916, sent la batalla més llarga de tota la guerra i una de les que més morts va causar. Va enfrontar als exèrcits francesos i alemanys. L'objectiu d'aquesta batalla era bloquejar la invasió alemanya sobre el país francès, la qual cosa va aconseguir l'estat gal després de mesos de dures batalles
 • Portugal entra en guerra

  Portugal entra en guerra
  La Primera Gran Guerra no és més que el resultat del colonialisme del segle XIX, durant segles, Portugal havia tingut com a aliat a Anglaterra, i amb l'esclat de la guerra no anava a tenir més remei que fer honor al seu pacte.
 • Batalla del Somme

  Batalla del Somme
  La batalla inicia l'1 de juliol de 1916 i s'allargà fins al novembre d'aquell any. Va ser la batalla que més morts va ocasionar. Els exèrcits francesos i anglesos van intentar trencar les defenses d'Alemanya, per intentar distreure els alemanys de la Batalla de Verdún. El resultat final fou inconclusiu, ja que les forces aliades obtingueren uns guanys territorials ínfims després de més de quatre mesos de batalla.
 • Tractat rus-japonès sobre Xina

  Tractat rus-japonès sobre Xina
  Tractat que evita l'enfrontament entre les dues potències.
 • Romania entra a la guerra

  Romania entra a la guerra
  Fins 1916 el regne va mantenir la seva neutralitat, però aquest any forces romaneses van envair la Transilvània hongaresa, sent rebutjades pels exèrcits austro-hongaresos, alemanys i búlgars que van envair el país i en menys de sis mesos controlaven la major part del seu territori.
 • Proposta de pau del president dels Estats Units

  Proposta de pau del president dels Estats Units
  Cap al final de la Gran Guerra, el president dels Estats Units, Woodrow Wilson va fer una crida a les nacions europees en conflicte perquè detinguessin el foc i donessin pas a la reconstrucció del continent.
 • Ruptura relacions diplomàtiques entre Alemanya i USA

  Ruptura relacions diplomàtiques entre Alemanya i USA
  Ruptura de relacions diplomàtiques entre Alemanya i USA per
  incidents navals i pels submarins.